Bij Oudejaarsavond horen oliebollen, flessen champagne en… veranderingen van financiële regels! Iedere januari, soms iets later, treden er nieuwe reglementen in werking. Ook op het terrein van leningen en andere kredieten. We nemen hieronder de vijf belangrijkste wijzigingen voor het kalenderjaar 2021 met je door.
1. De manier van geld lenen gaat op de schop
Wil je in 2021 geld lenen? Hou dan rekening met het feit dat het leentraject er dit kalenderjaar wat anders uitziet dan je misschien gewend bent…
Het wordt bovenal meer persoonsgebonden. Althans – dat is de bedoeling. Kredietverstrekkers moeten verplicht meer aandacht besteden aan de financiële posities van hun klanten. Dat houdt concreet in dat zaken als een eigen auto, een koopwoning of eventuele kinderopvang zwaarder moeten wegen op het totaalbedrag dat je mag lenen.
Deze nieuwe manier van rekenen gaat op 1 april 2021 in.
2. Je kunt minder geld lenen
De nieuwe methode berekent dus nauwkeuriger of en hoeveel je mag lenen. In veel gevallen komt dat – helaas – neer op minder geld.
Daarop hebben de meeste kredietverstrekkers alvast voorgesorteerd. Op 1 januari van dit jaar is bij velen van hen de maximale lening omlaag gebracht. Kunnen de klanten alvast wennen aan de startdatum van 1 april.
3. Het aantal doorlopende kredieten neemt af
Is een persoonlijke lening niets voor jou? Dan heb je misschien meer baat bij een doorlopend krediet. De twee kennen aanzienlijke verschillen. Zo heb je bij een persoonlijke rekening het leenbedrag direct op je rekening staan, terwijl doorlopende kredieten gebruikmaken van een variabele looptijd. Bij een persoonlijke lening betaal je rente over het totaalbedrag, bij een doorlopend krediet alleen over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt.
Niet dat dit allemaal veel uitmaakt. Volgens verschillende bronnen verdwijnt het doorlopende krediet namelijk langzaam in de anonimiteit. Bij sommige verstrekkers is het nu al niet meer mogelijk om nieuwe doorlopende kredieten af te sluiten. Hou er dus rekening mee dat het fenomeen doorlopend krediet een aflopende zaak is.
4. De maximale rente van creditcard-kredieten wordt – misschien – verhoogd
Wie kredieten op zijn of haar creditcard heeft staan, betaalt hierover een rente van tien procent. Nu, althans.
Dit percentage is een van de coronamaatregelen die in verband met de pandemie in het leven is geroepen. De kans is groot dat dit, wanneer alles achter de rug is, weer wordt verhoogd naar het gebruikelijke tarief van veertien procent.
Aan de andere kant: zolang de pandemie voortduurt, blijft de rente van tien procent waarschijnlijk intact.
Tip: opzoek naar een zakelijke rekening inclusief creditcard? Vergelijk hier zakelijke bankrekeningen om te zien welke banken dit aanbieden.
5. Lenen wordt – soort van – eenvoudiger
Alle hierboven genoemde veranderingen doen misschien niet vermoeden dat geld lenen simpeler wordt. Toch is dat wel degelijk het geval – en dat komt allemaal door een regel die we Payment Service Directive noemen. Dit is een Europese richtlijn die het voor financiële instanties makkelijker moet maken om toegang te krijgen tot iemands bankgegevens.
Niet dat ze dan zomaar mogen inbreken. Maar het maakt het wel makkelijker om jouw financiële status te checken wanneer je geld wil lenen. Je hoeft dan niet meer met allerlei paperassen bij de bank te verschijnen. In plaats daarvan werkt de kredietverstrekker met geautomatiseerde aanvraagprocessen. En dat kan handig zijn.
Lees ook:
Bekijk hier zakelijke rekening vof
De meest eenvoudig boekhoudprogramma’s
Overzicht gratis boekhoudprogramma’s
0 reacties