Zoek naar:

Wanneer je als ondernemer jouw bedrijf wilt groeien dan is het afsluiten van een lening vaak noodzakelijk. Financiering gebruiken ondernemers meestal voor grote investeringen in vaste activa of voor een tijdelijke vergroting van het werkkapitaal.

Maar hoe pak je dat aan? Er is niet één standaard financieringsoplossing voor ondernemers, er zijn verschillende opties om uit te kiezen. Voordat je de keuze maakt voor jou financieringsvorm is het verstandig om een beeld te hebben wat beschikbaar is en wat gebruikelijke opties zijn.  De meest gebruikte financieringsopties voor het MKB en zzp hebben wij opeen rijtje gezet.

Borgstelling MKB Kredieten

Ben je een startende ondernemer? Dan wil je hier ongetwijfeld naar kijken. Deze borgstelling is geen lening, maar toch reuze interessant voor kleine ondernemers. Onder voorwaarden kom je in aanmerking voor borgstelling van de overheid waardoor je een lening kunt krijgen zonder een enorm onderpand. Banken verstrekken je makkelijker leningen omdat de overheid garant staat voor (een deel) van het geleende bedrag. Kijk hier dus zeker naar wanneer je een kleine startende ondernemer bent ej wel geld wilt lenen. Wel houdt het in sommige gevallen in dat de overheid je ook wil begeleiden in het opstarten van je bedrijf, hier moet je rekening mee houden.

Zakelijke lening

Je hebt natuurlijk de normale zakelijke lening, meestal linear of in de vorm van een annuïteit. Vaak heb je activa in je bedrijf, of zelfs je woonhuis als onderpand nodig. Wanneer jouw onderpand niet erg groot is dan zit je vaak vast aan een hoge rente, omdat je de bank minder zekerheden kunt biden. Dit is natuurlijk niet voordelig, en als kleine ondernemer is een zakelijke lening dus wellicht niet de beste optie.

Online krediet

Een categorie die ontzettend snel groeit en razend populair is onder zzp’ers en kleine ondernemers is online krediet. Wanneer je liever niet met de bank of de overheid werkt dan is er nog een optie, er zijn verschillende onafhankelijke kredietverstrekkers voor startende ondernemers. Financiering start al bij hele kleine bedragen, vanaf € 2.500 of € 5.000 afhankelijk van de kredietverstrekker. Bij enkele aanbidders kun je ook grotere bedragen tot € 250,000 lenen, zoals bij Krediet Vooruit en het gaat allemaal online. In enkele gevallen hoef je niet eens je jaarrekeningen te overleggen en er wordt ook niet naar BKR-registraties gekeken. Een stuk gemakkelijk dus dan bij de bank, maar daarom ook iets prijziger.

Crowdfunding

Nee crowdfunding gaat niet via de bank (hoewel Knab de eerste bank is die daar verandering in brengt), maar dat betekent niet dat het niet effectief is. Crowdfunding is een relatief nieuwe manier van geld lenen, maar is al in meerdere gevallen erg effectief gebleken. In het geval van crowdfunding zamel je geld in voor jouw bedrijf door de crowd (een grote groep mensen) om een investering te vragen. Afhankelijk van het crowdfundingplatform kan dat in de vorm van een donatie, of een lening die je terugbetaalt aan de crowd. Wanneer jouw bedrijf iets aan de man gaat brengen wat iedereen graag ziet verschijnen, of jouw bedrijf doet iets voor een goed doel, dan kan crowdfunding zeker erg effectief zijn.

Rekening-courantkrediet

Dit is geen manier om grote bedragen te lenen om jouw bedrijf mee op te bouwen, maar wel handig wanneer je liquide middelen beschikbaar moet hebben. Het is in werkelijkheid hetzelfde als rood staan, maar dan op een zakelijke rekening, wat zeker weleens van pas kan komen. Bovendien hoef je enkel de rente te betalen over het bedrag wat je rood staat.

Risicokapitaal

Risicokapitaal is een mooie oplossing wanneer je een product wilt ontwikkelen wat een groot budget nodig heeft, maar wat tijd kost om veel omzet te maken. Denk aan een technologische startup, dan is een risicokapitaal een goede financieringsvorm. Bij een risicokapitaal kopen investeerders een deel van je bedrijf, waardoor jij het geld hebt wat je nodig hebt, en zij mee kunnen delen in de eventuele winst.

Vind een eigen investeerder

Ook dit werkt buiten de bank om, maar wanneer je graag controle hebt over waar je geld vandaan komt dan kan je ook zelf opzoek gaan naar een investeerder. Je hebt genoeg welvarende zakenmannen en -vrouwen die willen investeren in startups. Via bepaalde organisaties kan jij met hen in contact komen om zo de investering, op jouw termen, te regelen.

Zoals je ziet zijn er genoeg verschillende manieren om geld te lenen voor jouw onderneming, of je nu een welvarend bedrijf hebt of net begint met jouw startup. Nu is de vraag, welke financieringsvorm past bij jou?

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie