Zoek naar:

Er vinden momenteel nogal wat verschuivingen plaats op het gebied van cyberveiligheid – en die zijn lang niet allemaal positief. Kort gezegd komt het er veelal op neer dat hackers alsmaar slimmer en behendiger worden. Reden genoeg om je IT Security goed op orde te hebben: ook, en misschien wel juist, als zzp’er.

We citeren de website van het Algemeen Dagblad op 5 april 2023:

‘Hackers raken Nederlands bedrijfsleven snoeihard: 139 organisaties doen melding.’

We citeren ook de website Tweakers – slechts twee dagen later:

‘MSI bevestigt cyberaanval, hackers claimen broncode te hebben gestolen’

…en zo kunnen we nog wel even doorgaan, want dit soort digitale aanvallen komen steeds vaker voor. En dat niet alleen. Ook de intensiteit van deze aanvallen vertoont een zorgwekkende, stijgende lijn. Het bericht van het Algemeen Dagblad spreekt wat dat betreft boekdelen: 139 organisaties die worden getroffen met één aanval. Schrikbarende aantallen, ja.

Doel van de aanvallen

Dit soort aanvallen zijn momenteel helaas schering en inslag. We hebben het bijvoorbeeld nog niet eens over de grootscheepse internationale aanval gehad die rond dezelfde tijd plaatsvond en waarbij de gegevens van onder meer tienduizend Nederlanders op straat kwamen te liggen.

Waarom hackers dit doen? Simpel gezegd – om er geld mee te verdienen.

Gebruikersgegevens zijn namelijk veel waard. Ze worden gekocht door andere hackers, die met andere persoonsgegevens bijvoorbeeld allerlei producten kunnen kopen.

Bedrijven ontkomen ook niet aan dit soort hacks. Een voorbeeld van zo’n aanval op een bedrijf is bijvoorbeeld een situatie waarbij een website wordt gehackt en de cybercriminelen je vragen om losgeld om deze website terug te krijgen. 

Betere beveiliging

Dat brengt ons meteen bij het fenomeen IT Security: beveiliging op het gebied van informatietechnologie. Het is van groot belang om het digitale deel van je bedrijf optimaal te beschermen tegen dergelijke aanvallen – vooral als zzp’er. Een groot bedrijf kan een onverhoopte hack misschien nog wel financieel opvangen, maar als kleine ondernemer heb je al snel een fiks probleem wanneer je wordt aangevallen.

‘Kan ik dan niet gewoon om de zoveel tijd mijn wachtwoord veranderen?’

Dat is misschien een goede eerste stap, maar helaas is dit vaak bij lange na niet meer genoeg. Hackers zijn vaak gewiekst genoeg om dit soort dingen te omzeilen. Tweestapsverificatie, waarbij je een extra beveiligingslaag toevoegt aan bijvoorbeeld je e-mails, is al beter, maar ook niet altijd optimaal.

IT-specialisten

Het kan daarom geen kwaad om eens een IT-specialist te raadplegen. Dat kan bijvoorbeeld via Computer Future: een bedrijf gefocust in het koppelen van bedrijven aan dergelijke specialisten.

Dit kan natuurlijk ook andersom goed werken. Wie weet ben jij wel een zzp’er die zich juist specialiseert in IT Security. Computer Future kan je dan verbinden aan toonaangevende organisaties die hier baat bij hebben. Daar hebben ze tenslotte een wereldwijd netwerk voor.

Meer weten? Kijk dan eens op computerfutures.com voor extra informatie.

Auteur

Schrijf een reactie