Zoek naar:

Als je bedrijf goed loopt en je hebt er plezier in, ga er dan vooral mee door! Maar zijn de gedachten eens door je hoofd gegaan om je bedrijf te verkopen? Dan is nu het moment.

Bedrijfsovernames gebeuren niet alleen bij grote bedrijven, ook als zzp’er of micro onderneming is jouw bedrijf geld waard. De koper wil misschien niet je gehele bedrijf overnemen, maar je klantenportefeuille is ook geld waard.

Er zijn verschillende redenen waarom jij jouw bedrijf wilt verkopen, misschien heb je er geen plezier meer in, of je wilt een ander bedrijf starten. De reden is niet belangrijk, de timing wel, en waarom nu beste timing is zal ik je uitleggen.

De Nederlandse economie

Voor het eerst in jaren gaat het weer de goede kant op met de Nederlandse economie. Bovendien is een zakelijke lening goedkoper dan ooit tevoren met historisch lage rentetarieven. Over het algemeen gaat het goed met de markt, maar vooral bedrijfsovernames zien we veel gebeuren. Niet alleen de grote bedrijven zijn aan de beurt, met name midden- en kleine bedrijven worden veel verkocht en overgenomen.

Dit betekent dus dat jouw bedrijf, of dit nu groot of klein is, ook kans maakt om overgenomen te worden. Het moment voor een doorverkoop is ideaal, en wie weet komt er niet snel meer een moment als nu. Brookz Overname Barometer heeft laatst laten zien dat in de eerste helft van dit jaar de cijfers over bedrijfsovernames zijn gestabiliseerd, op het hoogste niveau ooit! Bovendien zijn de overnameprijzen nog steeds aan het stijgen.

Stel, je denkt eraan om jouw bedrijf te verkopen maar je twijfelt nog. Misschien dat je het nu dan niet doet, maar het kan zomaar gebeuren dat de economie hierna stabiliseert of afneemt, dan heb je spijt van al het wachten.

Welke sectoren zijn het gunstigst?

Over het algemeen is dit een goed moment om jouw bedrijf te verkopen, maar er zijn natuurlijk altijd een paar sectoren waarvoor de markt net dat beetje beter is.

Bovenaan staat de sector IT & Online, wat je waarschijnlijk niet verbaast. IT is een sector die over het algemeen steeds meer waard wordt, en die we steeds meer nodig hebben.

De industrie en productie staat op nummer twee, wat een sector is die het altijd goed zal blijven doen. Daarna komt de sector voor gezondheid en farmacie, wat ook niet onverwacht is met alle gezondheidshypes die we tegenwoordig voorbij zien komen.

Plek vier en vijf worden ingenomen door zakelijke dienstverlening en de voedselindustrie.

Waar moet je rekening mee houden bij het verkopen van je bedrijf?

Buiten de status van de markt zijn er uiteraard nog andere factoren waar je aan moet denken bij de verkoop van je bedrijf of klantenportefeuille.

Als eerste wil je jouw bedrijf niet té snel verkopen. Nu is dan misschien het beste moment, maar je hoeft niet te settelen voor de eerste de beste bieder. Waarschijnlijk is jouw bedrijf je levenswerk, daar wil je zuinig mee omgaan en een goede prijs voor krijgen. Kijk dus zeker of er meer bieders zijn en maak een weloverwogen keuze. In 2018 zijn er gemiddeld 6,3 bieders op een MKB-bedrijf!gemiddeld aantal bod

Overweeg ook zeker met een juridisch adviseur in zee te gaan. Waarschijnlijk kan je veel zelf wel, maar een juridisch adviseur weet tenslotte alles van bedrijfsovernames en de contracten die hierbij gebruikt worden. Misschien vindt de adviseur wel iets wat jij over het hoofd had gezien. Bovendien is een adviseur niet emotioneel betrokken en kan daarom een betere beslissing helpen maken.

Benader meerdere potentiële geïnteresseerden en neem een specialist in de hand, dan is de kans groter op een succesvolle overname van jouw bedrijf. Uiteindelijk is dat natuurlijk waar je voor gaat als je een verkoop intentie hebt. Dus, wat ben jij van plan? Ben jij van plan om jouw bedrijf te verkopen?

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie