Zoek naar:


‘Voor jezelf beginnen’ is een bekende toekomstdroom: veel Nederlanders zien zichzelf ooit een bedrijf starten. Steeds meer mensen wagen ook daadwerkelijk de sprong naar het ondernemerschap. Maar wat maakt werken als zzp’er nou zo leuk?

Misschien wel het bekendste pluspunt van zelfstandig ondernemen, is dat jij je eigen tijd kunt indelen. Jij bepaalt dus vaak zelf waar, wanneer en hoe je jouw werkzaamheden inricht. Op een weekdag vrij nemen en jouw uren in het weekend of in de avonduren inhalen? Geen probleem.

Je bent uiteraard werkzaam in een bepaalde branche of specifiek werkveld, zoals de financiële dienstverlening of de grafische vormgeving, maar er staat meestal geen baas over je schouder heen te kijken die jou verplicht om bepaalde taken uit te voeren. Het feit dat je je als zzp’er primair kunt focussen op werkzaamheden die jij leuk vindt geeft energie: daardoor ga je iedere dag met plezier aan het werk. 

Een vak wat veelal wordt uitgevoerd door zzp’ers is personal training geven. Het arbeidsmarktperspectief als personal trainer is over het algemeen zeer goed te noemen.

Er zijn vele succesverhalen te vinden over het gebruik van een personal trainer. Wel is het belangrijk dat je beschikt over een volwaardige beroepsopleiding, omdat dit het verschil kan maken. Sportscholen en fitnesscentrums zullen niet iedereen aannemen als personal trainer. De doorgroeimogelijkheden als personal trainer moeten gezien worden in het starten van je eigen bedrijf of het bijvoorbeeld mogen begeleiden van beroepssporters.

Wat doet een personal trainer?

Een personal trainer is een sportinstructeur die zijn of haar cliënten persoonlijk begeleidt bij het behalen van hun doel, zoals gewicht verliezen of juist spiermassa aankomen. Een personal trainer kan ook worden gezien als een coach, omdat coachen het belangrijkste is wat een personal trainer doet bij zijn cliënten. De behandeling is nooit hetzelfde en is uiteraard afhankelijk van het doel van de cliënt.

De gezondheid van de cliënt zal in elk geval wel het belangrijkste zijn. Naast bewegen is ook voeding een belangrijke factor bij de gezondheid. Voedingsadviezen zijn vaak nog belangrijker dan het sporten zelf, want voeding zal voor een groot deel bepalen of iemand wel of niet af zal gaan vallen. Een goed opgeleide personal trainer kan dus ook voedingsadviezen geven.

Ook wordt wel eens een voedingskundige ingeschakeld. Kortom, de werkzaamheden van een personal trainer zijn zo goed als altijd het begeleiden van mensen op het gebied van training, voeding, rust en mindset. Op deze manier proberen personal trainers hun cliënten sterker dan ooit te maken.  

Opleiding tot personal trainer 

Wie een carrière ambieert als personal trainer kan tegenwoordig kiezen uit verschillende opleidingen en cursussen, die op verschillende niveaus aangeboden worden. In alle gevallen is het wel belangrijk om een EREPS erkende opleiding te volgen. EREPS staat voor European register of exercise professionals.

EREPS is een internationaal register voor erkende instructeurs, trainers en docenten, die actief zijn binnen de Europese fitness- en gezondheidsbranche. In het algemeen zal een personal trainer beschikken over het fitness A certificaat, het fitness B certificaat en over een aanvullende opleiding personal training (PT).

Een goede personal trainer zal meestal beschikken over een volwaardige sportopleiding en niet alleen over een korte cursus. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Salaris personal trainers 

Een personal trainer die werkzaam is in loondienst zal doorgaans onder de Cao Sport vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een personal trainer in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle personal trainers zijn fulltime werkzaam waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen. Wat een zelfstandig werkende personal trainer precies zal verdienen is verder niet aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal cliënten en mogelijke onkosten.

Dit bericht is geschreven door een Personal Trainer uit Leiden, Sterker dan Ooit. Wil jij ook voor jezelf beginnen als personal trainer, neem contact op met Sterker dan Ooit en ze sparren graag met jou over het starten van jouw PT carrière als zzp’er.

Lees ook:
Als personal trainer opzoek naar eenvoudig boekhoudprogramma? Klik hier
Startend personal trainer en opzoek naar een gratis boekhoudprogramma? Klik hier
Personal training business opstarten met een campagnon? Vergelijk hier zakelijke rekening VOF

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie