Zoek naar:

Het korte antwoord is nee, vliegtickets zijn momenteel vrijgesteld van btw maar dit kan in de toekomst veranderen. Dit betekent dat je de btw ook niet kunt terugvragen. Wel kun je je vliegticket opvoeren als zakelijke kosten wanneer de reis ook echt zakelijk van aard is.

BTW vliegticket vrijgesteld

Er wordt geen btw aangerekend op vliegtickets. Wel betaal je als klant een luchthavenbelasting wanneer je vliegtickets koopt. Luchtvaartmaatschappijen moeten luchthavenbelasting betalen aan de luchthavens die zij gebruiken. Dit is dus echt iets anders dan btw.

Vliegticket opvoeren als kosten

Voor jou als zzp’er betekent dit ook dat wanneer je zakelijk vliegt hier geen btw over terug kunt vorderen. Wat je wel kunt doen is de kosten voor de vliegtickets van de winst aftrekken. Zo betaal je minder belastingen over je gerealiseerde winsten. Let wel, het spreekt voor zich dat dit alleen maar mogelijk is wanneer het vliegticket daadwerkelijk voor zakelijke doeleinden is geboekt.

Wanneer zijn vliegtickets zakelijke kosten?

Wanneer je een vakantie boekt kan je er natuurlijk niet zomaar voor kiezen om jouw vliegtickets als zakelijke kosten in te brengen. De kostprijs die verbonden is aan de geboekte vliegtickets kun je dan niet aftrekken van je winst. Wanneer kan dat wel?

Vliegtickets zijn zakelijke kosten wanneer je de vlucht hebt ondernomen in het kader van je onderneming. Heb je bijvoorbeeld een afspraak met een buitenlandse klant? Of ga je op prospectie naar het buitenland? Dan zijn jouw geboekte vliegtickets zakelijke kosten.

Reizen met een zakelijk karakter kunnen in principe altijd plaatsvinden. Wel is het zo dat de Belastingdienst steeds vaker kijkt naar de periode waarin ze wordt ondernomen. Staat jouw zakelijke reis gepland in een (Nederlandse) vakantieperiode? Dan kan dat argwaan opwekken bij de Belastingdienst. Wees er dan ook altijd zeker van dat je de aard van je vliegreis altijd voldoende kan aantonen; alleen zo voorkom je dat jouw vliegtickets alsnog uit de boekhouding worden geschrapt.

In de toekomst mogelijk wel belasting

Naast de vrijstelling van btw is kerosine belastingvrij en dit maakt dat vliegen al snel goedkoper is dan de trein pakken. De discussie rondom vliegtickets en het feit dat zij vrijgesteld zijn van btw is al een tijdje op gang, met name in het kader van milieuvervuiling. Mensen betalen immers ook btw over benzine, dus waarom niet over vliegen?

Kabinet-Rutte III heeft zich dan ook openlijk uitgesproken voor de introductie van een Europese vliegtaks. Slaagt men er niet in om daarvoor een overeenkomst te bereiken met de andere lidstaten? Dan wil Nederland zelf met een eigen belasting komen tegen het jaar 2021. Het spreekt voor zich dat de introductie van een dergelijke belasting de kostprijs van een vliegticket aanzienlijk kan verhogen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie