Of je nu net bent begonnen als zzp’er of al jarenlang succesvol bezig bent: hulp bij je belastingaangifte komt altijd van pas. Lees verder als jij op zoek bent naar een belastingadviseur als zzp’er.

Belastingadvies voor zzp kan je heel veel opleveren. Een belastingadviseur is namelijk op de hoogte van alles wat komt kijken bij je jaaraangifte en kan jou tot wel honderden euro’s besparen. Dankzij het belastingadvies van een belastingadviseur weet je zeker dat je profiteert van alle mogelijke belastingvoordelen. 

Zzp’ers kunnen op verschillende vlakken belastingadvies vragen. Adviseurs doen tenslotte veel meer dan alleen hulp aanbieden bij de belastingaangifte van zzp’ers. Je kunt bij een belastingadviseur onder andere terecht voor belastingadvies over je inkomsten-, omzet- of loonbelasting. 

Verschil belastingadviseur en fiscalist
Een fiscalist en een belastingadviseur geven allebei fiscaal advies. 

In tegenstelling tot een fiscalist heeft een belastingadviseur echter geen specifieke opleiding gevolgd. Zijn kennis met fiscale regelgeving komt vooral vanuit eigen interesse en ervaring. Een fiscalist is een betere keuze bij complexere vraagstukken. Ook is een fiscalist een beschermd beroep – en een belastingadviseur niet.

Wat is fiscaal advies?

Fiscaal advies is voor ondernemers en particulieren waardevol. Fiscaal advies is advies met betrekking tot belastingen. Dit kan van alles zijn – inkomstenbelastingen, omzetbelastingen en dividend- of vennootschapsbelastingen. Fiscale wetgeving is bovendien complex en verandert continu. Het is lastig om hiervan op de hoogte te blijven, zeker als het niet je expertise is.

Wat kan een belastingadviseur voor een zzp’er betekenen? 

Een belastingadviseur kan het volgende doen voor een zzp’er:

  • Hulp bieden bij het betalen van btw;
  • Hulp bieden bij het afdragen van inkomstenbelasting;
  • Hulp bieden bij intracommunautaire belastingen;
  • Oplossingen bieden bij belastingzaken;
  • Bezwaar maken tegen jouw belastingaanslag
  • Informeren over aftrekposten en andere fiscale voordelen.

Hulp bieden bij het betalen van btw

Als zzp’er draag jij omzetbelasting af. Dit noemen we ook wel btw. De Belastingdienst bepaalt of jij btw-plichtig bent. Zo ja, dan ontvang je een btw-nummer. Dit nummer moet je vermelden op al je facturen. 

Welk btw-tarief je hanteert, is afhankelijk van je producten of diensten. Zeker als je net begint als zzp’er is de omzetbelasting een ingewikkelde kwestie. Een belastingadviseur weet precies hoeveel belasting je moet afdragen. 

Hulp bieden bij het afdragen van inkomstenbelasting

Je moet als zzp’er ook belasting afdragen over je inkomsten. Dit bedrag is afhankelijk van jouw inkomen en vermogen. Een belastingadviseur biedt hulp bij het invullen van inkomstenbelasting, zodat jij aan het einde van het jaar niet alsnog een groot bedrag moet afdragen. 

Hulp bieden bij intracommunautaire belastingen

Het kan zijn dat jij als ondernemer goederen naar het buitenland vervoerd of dat je goederen vanuit het buitenland naar Nederland laat vervoeren. In dat geval heb je te maken met intracommunautaire leveringen en verwervingen. Deze goederen worden niet belast, behalve als je afnemer in het buitenland een particulier is. Als je belastingadvies vraagt aan een adviseur, dan weet je zeker dat jouw intracommunautaire belastingen goed gaan. 

Oplossingen bieden bij belastingzaken

De belastingzaken nemen veel tijd in beslag, waardoor je minder tijd overhoudt voor je daadwerkelijke werkzaamheden. Een belastingadviseur kan je ook adviseren met betrekking tot slimme oplossingen voor jouw belastingzaken. En door een deel te automatiseren ben jij veel minder tijd kwijt. 

Bezwaar maken tegen jouw belastingaanslag

Een adviseur weet als geen ander welke feiten ertoe doen bij een bezwaar. Hij of zij weet precies welke documenten je nodig hebt en op welke manier jij een fiscaal voordeel behaalt. 

Informeren over aftrekposten en andere fiscale voordelen

Een belastingadviseur is op de hoogte van alle mogelijke aftrekposten (die jij zelf misschien nog niet kende). Een goed fiscaal advies levert jou als zzp’er tot wel honderden euro’s op bij je jaaraangifte. 

Wat kost een belastingadviseur zzp?

De kosten van een belastingadviseur worden meestal berekend via een vast uurtarief. Het uurtarief ligt gemiddeld tussen de €60 tot €100 per uur. Deze prijs wordt beïnvloed door de ervaring, de complexiteit van het vraagstuk en de keuze voor een groot advieskantoor of een zelfstandig adviseur. 

Een belastingadviseur is, ondanks de extra kosten, enorm waardevol. Heb je zelf geen zin om je belastingaangifte in te vullen of lukt het je niet? Met een belastingadviseur weet je zeker dat je niks mist en dat je belastingteruggave dus zo hoog mogelijk is. Je belastingadviseur verdient zichzelf in principe terug.

Waar moet ik op letten bij het inschakelen van een belastingadviseur?

  • Kies niet direct voor de goedkoopste adviseur, maar ga voor iemand die je vertrouwt. Vergelijk daarom meerdere belastingadviseurs;
  • Bespreek een vast uurtarief, zodat je weet waar je aan toe bent;
  • Vraag je belastingadvies aan een fiscaal adviseur aangesloten bij het RB (Register Belastingadviseurs). Meer hierover lees je op RB.nl;
  • Kies voor een adviseur die is aangesloten bij de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Belastingadvies gegeven door een belastingadviseur aangesloten bij deze orde is tenslotte altijd goed. Meer hierover lees je op NOB.net.
Top 5 beste belastingadviseurs zzp

Volgens de website Trustoo.nl zijn de volgende vijf belastingadviseurs de beste in Nederland:
1. Den Dulk & Partners B.V. 
2. Finzicht
3. Advies Arena
4. Pulles & Rijppaert Lifestyle- en vermogensplanning
5. Hypotheco | Hypotheekadvies groningen