Zoek naar:

Het runnen van een klein bedrijf kan lastig zijn, vooral als je een beperkt budget hebt. De meeste ZZP’ers moeten creatief zijn in hun streven om hun bedrijf draaiende te houden en winstgevend te blijven. Hier zijn vijf dingen die alle ZZP’ers kunnen doen om geld te besparen en hun bedrijven te laten groeien.

Gebruik sociale media voor adverteren

Een van de meest effectieve manieren om vandaag de dag te adverteren, is het gebruik van sociale media. In het begin kan het zelf beheren van verschillende sociale media-accounts prima zijn om geld te besparen, maar uiteindelijk heb je mogelijk wat hulp nodig. Toch is adverteren via deze kanalen veel betaalbaarder dan investeren in professionele televisie-, radio- of printadvertenties. Het allerbeste is dat je met dit soort promotiestrategie regelmatig met je klanten kunt communiceren.

Koop tweedehands apparatuur

Ongeacht wat voor soort bedrijf je hebt, je kunt profiteren van gebruikte apparatuur of meubels, zoals een professionele koelwerkbank. De markt staat vol met tal van gebruikte opties die je bedrijf effectief kunnen laten functioneren. Bedrijven die net beginnen, kunnen hun financiële situatie verbeteren als ze deze kostenbesparende techniek kiezen. Het betalen voor nieuwe apparatuur over een langere periode kan ook impact hebben op je toekomstige winsten.

Werk met onafhankelijke contractanten

Voor bepaalde soorten bedrijven is het slimmer om samen te werken met onafhankelijke freelancers in plaats van mensen in dienst te nemen voor een voltijdbaan. Als je werknemers aan bepaalde voorwaarden voldoen, kun je ze inhuren als freelancers in plaats van als vaste medewerkers. Je kunt zo flexibeler zijn bij het aannemen van mensen en het bespaart veel geld op belastingen en andere kosten die horen bij fulltime medewerkers. Freelancers hebben meestal geen toegang tot zaken zoals ziektekostenverzekeringen of andere voordelen die je wellicht biedt aan je vaste medewerkers. Hierdoor dalen de totale kosten voor arbeid en wordt de winstgevendheid van het bedrijf beter.

Bereid je voor op het onverwachte

Een slimme manier om op de lange termijn geld te besparen, is door je voor te bereiden op onverwachte situaties. Als je een bedrijf hebt, is het belangrijk om een goed zakelijk verzekeringsplan te hebben dat rekening houdt met de specifieke kenmerken van je branche en alle mogelijke risico’s. Het is namelijk mogelijk dat er iets ernstigs gebeurt, zoals diefstal, brand of waterschade, en als je niet goed verzekerd bent, kunnen de kosten hoog oplopen. Het is verstandig om advies in te winnen bij een verzekeringsmaatschappij, zodat je kunt onderzoeken hoe je je bedrijf kunt beschermen tegen mogelijke risico’s.

Huur een goede advocaat In

Een andere manier om op de lange termijn geld te besparen voor je bedrijf is door goede juridische hulp te hebben. Het inschakelen van een kundige advocaat gedurende de tijd dat je bedrijf actief is, kan je helpen om verstandige keuzes te maken als het gaat om contracten, problemen met leveranciers, rechten en meer. Hierdoor kun je problemen vermijden die kunnen uitmonden in dure juridische conflicten.

Als je net begint met je bedrijf, is het vaak voordeliger om te kiezen voor een professionele dienst die je helpt bij het opzetten van je bedrijf (zoals een eenmanszaak), in plaats van direct een advocaat in te huren. Dit kan je duizenden euro’s besparen in vergelijking met de kosten van een advocaat. Zo zijn er nog meer tips om kosten te besparen en om onnodige hoge kosten in de toekomst te voorkomen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie