Een Master Business Administration, veelal afgekort tot MBA, is een veelgenoemde term wanneer opleidingen ter sprake komen. Toch spreekt de studie voor velen voornamelijk tot de verbeelding. Daarom deze refresher: wat houdt de opleiding precies in, wat kun je ermee en waarom is een MBA voor jou mogelijk interessant?
Om te beginnen – wat is een MBA?
Een MBA is een studie op het gebied van bedrijfskunde. Anders dan andere opleidingen focust deze variant zich voornamelijk op mensen die al werkervaring hebben. Dat kunnen mensen binnen een organisatie zijn, maar ook zzp’ers of leiders van een mkb-bedrijf.
De studie levert je – hopelijk – een MBA-diploma op. Een certificaat dat bijzonder wordt gewaardeerd binnen het Nederlandse bedrijfsleven.
Dat is me nog iets te vaag. Bedrijfskunde is tenslotte een behóórlijk breed begrip…
Klopt – maar een MBA is wat dat betreft ook een brede studie. Je leert veel algemene onderdelen over bedrijfsvoering. Het is wél mogelijk om te kiezen voor verschillende specialisaties. Voorbeelden daarvan zijn Strategie, IT, Verandering en Consultancy en Zorg en Welzijn.
Dat lijkt er meer op. Wat kan ik na afloop met een eventuele Master of Business Administration?
De meeste alumni richten zich op een functie binnen het hoger management. De MBA is tenslotte een opleiding op masterniveau en helpt je vaardigheden als strategisch inzicht, leiderschap en innovatie te ontwikkelen. Dat maakt je bij uitstek geschikt om zo’n functie te bekleden.
Stel – ik wil een MBA volgen. Wat moet dan mijn vooropleiding zijn?
Een MBA is, zoals gezegd, een opleiding op masterniveau. Je kunt er dus aan beginnen wanneer je eerder een bachelor op hbo-niveau óf een academische opleiding hebt gevolgd.
Is dat niet het geval? No worries. Instromen is ook mogelijk via een zogeheten 21-plus-toets.
Is er ook een deeltijdvariant?
Oh – absoluut! Een MBA-studie volgen, gebeurt namelijk relatief vaak in combinatie met werk. Daardoor is de deeltijdvariant ook vrij populair. Deze uitvoering staat bekend om zijn flexibiliteit, waarbij studenten de opleiding helemaal zelf kunnen opbouwen aan de hand van hun werk en/of hun privébestaan.
Voorbeelden van deze onvolprezen flexibiliteit zijn lessen in de avond of in het weekend, leslocaties door heel Nederland én de aanwezigheid van een e-learning-variant.
Hoe weet ik of een MBA iets voor mij?
Ben je een manager? Dan is een MBA eigenlijk per definitie al op z’n minst interessant. Je leert hier tenslotte van alles over bedrijfskundig management én ontwikkelt jezelf tot een expert op het terrein van bedrijfskunde.
Dat geldt dus voor uiteenlopende soorten managers. We zien veel zzp’ers die een opleiding Master Business Administration doen, maar ook managers in het onderwijs.
In het onderwijs? Wat is dat dan precies?
Managers in het onderwijs belanden vaak op de zogenoemde MBA Onderwijsmanagement. Dat is een soort variant die zich specifiek richt op bedrijfskunde binnen het – juist. Het onderwijs is namelijk sterk aan verandering onderhevig. Alle ontwikkelingen maken het aanbieden van onderwijs van een hoge kwaliteit niet altijd even vanzelfsprekend. Deze opleiding loodst je door de fijne kneepjes van het vak genaamd management in het onderwijs. Je creëert professionele vaardigheden aan de hand van een praktijkgerichte aanpak. En die kun je dan weer toepassen binnen je eigen werkomgeving. Erg handig voor bijvoorbeeld schoolleiders.
0 reacties