Een carrièreswitch maken. Overstappen naar een fulltime dienstverband. Moedwillig afstand doen van je bedrijf om winst te maken. We kunnen verschillende redenen bedenken om als zzp’er je bedrijf van de hand te doen.

De daadwerkelijke uitvoering is echter een ander verhaal. Een bedrijfsverkoop is namelijk geen gemakkelijk proces. Je krijgt te maken met allerlei factoren, zoals het bepalen van de verkoopprijs, bijkomende juridische reglementen én natuurlijk de daadwerkelijke overdracht.

We nemen je daarom hieronder globaal mee langs de verschillende facetten waar je mee te maken krijgt als je jouw bedrijf in de etalage zet. Doe er je voordeel mee wanneer je écht concrete plannen hebt.

Oké – ik weet het zeker: ik wil mijn bedrijf verkopen. Waar start ik?

Als je het écht zeker weet, begint dit omvangrijke proces met het verkoopklaar maken van je bedrijf.

Dat houdt in of meer in dat je jouw organisatie zó inricht dat de koper er zo snel mogelijk mee uit de voeten kan. Je maakt een soort .zip-bestand van je bedrijf – maar dan in het echt.

Zo’n proces neemt bij een grote bv vaak weken in beslag, maar voor zzp’ers kan het sneller. Breng al je taken in beeld, geef aan wat er voor nodig is om deze te volbrengen en verwerk deze info in een overdrachtsplan. Geef hierbij ook duidelijk aan of je wel of niet bij het bedrijf betrokken raakt nadat deze is verkocht.

Alles staat duidelijk omschreven in mijn overdrachtsplan. Wat nu?

Is alle informatie zo duidelijk mogelijk voor de koper? Dan is het nu zaak om je vraagprijs te bepalen.

Dat is voor veel zzp’ers een potentiële bottleneck. Hoe weet je tenslotte wat je bedrijf nu precies waard is?

Het antwoord: dat weet je niet. Waarde is namelijk altijd subjectief: een koper baseert dit voornamelijk op wat hij of zij verwacht met jouw bedrijf te kunnen binnenharken.

Er bestaan echter wél een aantal standaardmethodes die je kunnen helpen met het bepalen van je waarde. Eén daarvan is de discounted cashflow-manier, waarmee je de waarde berekent op basis van toekomstige kasstromen. 

Je kunt ook kiezen voor een waardebepaling aan de hand van de intrinsieke waarde. Dit houdt in je de bedrijfswaarde uitdrukt aan de hand van je eigen vermogen.

Ik heb besloten dat ik honderd miljoen euro vraag. Wat moet ik daarna doen?

Als je écht een ridicuul bedrag in gedachten hebt, wensen we je véél succes met deze vervolgstap. Die draait namelijk om het vinden van een koper.

Een bedrijf zet je niet zomaar op Marktplaats. Het vereist het benaderen van specifieke, potentiële kopers. Je vindt dit soort mensen meestal via een accountant of brancheorganisatie.

Heb je iemand op het oog die écht geïnteresseerd lijkt te zijn? Zorg er dan voor dat je hem of haar een informatiememorandum of – beter – een verkoopmemorandum kunt overhandigen. Dit document helpt de koper alvast goed op weg middels inlichtingen over wat hij of zij kan verwachten.

De koper is overstag. Hoe rond ik de verkoop af?

Heeft de koper bekendgemaakt je bedrijf te willen overnemen? En hebben jullie een akkoord over de verkoopprijs en eventuele andere afspraken? Zorg dan voor een intentieverklaring. Dit is de eerste stap naar een definitieve overname, waarin alle afspraken juridisch worden vastgelegd.

De daadwerkelijke overname vindt plaats op basis van een overdracht. De koper krijgt dan jouw bedrijf; jij krijgt het overeengekomen bedrag.

Ben ik dan helemaal klaar?

Bijna. Je moet alleen nog langs de Kamer van Koophandel om je inschrijving aan te passen. Waarschijnlijk moet je ook nog wat laatste belastingtechnische zaken afhandelen. Maar inderdaad: daarna is het écht gedaan met je eigen bedrijf. Het lot daarvan ligt nu in de handen van de nieuwe koper.

Ik vind het nogal wat. Kan ik hier geen hulp bij krijgen?

Maar natúúrlijk. Er zijn niet veel ondernemers die zo’n traject zelf aangaan. Een bedrijf verkopen vereist min of meer een samenwerking met een overname-adviseur. Hij of zij helpt je tijdens alle hierboven genoemde facetten, waaronder het bepalen van de bedrijfswaarde en het vinden van een potentiële verkoper.

Wel zo handig, want zo’n traject is an sich al stressvol genoeg.