Al decennialang is bekend dat er dingen zullen moeten gaan veranderen, willen we de aarde ook een fijne, leefbare planeet laten zijn voor de generaties na ons. Intussen is de tijd van praten voorbij, het is nu echt hoog tijd om aan de slag te gaan. Er worden dan ook steeds meer harde doelen gesteld. Bijvoorbeeld als het gaat om het energieverbruik van gebouwen. Zo moeten kantoren met een vloeroppervlakte van minimaal 100 vierkante meter vanaf 2023 minimaal een energielabel C hebben en zijn woningeigenaren vanaf 2026 verplicht bij vervanging van hun cv-ketel te kiezen voor een hybride warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. Hoewel er voor thuiskantoren geen specifieke regels zijn, heeft het ook meerdere voordelen deze te verduurzamen.
De voordelen van verduurzaming van je thuiskantoor
Een duurzamer thuiskantoor levert allerlei voordelen op. Ten eerste moet je er vaak wel voor investeren, maar verdient deze investering zich in de loop der jaren terug. Zeker met de huidige hoge gas- en elektraprijzen, is het erg interessant je kosten te verlagen. Daarnaast draag je met een duurzamer thuiskantoor een steentje bij aan een toekomst met een gezonder milieu en klimaat.
Hoe je een duurzame thuiswerkplek realiseert? Dat kun je doen op twee manieren: enerzijds door zelf duurzame energie op te wekken, anderzijds door je energieverbruik te verlagen. Hieronder lees je over beide opties meer.
Zelf energie opwekken voor je thuiskantoor
Het energieverbruik van een kantoor bestaat voornamelijk uit verwarming ervan, en het gebruik van elektrische apparatuur. Zeker als de verwarmingsbron elektrisch is (zoals met een warmtepomp of infraroodpanelen), kun je je thuiskantoor geheel op eigen opgewekte, duurzame energie laten draaien. Dat doe je door zonnepanelen te plaatsen. Een kantoor is ideaal hiervoor omdat je vooral overdag energie verbruikt, en je deze elektriciteit gedurende de dag met je eigen zonnepanelen kunt opwekken.
Het energieverbruik van je thuiskantoor verlagen
Het andere onderdeel van verduurzaming van je thuiskantoor, draait om verlaging van je energieverbruik. Ook hier is het goed om eerst naar de verwarming te kijken, omdat dit het grootste gedeelte van het energieverbruik voor zijn rekening neemt. Wil je minder energie verbruiken voor de verwarming? Laat dan de muren, het dak en de vloer extra isoleren, en nieuwe (beter isolerende) kozijnen plaatsen.
Daarnaast kun je eens het verbruik van verlichting en apparatuur onder de loep nemen. Zijn bijvoorbeeld wel alle lichtbronnen ledlampen? Ledverlichting heb je tegenwoordig in allerlei soorten en maten (ook tl-ledverlichting bijvoorbeeld), heeft een veel lager verbruik en kent ook nog eens een veel langere levensduur. Daarbij is het ook goed eens te kijken naar het verbruik van apparatuur. Heb je veel apparatuur staan? Kies dan apparatuur die in slaapstand overschakelt bij inactiviteit, en vergeet niet om alles uit te schakelen aan het einde van de werkdag.
0 reacties