Zoek naar:

Een zakelijke VPN (Virtual Private Network) helpt gebruikers veiliger én anoniemer te internetten. Dat kan ook voor jou als zzp’er handig zijn. Scroll verder voor antwoorden op al je VPN-vragen.

Allereerst: wat is een VPN precies?

Een VPN zorgt voor een versleutelde en veilige verbinding tussen enerzijds je computer, tablet of telefoon en anderzijds het internet.

Dat doet zo’n netwerk door je te koppelen aan een nieuw IP-adres dat regelmatig wisselt. Alles wat je uitspookt op het internet wordt daardoor minder makkelijk naar jou te herleiden.

Je kunt daarbij, iedere keer als je jouw VPN aanzet, kiezen voor een specifiek land. Anderen denken dan dat je jezelf in dát land bevindt.

Wat zijn de voordelen van een VPN voor mijn bedrijf?

Je bent moeilijker vindbaar

De zogenoemde versleuteling maakt je minder zichtbaar voor hackers en andere cybercriminelen. Ze kunnen je tenslotte minder goed volgen doordat het netwerk de indruk geeft dat je in een héél ander land bent.

Je bent beter beveiligd

Gebruik je regelmatig openbare wifi-netwerken, bijvoorbeeld dat van Starbucks? Dan is het voor een hacker makkelijker om toegang tot je gegevens te krijgen.

Tenzij je een VPN gebruikt. Dit versleutelt je connectie met het web, waardoor je veiliger gebruikmaakt van het internet.

Je hebt meer privacy

Het gebruik van een VPN zorgt ervoor dat je anoniemer over het web surft. Derde partijen, zoals advertentiebedrijven, kunnen je daardoor minder goed volgen. Het resultaat? Onder andere véél minder banners. Ook weleens lekker.

Je omzeilt blokkades

Doe je business in landen als China en Turkije? Dan kun je te maken krijgen met censuur. Deze landen hebben sommige, door ons veelgebruikte websites verboden. Het is in China bijvoorbeeld verboden om Google en Facebook te gebruiken.

Een VPN doet alsof je ergens anders bent. Daardoor zijn dit soort websites tijdens een trip naar deze landen voor jou gewóón toegankelijk. Handig wanneer je hier beroepsmatig afhankelijk van bent.

Welke VPN’s zijn er?

VPN’s komen voor in verschillende soorten en maten. Sommige varianten zijn specifiek geschikt voor particulieren en kleine bedrijven, anderen focussen zich meer op grote organisaties. Die varianten hebben vaak uitgebreide mogelijkheden, zoals rapportage-opties en werken in een bedrijfscloud.

Zzp’ers zijn over het algemeen het beste af bij Perimeter 81, NordVPN Teams en VyprVPN.

Wat kost een VPN?

Sommige VPN’s zijn gratis, anderen zijn betaald.

Wat de gratis versies betreft: die raden we niet snel aan. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat je bespaart op de kosten, maar je krijgt dan wél te maken met data- en snelheidslimieten. Het gevolg hiervan is dat je internet trager wordt – en dat wil je natuurlijk niet.

Het is dus beter om te gaan voor een betaalde variant. De tarieven hiervoor lopen uiteen. Prijzen van €5 tot €15 per maand zijn gebruikelijk. Je krijgt vaak korting wanneer je een jaarabonnement afsluit.

Wil je meer weten over VPN’s? Check dan de website van VPNGids.nl. Zij zochten nauwkeurig uit wat nu de beste VPN voor bedrijven is.

Wat voor bedrijven hebben baat bij het gebruik van een VPN?

VPN’s bieden behoorlijk algemene beveiligingsmogelijkheden. We denken daarom dat praktisch ieder bedrijf kan profiteren van het gebruik van een VPN. Zzp’ers zijn hierop géén uitzondering.

De versleutelde netwerken zijn echter vooral interessant voor bedrijven die veel gevoelige informatie verwerken. Is dat bij jouw onderneming het geval? Dan is het slim om in ieder geval de mogelijkheden te verkennen.

Auteur

Schrijf een reactie