Zoek naar:

Bij het verzekeren van een bestelauto is het opletten welke verzekering je kiest. Je wilt niet teveel uitgeven aan premie, maar geen uitkering bij een schade is het laatste wat jij wilt. Ingewikkeld is het verzekeren van jouw bestelauto niet. Als je maar een aantal zaken in de gaten houdt.

Kies de juiste bestelautoverzekering

Het belangrijkste bij het afsluiten van een bestelautoverzekering is het kiezen van een verzekeringsvorm. De verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA) is de goedkoopste. Deze verzekering keert alleen de schade aan de tegenpartij uit bij een schade aangericht met de verzekerde bestelauto. De WA beperkt casco biedt naast de dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid ook dekking tegen schade door bepaalde oorzaken. Het gaat bijvoorbeeld om schade door hagel, brand en ruitbreuk. De meest uitgebreide bestelautoverzekering is de WA casco (all risk). Deze verzekeringsvorm keert ook jouw schade uit door bijvoorbeeld een ongeval.

Hoe wordt de bestelauto gebruikt?

Bij het aanvragen stelt de verzekeraar vragen over hoe de bestelauto wordt gebruikt. Het maakt voor de premie een groot verschil of je de bestelauto privé gebruikt of zakelijk voor bijvoorbeeld het bezorgen van pakketjes. Als de bestelauto privé verzekerd is, volgt er geen uitkering als je de bestelauto toch zakelijk gebruikt. Een veroorzaakte schade aan anderen keert de verzekeraar wel uit, maar wordt eventueel weer verhaald op de eigenaar van de bestelauto. Als je de bestelauto later anders gaat gebruiken, moet je dat doorgegeven aan de verzekeraar.

Denk om de accessoires

Bij het verzekeren van een bestelauto vormen de accessoires een belangrijk onderdeel. Standaard wordt de bestelauto namelijk verzekerd zoals deze uit de fabriek rolt. Accessoires is een ruim begrip. Het gaat bijvoorbeeld om een ingebouwde navigatie, maar ook om de belettering op de bestelauto en de inrichting. Vaak worden bestelauto’s nog omgebouwd om deze zo goed mogelijk af te stemmen op hoe de bestelauto wordt ingezet.

Let op! De inhoud van de bestelauto kun je meeverzekeren. Bijvoorbeeld gereedschappen en goederen die worden bezorgd met de auto zijn standaard niet meeverzekerd. Dit is aanvullend te verzekeren, maar daar moet je dus nog wel actie op ondernemen.

Is privé gebruik van een werknemer verzekerd?

De bestelautoverzekering biedt ook dekking als een werknemer de bestelauto al of niet stiekem privé gebruikt. Gezien vanuit de werkgever is het mogelijk onwenselijk, maar voor de verzekeraar is het geen probleem. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als de bestelauto in een andere hoedanigheid wordt gebruikt. De bestelautoverzekering biedt geen dekking als de werknemer de bestelauto bijvoorbeeld gebruikt als taxi.

Bestuurder heeft geen rijbewijs

De verzekeraar van je bestelauto biedt geen dekking als de bestuurder niet bevoegd is om te rijden. De eigenaar van de bestelauto is hiervoor aansprakelijk te houden, tenzij de auto is gestolen. Uiteraard is ook opzet niet meeverzekerd en een bestuurder met een te hoog alcoholpromillage is ook een reden om niet uit te keren.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie