Zoek naar:

Als het gaat om hr-ondersteuning voor kleine en middelgrote ondernemingen, is er méér om rekening mee te houden dan alleen het creëren van een veilige en prettige werkplek voor jouw werknemers. Natuurlijk wil je een prettige werkvloer creëren waar werknemers graag komen werken, maar de wereld van hr is (helaas) toch iets complexer dan dat. 

Het bewerkstelligen van de juiste hr-oplossingen voor jouw bedrijf vereist een effectief beleid en bewezen praktijken. Om je te helpen wat meer perspectief te winnen, hebben we in dit artikel de beste hr-tips voor kleine bedrijven samengesteld. Lees dus snel verder om goed op de hoogte zijn van de meest essentiële hr-zaken.

1. Leer het arbeidsrecht goed kennen

Een van de belangrijkste hr-vaardigheden die je onder de knie moet hebben, is het arbeidsrecht. Je wilt natuurlijk dat al jouw zaken geen arbeidswetten overtreden! 

De aspecten binnen het arbeidsrecht bestrijken vrijwel elk aspect van het in dienst nemen, houden en beëindigen van werknemers, met inbegrip van factoren zoals beloning, voordelen en zekerheid. 

Zorg ervoor dat je je vertrouwd weet te maken met de arbeidswetgeving. Je kunt eventueel overwegen om een arbeidsrechtadvocaat in te schakelen.

2. Zorg voor een goed beheerde loonlijst

Slecht loonbeheer kan resulteren tot een verlies van het werknemersvertrouwen. Alle loonlijsten moeten kloppen en de administratie moet op orde zijn.  

Het is daarnaast belangrijk dat de betalingen op tijd worden verricht door middel van een strikt betalingsschema. Houd je ook aan de regel om werknemers correct in te delen en hen te betalen volgens hun indeling. 

Wil je er zeker van zijn dat je onjuist loonbeheer weet te voorkomen? Dan kun je de salarisadministratie uitbesteden met behulp van een toegewijd hr-softwaresysteem, waarmee je alle benodigde gegeven eenvoudig kunt inzien.

3. Denk aan verschillende werkmogelijkheden

Als we het hebben over het aanbieden van diverse werkmogelijkheden, praten we over flexibel werken, thuis en op kantoor, freelance werk en parttime-diensten. Op die manier zorg je voor meer flexibiliteit op de werkvloer en kun je beter rekening houden met de werkbehoeften van je teamleden.

4. Het beste talent aanwerven en behouden

Als werkgever wil je er natuurlijk voor zorgen dat je door je teamleden wordt gewaardeerd en de beste werknemers graag voor je komen werken. Maar hoe doe je dat precies? 

Richt je op wat voor jouw werknemers het belangrijkst is, zoals beloningen, persoonlijke en professionele ondersteuning en promotiekansen. Wees ook goed op de hoogte van concurrerende salarissen en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Tenslotte is het van vitaal belang om te bouwen aan een positieve, transparante bedrijfscultuur die werknemers in staat stelt te groeien en vooruit te komen in hun carrière. 

Als je dit doet, binden de mensen die jij zoekt zich maar al te graag aan jouw team!

Auteur

Schrijf een reactie