Zoek naar:

Wie als zzp’er aan de slag gaat, loopt meer risico dan iemand die in dienst is van een werkgever. Het is in beide gevallen belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Deze buffer kan je aanspreken wanneer je eens met tegenslag te maken hebt. Of je kan er zeker van zijn dat je straks met pensioen kan omdat je genoeg geld hebt gespaard. Om dat te doen, kan het slim zijn om met vermogen te beleggen. Zo kan je je geld laten groeien. Als zzp’er is het de vraag of je beter kunt beleggen vanuit je zaak of juist privé.

Wat betekent vermogen laten groeien?

Eerst wat meer over beleggen, het is niet alleen de kans dat je geld meer waard zal worden, er zitten ook risico’s aan verbonden. Het is belangrijk om eerst eens te bekijken wat vermogen laten groeien nu eigenlijk betekent. Dit hoeft namelijk niet te betekenen dat je ook echt hele grote bedragen bij elkaar investeert. Zelfs wanneer je gelijke tred houdt met de inflatie ben je al goed bezig. Op spaarrekeningen krijg je immers nauwelijks nog rente. Daardoor krimpt je vermogen dus eigenlijk alleen maar. Terwijl je daar juist zo hard voor gewerkt hebt. Dat is natuurlijk niet wat je wenst als ondernemer. Door te investeren kan je dit tegengaan. Doe je het echt goed, dan houd je zelfs meer over. Let op het kan ook zo zijn dat de beurzen zakken en je een deel van je inleg kan verliezen met beleggen.

Zakelijk beleggen?

De manier om geld te laten groeien ligt met de huidige spaarrente dus niet bij sparen. Een alternatief van sparen kan beleggen zijn. In geval dat je een eigen zaak hebt kan je dan gaan zakelijk beleggen. Het is dan wel belangrijk om de regels op dit vlak goed te kennen. Zo mag je bijvoorbeeld alleen met de tijdelijk overtollige liquide middelen beleggen. Zijn bepaalde liquide middelen blijvend overtollig? Dan gelden ze niet als zakelijk, maar als privébelegging. Wie zakelijk belegt, betaalt belasting over de rendementen omdat het als bedrijfswinst wordt gezien. Het zit dus in box 1. Dit betekent dus ook dat het flink kan oplopen.

Beleggen als privépersoon?

De andere mogelijkheid die je hebt is beleggen op eigen naam. Dit kan je natuurlijk ook gewoon doen. Dit betekent dan in ieder geval dat het vermogen anders belast wordt, want de beleggingen gaan dan naar box 3. Dit betekent dat er wordt gewerkt met een door de belastingdienst ingeschat rendement. Hoe hoger je vermogen is, hoe hoger dit rendement ook wordt ingeschat. Het is belangrijk om te beseffen dat het percentage belasting hierover altijd 31 procent is. Dit is misschien ook wel een belangrijke factor om mee te wegen. Dit is lager dan in box 1.

Wat past het best?

Nu is natuurlijk nog altijd de vraag of je beter zakelijk of privé kunt gaan beleggen. De vraag wordt beantwoord door een afweging. Als je zakelijk belegd wordt naar je werkelijke rendement gekeken. Als je privé belegt, wordt naar de hoogte van je vermogen gekeken. Het is dus zaak om te bekijken welke van de twee opties jou belastingtechnisch een voordeel geeft. Dit is immers de manier om nog meer groei met je vermogen te bereiken. Dit is uiteindelijk ook de reden waarom je eraan begon. Zoek dus altijd goed waar het omslagpunt voor jou ligt.

Denk ook aan de risico’s

Er is wel één extra punt om mee te wegen in de keuze die je maakt. Beleggen is de manier om als zzp’er je geld te laten groeien. Het is echter ook een zaak met het nodige risico. Daarmee kan je dus ook verliezen lijden. Dan is zakelijk beleggen eigenlijk een klein voordeel. Dan kan je de verliezen namelijk van de bedrijfswinst aftrekken. Met als gevolg dat je dus minder belasting over je winst hoeft te betalen. Daarmee maak je dan een deel van je verliezen goed. Als je privé belegt lukt dit je niet.

Benieuwd wat de beste zakelijke rekening is van het moment of op zoek naar de goedkoopste? Lees dan onze tips.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie