Zoek naar:

Veel ondernemers vragen een bedrijfsfinanciering aan, bijvoorbeeld om een langlopende investering in hun bedrijf te financieren. Wil je ook investeren in uitbreiding van jouw bedrijf? Of heb je niet voldoende eigen vermogen voor een de aankoop van een nieuwe machine? Dan wil je zelf misschien ook wel een bedrijfsfinanciering aanvragen. Voordat je dit doet, ben je ongetwijfeld benieuwd hoeveel geld je kunt lenen. Helaas weten veel ondernemers niet hoe zij dit aanpakken. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je snel en gemakkelijk een bedrijfsfinanciering berekent.

Bedrijfsfinanciering samenstellen

Om een bedrijfsfinanciering te berekenen, moet je er eerst eentje samenstellen. Het is namelijk niet zo dat je als ondernemer maar uit één financiering kunt kiezen. Het samenstellen van een financiering is gelukkig niet bijzonder lastig. Bij de meeste geldverstrekkers kun je dit in een paar klikken online regelen. Je kiest allereerst een financieringsdoel en vult daarna het bedrag in dat je wilt lenen. Vervolgens kies je een looptijd en vul je jouw gegevens in. Nadat je het proces doorlopen hebt, verstuur je jouw aanvraag. Je hebt dan nog niet direct een bedrijfsfinanciering aangevraagd. Een geldverstrekker stuurt je namelijk een aanbod op maat. Vaak duurt het zo’n vijftien minuten voordat je dit aanbod ontvangt. Het gaat overigens om een vrijblijvend aanbod, waardoor je nergens aan vastzit. Een bedrijfsfinanciering berekenen is op deze manier een fluitje van een cent. 

Voorkom dat jouw lening onnodig duur wordt

Hierboven las je dat je zelf een bedrag in moet vullen dat je wilt lenen. Als je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt, kies je misschien voor het maximale bedrag dat je kunt lenen. Dit is een optie, maar verstandig is het in onze ogen niet. Wanneer je wel voor deze aanpak kiest, kan een bedrijfsfinanciering namelijk onnodig duur uitvallen. Je betaalt namelijk rente over het hele bedrag dat je leent. Leen je 750.000 euro, maar gebruik je hier ‘maar’ 600.000 euro van? Dan wordt er ook rente berekend over de 150.000 euro die je niet gebruikt. Dit is zonde van je geld, want je had in dat geval net zo goed 600.000 euro kunnen lenen.

Gaat jouw voorkeur uit naar zakelijk krediet in plaats van een zakelijke lening? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. De rente over de zakelijke lening heeft betrekking op het hele bedrag, maar dat is bij zakelijk krediet niet het geval. Je betaalt hier namelijk alleen rente over het geld dat je gebruikt.

Bereken een bedrijfsfinanciering niet zelf

Sommige ondernemers berekenen zelf hoeveel een bedrijfsfinanciering kost. Verstandig is dit niet, want wij weten uit ervaring dat hier vaak fouten bij gemaakt worden. Zo wordt er bijvoorbeeld lang niet altijd rekening gehouden met de rente. Ondernemers rekenen alleen uit hoeveel aflossing zij per maand moeten betalen, maar laten de rente buiten beschouwing. Het gevolg hiervan is dat je een flinke tegenvaller te verwerken krijgt als je de eerste rekening ontvangt. Deze is misschien veel hoger dan je had verwacht. Reden genoeg om altijd een berekening te laten maken door een geldverstrekker. Je weet in dat geval namelijk precies waar je aan toe bent.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie