Zoek naar:

Meer vitale medewerkers zorgen voor betere bedrijfsresultaten. Dat betekent dus ook dat vitale zzp’ers in staat zijn om sterkere resultaten te leveren. Maar – eh. Wat is vitaliteit nu eigenlijk?

Vitaliteit wordt gedefinieerd als energie om van te leven.

We willen hier graag nog aan toevoegen dat het hierbij niet gaat om energie als stroom, maar om levenskracht. En ja: dat is voor zzp’ers van belang.

Waarom is vitaliteit belangrijk?

Ieder bedrijf heeft gemotiveerde werknemers nodig. Medewerkers die niet gemotiveerd zijn, leveren niet de resultaten die de organisatie in gedachten heeft. En dat heeft weer gevolgen voor de continuïteit van het bedrijf.

Het is dus van groot belang dat de vitaliteit in zo’n organisatie hoog blijft. En dat geldt ook voor jouw onderneming. Hou jezelf scherp en gemotiveerd en garandeer klanten altijd de beste versie van jezelf – en de beste resultaten.

Meer vitaliteit in een bedrijf heeft bovendien nog meer voordelen. Minder ziekteverzuim, bijvoorbeeld. Of meer mentale en fysieke kracht. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hoe hou ik mezelf vitaal?

Vanwege de verschillende redenen die we hierboven hebben genoemd, hebben werkgevers binnen een bedrijf er alleen maar baat bij om de vitaliteit zo hoog mogelijk te houden. Dat doen ze op verschillende manieren – en daar heb jij als zzp’er helemaal niets aan. Tenslotte moet jij zorgen voor je eigen vitaliteit.

Dit kan grofweg op twee manieren:

  • Privé
  • Tijdens je daadwerkelijke werkzaamheden

Privé

Het is, voor zover het vitaliteit betreft, eigenlijk een voordeel dat je zzp’er bent. Dit stelt je namelijk in staat om in je privéleven aanpassingen te doen die je vitaliteit aanzienlijk verhogen. Een werkgever kan zijn of haar personeel tenslotte nooit dwingen tot gezonde voeding, om maar wat te noemen.

Jij kunt dat wel. Focus je daarom inderdaad op een gezonde voeding, maar ook op een goed slaappatroon en voldoende ontspanning. En geloof ons: hier ga je tijdens je werk profijt van hebben.

Tijdens je werk

En over werk gesproken: natúúrlijk kun je ook tijdens je daadwerkelijke werkzaamheden aan vitaliteit denken. We hebben een aantal concrete tips voor je:

  • Creëer rustmomentjes voor jezelf. Zit niet de hele tijd achter je laptop, maar doe af- en toe wat rek- en strekoefeningen of trek een boek uit de kast.
  • Zorg voor voldoende beweging. Het helpt bijvoorbeeld om af en toe even naar buiten te lopen. Geen fan van wandelingen? Schaf dan een voetbaltafel of een pingpongtafel aan. Dat is bovendien nog leuk ook.
  • Eet en drink gezond – ook op je werk. Zorg voor voldoende koffie, thee en vers water en zie erop toe dat je altijd fruit en groenten in de buurt hebt.

Tot slot raden we je aan om een vitaliteitsplan te maken. Dit hoeft niet enorm uitgebreid te zijn, maar zo’n document geeft in ieder geval aan hoe je toetst of je plannen gewerkt hebben. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van de Vita-16 vragenlijst.

Auteur

Schrijf een reactie