Zoek naar:

Je hebt een eigen bedrijf als zzp’er en wilt een mooie nieuwe auto leasen. Hierbij kun je ervoor kiezen om de auto zakelijk te leasen of een auto als private lease af te nemen. Er zitten wel degelijk grote verschillen tussen deze leasevormen die financieel een flinke invloed kunnen hebben.

Om meteen duidelijkheid te scheppen; Het hangt af van je (auto) keuze en situatie of zakelijk leasen of private leasen de beste keuze is. Zakelijk leasen kent veel aftrekposten maar je hebt ook te maken met bijtelling over privé gebruik van de auto, die je weer niet hebt bij private lease.

Voordelen bij zakelijk leasen:

 • Je krijgt de btw terug van de belastingdienst
 • De leaseauto mag als kostenpost op de balans worden gezet
 • Heeft geen invloed op je hypotheek (wel grote invloed bij private)
 • Recht op investeringsaftrek en renteaftrek 
 • Milieu-investeringsaftrek (bij financial lease elektrische auto)
 • Opvoeren van brandstofkosten
 • Bij financial lease kun je de auto overnemen en is hij van jou
 • Mogelijkheid om een tweedehandsauto te leasen (financial lease)

Bijtelling bij zakelijk leasen voor privé kilometers

Een extra kostenpost waar je rekening mee moet houden met zakelijk leasen is de bijtelling. Dit is het geval wanneer je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt. De bijtelling is een percentage van de nieuwprijs van de auto dat bij je inkomen wordt opgeteld.

Om het concreet te maken geven we je graag een rekenvoorbeeld. Met de volgende rekensom gaan wij uit van een salaris van onder de 68.507 euro en dus val je in de eerste belastingschijf: 38,1% belasting over het salaris.

Leasen van een benzineauto met een nieuwwaarde van €38.000 (22% bijtelling)

 • 38.000 x 22% bijtelling = € 8.360
 • 8.360 x 38,1% belasting = € 3.185,16
 • 3.185 / 12 maanden = € 265,43

Door de bijtelling ben je dus €265,43 per maand extra kwijt aan je leaseauto. Over de basis leasekosten van je auto heb je wel recht op btw teruggave en investeringsaftrek.

Laten we dezelfde situatie bekijken met een elektrische auto.

Leasen van een elektrische auto met een nieuwwaarde van €38.000 (8 % bijtelling)

 • 38.000 x 8% bijtelling = € 3.040
 • 3.040 x 38,1% belasting = € 1.158,24
 • 1.158,24 / 12 maanden = € 96,52

Bij een elektrische auto betaal je dus 96,52 extra per maand voor een auto met een nieuwwaarde van €38.000. Vergelijken we dit met de benzine auto in het voorbeeld erboven ben je maar liefst €168,91 minder per maand (265,43 – 98,52) kwijt dan bij een benzine auto. De voordelige 8% bijtelling is de reden waarom veel ondernemers overstappen naar duurzaam leasen.

Kies je voor private leasen dan betaal je een vast bedrag per maand en kun je 23 cent op al je zakelijke kilometers noteren als kosten. Afhankelijk onder welk bijtellingspercentage je valt en hoeveel kilometers je maakt kan dit invloed hebben op je keuze voor private of zakelijk leasen. Het is wel van groot belang je zakelijke kilometers bij te houden in een online boekhoudprogramma of door te geven aan je boekhouder. Zo behoud je te alle tijden een kloppende administratie.

Belangrijk aandachtspunt bij private leasen

Houd er bij private leasen rekening mee dat de auto op je persoonlijke naam komt te staan en niet op je bedrijfsnaam. Dit houdt dus ook in dat je leasecontract BKR-geregistreerd wordt. Dit heeft invloed op toekomstige leningen die je afsluit. Dit is niet het geval bij zakelijk leasen.

Zakelijke leasevormen voor zzp’er

Deze zakelijke aftrekposten gelden overigens ook wanneer je een auto zakelijk koopt. Leasen wordt echter als aantrekkelijker door veel ondernemers, omdat het te investeren bedrag wordt uitgespreid over een langere periode.

Maar ook bij zakelijk leasen kun je kiezen uit twee leasevormen: operational lease en financial lease.

Operational lease

Bij deze leasevorm komt de leaseauto niet op je bedrijfsnaam te staan maar op die van de leasemaatschappij. Je bent dan technisch gezien geen eigenaar van de auto. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de auto en hanteert een all-inclusive prijs met het volgende daarin opgenomen:

 • Verzekeringen
 • Wegenbelasting
 • Pechhulp
 • Onderhoudskosten
 • Reparatiekosten
 • Belastingen
 • Afschrijvingskosten

Stabiele vaste lasten

Je weet dus exact wat je per maand kwijt bent en bij schade of onderhoud heb je geen omkijken naar de kosten. Deze zijn voor rekening van de leasemaatschappij.

Wil je zorgeloos leasen? Dan is operational leasen een goede keuze als zzp’er. Heb je personeel in dienst en geef je ze een leaseauto? Dan is operational lease ook de meest gekozen optie. Houd er wel rekening mee dat operational leasen alleen beschikbaar is voor nieuwe auto’s.

Financial lease

Valt de keuze op financial lease dan komt de auto op naam van je bedrijf te staan. Dit wil ook zeggen dat jij verantwoordelijk bent voor wegenbelasting, verzekeringen, onderhoud, reparatiekosten en overige belastingen. Deze zitten dus niet in de leaseprijs inbegrepen.

Hierbij is ook wel het voordeel dat je zelf kunt kiezen welke verzekeringen je afsluit en waar je dit doet. Deze vrije keuze geldt ook voor de reparatiekosten. Er zijn 2 redenen waarom de meeste zzp’ers kiezen voor financial lease boven operational lease.

 • Je kunt de auto overnemen na het leasecontract. Na betaling van een slotsom (vooraf bepaald bedrag) is deze voor 100% van jou.
 • Het is mogelijk om een tweedehands koopauto om te zetten naar een zakelijke maandelijkse leasevorm.

Daarnaast heb je een aantal extra aftrekposten zoals de renteaftrek en de milieu-investeringsaftrek (bij elektrisch leasen) omdat de auto op je bedrijfsnaam staat. Weet dus wel dat bij flinke schade je zelf de reparatiekosten betaalt als dit buiten je dekking valt. Een all-risk verzekering is dus geen gek idee bij een zakelijk leasecontract op basis van financial lease.

Extra voordeel bij elektrisch leasen

Kies je voor het zakelijk leasen van een elektrische auto? Dan profiteer je van extra vrijstellingen. Zo betaal je geen wegenbelasting tot eind 2024 en in 2025 betaal je slechts 25% wegenbelasting. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s voordeel. Het zakelijk leasen van een Audi e-tron of een Tesla Model 3 biedt dus extra financiële ruimte. Een ander voordeel is dat je maar 8% bijtelling betaalt over de privé kilometers die je rijdt. 
 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

2 reacties

 1. Beste Job,

  Ik zie in het overzicht staan dat je in aanmerking komt voor de klein investeringsaftrek. Maar volgens mij is dat deels correct (als het gaat om personenauto’s bestemd zijn voor beroepsvervoer) en deels niet correct (personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer). Daarnaast lees ik op veel websites dat bestelbusjes ook in aanmerking komen voor de KIA maar dat lees ik overal behalve bij de bron zelf (de belastingdienst). Heb jij wellicht daar meer informatie over waar ik dat kan vinden/lezen?

  Mvg,

  • Hi D,

   Daar heb je gelijk in. Het artikel heeft nog wat nuancering nodig. Sorry voor de onduidelijkheid die geschept wordt! Een personenauto komt alleen in aanmerking voor de KIA als die bestemd is voor beroepsverkeer.

   De belastingdienst vermeldt inderdaad niet wanneer je wél in aanmerking komt. In plaats daarvan zeggen ze in de basis dat alle bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de KIA, behalve…’. En dan sluiten ze bepaalde activa uit.

   Het lijstje van alle activa die niet in aanmerking komt kun je op deze pagina vinden van de Belastingdienst.

   Met andere woorden.. bestelbusjes worden niet uitgesloten dus komen ze in aanmerking voor de KIA.

   Ik verwacht wel dat je aannemelijk moet kunnen maken, dat de bestelbus gebruikt wordt voor vervoer van goederen voor je onderneming. Als dat niet het geval is gebruik je de bestelbus voor vervoer van personen (jezelf) en dat is natuurlijk heel vergelijkbaar met een personenauto. En die zijn juist uitgesloten van de KIA.

Schrijf een reactie