Zoek naar:

Je bent ondernemer. En je hebt een nieuwe auto op het oog. Deze moet natuurlijk ook verzekerd worden. Heb je een zakelijke autoverzekering nodig? En heeft deze dan ook voordelen? Of kun je de auto beter particulier verzekeren? Verzekeraar Centraal Beheer geeft jou advies.

Een zakelijke autoverzekering is verplicht voor bedrijfsauto’s
Of je een zakelijke autoverzekering nodig hebt, hangt af van jouw boekhouding. Staat je auto in de boekhouding van jouw onderneming? Dan noemen we dit een bedrijfsauto. Voor deze voertuigen is een zakelijke autoverzekering verplicht. Dit geldt ook als eventuele medewerkers een auto van de zaak hebben.

Een zakelijke autoverzekering dekt ook privé kilometers

Rijd je in je vrije tijd in jouw bedrijfsauto? En gebeurt er iets waardoor je schade krijgt? Zolang deze binnen jouw dekking valt, vergoedt de zakelijke autoverzekering de schade. Zelfs als dit op zaterdagochtend op de parkeerplaats van de buurtsuper gebeurt. Maar andersom geldt dit soms niet. Bijvoorbeeld als je een particuliere autoverzekering hebt voor je taxibedrijf. Gebeurt er iets met je auto of de (spullen van de) inzittenden tijdens zakelijk gebruik? Dan dekt de particuliere verzekering dit niet.

De premie is aftrekbaar van de belasting

Een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere verzekering. Waarom? Een zakelijke autoverzekering geeft een betere dekking voor zakelijk gebruik. Bedrijfsauto’s rijden meer kilometers en hebben vaak meerdere bestuurders. De kans op schade is dus groter. Maar er is ook goed nieuws. De premie is namelijk aftrekbaar van de belasting die je als ondernemer betaalt. Het is zelfs mogelijk om de waarde van de auto exclusief btw te bereken. Daardoor kan je de WA Beperkt Casco en WA Casco (All Risk) Bedrijfsautoverzekering zonder 21% btw afsluiten. En het geld dat je daarmee bespaart, kun je toch weer in je onderneming steken.

Heb je een bestelauto?

Naast de boekhouding zit er ook verschil in het type bedrijfsauto. Heb je een bedrijfsauto met een ‘grijs kenteken’? En vervoer je vooral goederen? Dan heb je een bestelautoverzekering nodig. Daarmee rijd je onbezorgd rond in je bestelbus. Zelfs als je die antieke kast van Marktplaats ophaalt in je vrije tijd. Jouw zakelijke én privé kilometers zijn namelijk onbeperkt verzekerd.

Ga jij als ondernemer een bedrijfsauto aanschaffen?

En twijfel jij of je een auto privé of zakelijk wilt kopen? En dus ook zo wilt verzekeren? Bedenk dan wanneer je de auto het vaakst gebruikt. Is dit in jouw vrije tijd? Of maak je vooral zakelijke ritten? Bijvoorbeeld het bezoeken van klanten en het vervoeren van spullen of mensen. En vergeet ook niet het woon-werkverkeer. Gebruik je de auto weinig voor jouw onderneming? Bijvoorbeeld omdat je vooral vanuit huis werkt? Dan is het vaak voordeliger als je de auto privé koopt en dus ook privé verzekert.

De zakelijke autoverzekering van Centraal Beheer kan je direct online afsluiten. Weet je na het lezen van dit artikel nog niet wat je het beste kunt doen? Lees dan meer informatie over de verschillende opties op de website van Centraal Beheer.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie