Zoek naar:

Wist jij dat er jaarlijks zo’n 200 duizend werkgerelateerde ongelukken gebeuren? En dat bij ongeveer één op de acht daarvan sprake is van een ernstig ongeval met ziekenhuisbezoek of blijvend letsel?

Of dat er elk jaar ongeveer zeventig dodelijke slachtoffers vallen bij bedrijfsongevallen? Veel zzp’ers zijn praktisch van aard: dát het werk gebeurt, is soms belangrijker dan hoe het gebeurt.

Toch is het erg belangrijk om erop te letten dat je gezond en veilig werkt. Zeker omdat je als zzp’er niet standaard verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid na een ongeval.

Goed dus om meer aandacht te geven aan veiligheid. Hieronder lees je meer over hoe de VCA je hierbij kan helpen.

Wat houdt de VCA eigenlijk in?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. De standaard vindt zijn herkomst in de Nederlandse offshore- en petrochemische industrie, waar men het aantal bedrijfsongevallen wilde terugdringen en de veiligheid vergroten.

Vandaag de dag wordt de VCA toegepast in de meest uiteenlopende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan werken op hoogte of met machines, of bij inspecties of werkzaamheden op bouwterreinen. Hierdoor is het VCA-certificaat tegenwoordig ook veelgevraagd in onder meer de installatiebranche, bij schoonmaak- en hoveniersbedrijven en in de bouw. Ondernemingen of individuen tonen met het bezit van een VCA-certificaat aan dat ze oog hebben voor veiligheid, gezondheid en milieu tijdens uitvoering van werkzaamheden.

Meer over de verschillende VCA-certificaten

Er VCA-certificaten voor verschillende doelgroepen. Ten eerste is er het VCA-bedrijfscertificaat. Dit geeft aan dat de onderneming een VGM-volgsysteem hanteert dat voldoet aan de arboregels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast zijn er VCA-cursussen voor persoonscertificering. Voor zzp’ers is er VCA VOL (VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden).

Hoe een VCA-certificaat kan worden behaald? Een VCA-cursus kan door middel van zelfstudie of e-learnings gevolgd worden, maar ook in een klassikale groepscursus. Cursussen worden afgesloten met een examen. Alleen door VCA examens succesvol af te leggen, kunnen certificaten verkregen worden. Cursisten kunnen zich goed voorbereiden op het VCA-examen door oefenexamens te maken. Deze vergoten de kans op het halen van het VCA-examen.

De voordelen van een VCA-certificaat

Zzp’ers die in het bezit zijn van een VCA-certificaat, hebben hier op verschillende manieren voordeel van. Allereerst werk je veiliger, gezonder en duurzamer. Dit is niet alleen beter voor jezelf, maar geeft ook een positief signaal af richting (potentiële) klanten. Daarnaast vergroot je de kans op werk, zeker nu steeds meer opdrachtgevers het bezit van een VCA-certificaat verplicht stellen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie