Zoek naar:

3d printing: tegenwoordig wordt het voor allerlei verschillende dingen gebruikt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te maken met een 3D printer. Van speelgoed tot protheses, zelfs in de medische industrie worden deze printers gebruikt. Je kunt namelijk heel makkelijk op maat gemaakte objecten en producten maken. Ook als ZZP’er kan het interessant zijn om hier gebruik van te maken of zelfs een 3D printer te kopen. 

Prototype maken door gebruik van een 3D printer

Niet allemaal tegelijk, want voor dienstverlende zzp’ers zal het eerder een kostenpost dan een investering zijn. Maar werk je als ondernemer met fysieke producten? Dan kan 3d printing interessant zijn voor je. Jij weet namelijk als geen ander wat voor kosten er komen kijken bij prototyping. 

Op het moment dat je product daadwerkelijk op de markt komt, wil je dat het perfect is en er geen aanpassingen meer nodig zijn. Het is de nachtmerrie van ieder ondernemer om je de volledige eerste batch uit handel te moeten nemen omdat er een ontwerpfout is gemaakt. En ik verzeker je: het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. 

Er worden dagelijks product waarschuwingen en terugroepacties gedaan als gevolg van productie- en ontwerpfouten. En je raadt het al: dat kost bedrijven klauwen met geld. Niet alleen de kleintjes, maar ook de grote jongens zoals Philips met de gevaarlijke babyfoon en Mars – de chocoladereep – maken fouten. Mars voerde in 2016 de grootste terugroepactie ooit uit, waarbij er 4 miljoen producten teruggeroepen moesten worden. De kosten? Die worden geschat op tientallen miljoenen

Als kleine ondernemer heb je waarschijnlijk niet met zulke volumes te maken, maar feit blijft dat een een product met afwijkingen schade kan veroorzaken. 

Met een goed prototype voorkom je niet alleen ontwerpfouten, maar is de kans op een succesvolle productlancering ook groter. Met een 3d printer kun je namelijk snel en eenvoudig, verschillende modellen of producten die je op de markt wil brengen, in de vorm van een prototype uit laten printen. Met dat prototype stap je naar de consument om de mening van de eindgebruiker te pijlen. Je weet hierdoor direct wat er aangepast moet worden. Uiteindelijk kan dit je als ZZP’er ontzettend veel geld besparen. Als eenpitter en kleine maker is hiervoor is ultimaker 2 perfect, dit is een veelzijdige 3D printer. 

Promotiemateriaal maken met een 3D printer

Als je een 3D printer hebt, kun je ook allerlei verschillende soorten promotiemateriaal maken. De mogelijkheden zijn even groot als jouw creativiteit. Van sleutelhangers tot andere handige producten. Het leuke van een 3D printer is dat je ieder model kunt personaliseren zonder dat het een hoop moeite kost. Dit is de perfecte manier om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Steeds meer bedrijven maken hier gebruik van. Je kunt het gebruiken op beurzen of in je winkel, maar ook kun je iets meesturen op het moment dat iemand iets op je webshop heeft besteld. Eén ding is zeker, met 3D geprint promotiemateriaal maak je indruk en zal je in de gedachte blijven hangen van je klanten. 

Zelf een 3D printer kopen of niet

Een 3D printer kost natuurlijk aardig wat geld. Door de toenoemende vraag zijn 3d printers de laatste tijd gelukkig steeds beter te betalen, omdat fabrikanten ze inmiddels in massa kunnen produceren. 

Het is dus ook mogelijk om als ZZP’er een 3D printer aan te schaffen. Natuurlijk moet het wel meerwaarde bieden voor je bedrijf, en moet het de investering waard zijn. Vooral als je het gebruikt op prototype te maken kan het erg handig zijn. In veel gevallen bespaar je er een hoop geld mee. Ook versnel je het proces om nieuwe producten uit te brengen. In veel gevallen zijn je eindproducten zelfs beter omdat je tussentijds hebt kunnen testen met prototypes uit de 3D printer.

Wees je ervan bewust dat een 3d printer net als ieder ander bedrijfsmiddel verslijt naarmate je het meer gebruikt. En snelle google opdracht naar 3d printer onderdelen leert dat die best prijzig kunnen zijn. Conclusie: overweeg je aankoop goed, en als je niet weet of het apparaat meerwaarde voor jou kan bieden, kun je het ook gewoon een keer uitproberen. Er zijn meerdere bedrijven die de complete service voor je uit handen kunnen nemen, van het ontwerpen tot het printen van een 3D model.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie