Zoek naar:

MoneyMonk vs. Moneybird: een onafhankelijke vergelijking

moneymonk vs moneybird

Als het een keuze is tussen MoneyMonk en Moneybird raden wij aan om MoneyMonk te gaan gebruiken. MoneyMonk is gericht op dienstverlenende zzp’ers en daarom bevat het programma alles wat je nodig hebt; van het bijhouden van projecten en uren tot het versturen van offertes en facturen. Alles zit op één plek. Daarnaast is er een goede helpdesk en werkt het programma vriendelijk en intuïtief.

Check hier de prijzen van Moneymonk of open een gratis proefaccount.

Het grootstHet grootste verschil tussen MoneyMonk (8,7) en Moneybird (8,3) is de doelgroep. MoneyMonk is specifiek gericht op (en erg geschikt voor) dienstverlenende zzp’ers, en Moneybird op freelancers, zzp’ers en mkb’ers. Dit verschil merk je met name in de mogelijkheden die beschikbaar zijn in de programma’s.

Verder werkt MoneyMonk prettiger dan Moneybird en beschik je bij MoneyMonk wel over een duidelijk dashboard. Er is veel hulp beschikbaar in de vorm van een kennisbank met artikelen en video’s, maar je kunt ook bellen, e-mailen of chatten met medewerkers. Verder heb je bij MoneyMonk ook een bezittingenmodule en worden bezittingen automatisch afgeschreven; iets wat je niet zult vinden bij Moneybird.

Toch bevat Moneybird ook een aantal zaken die we missen bij MoneyMonk. Hierbij kun je Toch bevat Moneybird ook een aantal zaken die we missen bij MoneyMonk. Hierbij kun je denken aan het starten van een incassotraject, het versturen van UBL-facturen en het online ondertekenen van offertes. Daarbij is de prijs van dit programma, gerekend op het gemiddelde aantal transacties van zzp’ers per maand, de helft minder dan van MoneyMonk.

Naast deze twee programma’s hebben we nog 9 andere programma’s getest en deze allemaal met elkaar vergeleken. In dat artikel (de enige boekhoudprogramma vergelijking voor zzp’ers die je ooit nodig hebt) raadden we ook het beste programma aan.

In de onderstaande tabel zie je precies welke functionaliteiten wel en niet aangeboden worden.

MoneybirdMoneyMonk
Kosten per maand€10,00 - €25,00€20,00
KortingEerste 6 maanden 50% korting
Lees onze reviewLees onze review
Administratief
UrenregistratieXV
Project-managementXV
RittenregistratieXV
Balans & resultatenrekeningVV
VoorraadbeheerXX
DebiteurenoverzichtVV
CrediteurenoverzichtVV
Factureren
Onbeperkt aantal facturenVV
Periodiek facturerenVV
UBL-factuurVX
Klant kan online betalenVV
Factuur versturen per e-mailVV
Factuur versturen per postVX
Herinneringen en aanmaningenVV
Automatische incassoVX
Offertes makenVV
Online offerte laten ondertekenenVX
Bestanden/documenten
Scan en herkenVV
Mail en herkenVV
Bestanden uploadenVV
Scannen met mobiele appVV
Bank
Automatische boekhoudkoppelingVV
Bankafschriften importerenVV
Automatisch boekingsvoorstelVV
Verzamelbetaling exportVX
Bezittingen
Bezittingen moduleXV
Automatisch afschrijvenXV
BTW
Btw overzichtVV
1-klik btw aangifte versturenXX
ICP opgaveVV
Overig
API beschikbaarVX
Intergratie met Cloud opslagXX
Toegang voor boekhouderVV
Ondersteuning
E-mailVV
TelefonischXV
ChattenXV
Social mediaVX

De belangrijkste verschillen, voordelen en nadelen

Het testen van de boekhoudprogramma’s hebben we gedaan aan de hand van vijf verschillende categorieën: gebruiksgemak, functionaliteiten, digitalisatie, prijs en klantenbeoordelingen. Hieronder lees je per categorie de belangrijkste verschillen tussen de programma’s en de voor- en nadelen van de programma’s.

Gebruikersgemak

Het grootste verschil tussen beide programma’s op dit gebied is het feit dat MoneyMonk wel een duidelijk dashboard heeft en veel meer support mogelijkheden biedt.

MoneyMonk scoorde het hoogste op gebruiksgemak: een 9,0. De reden hiervoor is dat het programma zeer begrijpelijk is en je snel wegwijs wordt in het programma. Het dashboard bevat alle belangrijke informatie die je in een oogopslag weten wilt. De menu’s spreken voor zich en er is voldoende support om je toch te kunnen helpen, dit kan middels een e-mailtje, telefoontje of chatbericht. Verder is er ook nog een kennisbank met niet alleen artikelen, maar ook video’s.

Moneybird daarentegen scoorde iets lager, een 7,5. Hoewel er wel een goede rondleiding beschikbaar is na het aanmaken van een account, misten we een écht dashboard met een goed en snel overzicht. De support is daarbij ook niet denderend; er kan alleen een e-mailtje gestuurd worden of een tweet voor hulp. Wel is er een kennisbank aanwezig waar je zelf informatie kunt vinden.

Functionaliteiten

MoneyMonk biedt de mogelijkheid om uitgebreid je projecten, uren en ritten bij te houden. Bij het aanmaken van projecten kun je bijvoorbeeld ook een uurtarief en budget opgeven zodat je binnen het budget blijft van je klant. Deze uren kunnen direct gefactureerd worden en je klant kan deze betalen middels iDeal. Helaas worden facturen niet verstuurd als UBL-bestand.

OOok is het mogelijk om offertes te versturen, maar deze kunnen helaas niet online ondertekend worden. Een ander nadeel is dat hoewel het wel mogelijk is om herinneringen en aanmaningen te versturen, je geen incassotraject kunt beginnen in MoneyMonk. Dit moet je dus extern doen.

Moneybird heeft een ‘workflow’ beschikbaar. De workflow houdt bij of je facturen al betaald zijn, of ze al verlopen zijn en, indien dit zo is, hoe lang ze al verlopen zijn. Dat heeft MoneyMonk ook, maar bij Moneybird wordt het in een extra overzichtelijke weergave getoond.

De workflow geeft ook aan wanneer je een herinnering moet versturen, en uiteindelijk is er de mogelijkheid een incassotraject te beginnen. Daarnaast beschikt Moneybird over een paar andere functionaliteiten die MoneyMonk niet heeft, zoals het online goedkeuren van offertes en het versturen van UBL-facturen.

MoneyMonk Moneybird
Urenregistratie V V
Projectmanagement V X
UBL-factuur X V
Factuur versturen per post X V
Automatische incasso X V
Online offerte laten ondertekenen X V

Digitalisatie

Digitalisatie was het enige onderdeel waarop Moneybird (9,5) hoger wist te scoren dan MoneyMonk (8,0). Moneybird biedt namelijk meer aan dan MoneyMonk, zoals een goedwerkende mail en herken, ‘simpler invoicing’ en het automatisch boeken van transacties.

MoneyMonk heeft nog de mogelijkheid tot een aantal verbeteringen op het gebied van digitalisatie, maar is goed op weg. Zo is er inmiddels al een automatische bankkoppeling met Bunq en Knab en doet MoneyMonk automatisch voorstellen voor het boeken van transacties.

Ook is er een scan- en herkenfunctie, maar die werkt erg omslachtig. Zo kun je de herkenfunctie alleen gebruiken onder het menu ‘bestanden’ en dus niet wanneer je een inkoopfactuur aanmaakt en een bestand uploadt om hieraan te koppelen. En hoewel de mobiele app goed is, zitten ook daar een paar verbeterpuntjes zoals het kunnen koppelen van een bonnetje dat je net geüpload hebt.

Moneybird is al een stap verder dan MoneyMonk. Niet alleen is er een scan en herken, maar ook een mail en herken. Inkomende facturen kun je zo naar Moneybird mailen en daar direct herkennen. Daarbij kun je je aansluiten op Simpler Invoicing. Aan de hand van je KvK-nummer ben je dan bereikbaar om rechtstreekse e-facturen uit te wisselen met andere organisaties. Deze facturen hoef je dan niet meer zelf te scannen, maar komen automatisch in de ‘inbox’ in je boekhoudprogramma.

Bankrekeningen bij Bunq, ING, Knab of Rabobank kunnen automatisch gekoppeld worden aan Moneybird. En Moneybird gaat een stap verder dan alleen voorstellen doen voor het koppelen van transacties: Moneybird boekt automatisch je transacties. De mobiele app bied je verder alle functionaliteiten die je altijd op zak wilt hebben.

MoneyMonk Moneybird
Scan & Herken V V
Mail & Herken V V
Simplerinvoicing X V
Bestanden uploaden V V
Scannen met mobiele App V V
Automatische boekhoudkoppeling V V
Bankafschriften importeren V V
Automatisch boekingsvoorstel V V
Automatisch boekingen doen X V
Verzamelbetaling export X V
1-klik btw aangifte versturen X X
API beschikbaar X V

Prijs en klantbeoordelingen

Op het gebied van klantenbeoordelingen scoorden beide programma’s vrij hoog: MoneyMonk kreeg een 9,3 en Moneybird een 8,9.

Op het gebied van prijs scoorde MoneyMonk vs Moneybird gelijk met een 8,5. De gemiddelde prijs voor een boekhoudprogramma is per maand €22,00 en beide programma’s liggen hieronder.

MoneyMonk kost €20,00 per maand. Er is ook nog een speciale actie voor starters die nog geen jaar ingeschreven staan bij de KvK: zij betalen de eerste zes maanden €10,00 per maand.

Moneybird biedt drie verschillende pakketten aan gebaseerd op de hoeveelheid transacties per maand. Gemiddeld doet een zzp’er er 160 per jaar, dus zo’n 13 per maand. In dat geval is het goedkoopste pakket van €10,00 voldoende. Voor zzp’ers die meer dan 20, maar minder dan 50, transacties doen per maand kost het programma €17,50. Voor meer dan 50 transacties per maand betaal je €25,00.

Conclusie

Alles tezamen genomen kwam bij MoneyBird vs MoneyMonk de laatstgenoemde echt beter uit de test. Het programma van MoneyMonk is bij uitstek geschikt voor dienstverlenende zzp’ers. Daarnaast heeft MoneyMonk een aantal functionaliteiten die Moneybird niet heeft zoals een goed, overzichtelijk dashboard en een bezittingenmodule.

MoneyMonk kwam echt beter uit de test. Het programma van MoneyMonk heeft namelijk een aantal dingen die Moneybird niet heeft: een project- en urenregistratie, een goed dashboard en een bezittingenmodule.

Zelf proberen? Open een gratis proefaccount bij Moneymonk.

FAQ

Hoe weet ik welk boekhoudprogramma het beste is voor mij?

Als zzp’er wil je het liefst de kosten zo laag mogelijk houden, dus zoek je een boekhoudprogramma dat het beste past bij jouw benodigdheden – voor de beste prijs. Op ZZP Daily vind je een handig overzicht waar je de meest populaire boekhoudprogramma’s kunt vergelijken. Bovendien is er voor elk programma een uitgebreide review.

Hoelang kan ik deze boekhoudprogramma’s gratis uitproberen? 

MoneyMonk kun je dertig dagen gratis uitproberen. Tijdens deze proefperiode heb je dezelfde privileges als een betalende klant en kun je dus gebruikmaken van de volledige functionaliteiten die het programma biedt.

Moneybird geeft je zelfs zestig dagen om het programma te testen. Je kunt in deze periode onbeperkt offertes en facturen aanmaken, inkoopfacturen verwerken en banktransacties verwerken. 

Welk boekhoudprogramma heeft de meeste koppelingen?

Moneybird heeft de meeste bankkoppelingen. Het is dan ook geen probleem om jouw bankrekening aan dit boekhoudprogramma te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch transacties boeken.

MoneyMonk liep een beetje achter, maar is met een inhaalslag bezig. Zo is er inmiddels al een automatische bankkoppeling met bunq en Knab. MoneyMonk doet bovendien automatisch voorstellen voor het boeken van transacties.