Search for:
zakelijke rekening vergelijken

Zakelijke rekening vergelijken voor startende zzp'ers (november 2020​)

ZAKELIJKE REKENING / 1 SEPTEMBER 2020

Een zakelijke rekening openen als kleine ondernemer heeft veel voordelen. Er zijn echter veel aanbieders in Nederland, wat de keuze voor een zakelijke bankrekening moeilijk maakt. Ik schrijf al ruim twee jaar over zakelijke rekeningen voor zzp’ers, waardoor ik de banken en alle opties inmiddels goed ken.

Ik help je in dit artikel met zakelijke rekeningen vergelijken om de keuze van de beste of goedkoopste zakelijke rekening een stukje makkelijker te maken.

Zakelijke rekening vergelijken

Jong, vernieuwend en uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke bankrekening voor kleine ondernemers. Knab is de best beoordeelde Nederlandse bank met goede klantenservice.
ACTIE: 1 jaar lang 50% korting
ACTIE: stap nu over en ontvang € 50,- extra cadeau

€72 per jaar
eerste jaar 50% korting

ASN

ASN is een maatschappelijk verantwoorde bank. Ze zijn er alleen voor de kleine zzp’ers, je mag maximaal 1.000 transacties per jaar doen.

€78 per jaar
3 maanden gratis

SNS

SNS bank biedt een vrij complete zakelijke rekening aan voor een mooie prijs. SNS zakelijk is alleen mogelijk voor ondernemers zonder personeel.

€90 per jaar

ABN AMRO biedt een compleet pakket aan met voldoende groeimogelijkheden. Daarom is deze bank populairder onder middelgrote en grote bedrijven. Veel startende ondernemers benutten echter lang niet alle beschikbare mogelijkheden.

€117 per jaar
3 maanden gratis

ING bank

ING heeft standaard functies zoals je eigen potjes maken met ING saldoverdeler, bonnen & facturen bewaren in de app en Betaalverzoek Zakelijk. Naast het online gemak, heb je natuurlijk ook kantoren waar je binnen kan lopen.

€118 per jaar
6 maanden gratis

Rabobank

Rabobank biedt een degelijke zakelijke bankrekening met uitbreidbare opties. Demogelijkheden van Rabobank zijn vergelijkbaar met ie van de andere twee grootbanken: ING en ABN AMRO.

€119 per jaar
6 maanden gratis

Bunq

bunq is een innovatieve en tevens de jongste bank in Nederland. Met vernieuwende features maken ze bankzaken makkelijker en zelfs leuker. bunq is een volledig mobiele bank (je hebt dus alleen je mobiel nodig) en richt zich op jonge en technologie-bewuste ondernemers.

€120 per jaar

Triodos

Triodos zakelijk is er voor ondernemers die duurzaamheid belangrijk vinden. Triodos biedt de duurzaamste zakelijke bankrekening in Nederland.
Let op: Triodos heeft een wachtlijst van 2 maanden

€170 per jaar

Van Landschot

Van Lanschot’s zakelijke rekening is er voor de grotere ondernemers met meer vermogen.

€216 per jaar

N26 zakelijke rekening

N26 is de mobiele bank. Je krijgt een gratis betaalrekening met betaalpas en een gratis creditcard. De zakelijke rekening beschikt over de nieuwste technologische snufjes die je bankzaken leuker, simpeler en overzichtelijk maken.

€0 per jaar
(100% gratis)

Kosten zakelijke rekening

Hierboven heb je net de vaste kosten bekeken, die je maandelijks of jaarlijks betaalt om gebruik te kunnen maken van een rekening (+ bankpas en internetbankieren).

Naast deze vaste kosten, moet je bij veel zakelijke rekeningen ook rekening houden met variabele kosten, dit zijn kosten die afhangen van het aantal transacties dat je doet. Een transactie is bijvoorbeeld een bijschrijving, afschrijving, automatische incasso of acceptgiro betaling. Verschillende banken brengen een klein bedrag in rekening voor iedere transactie.

Bank Aantal gratis transacties Bijschrijving Afschrijving
Knab 1.000 per jaar € 0,10 € 0,10
N26 Business alle €0,00 €0,00
bunq €0,10 €0,10
ING 6 mnd jaar gratis € 0,10 € 0,10
Rabobank 6 mnd gratis €0,15 €0,08
ABN amro 6 mnd gratis €0,15 €0,07
SNS alle (max. 1000) € 0,00 € 0,00
ASN alle (max. 1000) € 0,00 € 0,00
Triodos €0,15 €0,07
Van Lanschot €0,17 €0,11

Transacties zijn bij een privé rekening gratis, maar kosten geld bij een zakelijke rekening. Dat komt omdat een bank meer kosten maakt bij zakelijke klanten, zoals een customer due diligence onderzoek (CDD) bij het openen van je rekening.

Daarnaast doe je zakelijk meestal meer transacties dan privé en krijg je extra mogelijkheden, zoals betalingen accepteren via iDeal of een pinautomaat.

Goedkoopste zakelijke rekening

Doe je minder dan 1.180 transacties per jaar? Dan heeft Knab de goedkoopste zakelijke rekening. Zelfstandigen doen gemiddeld namelijk maar 160 transacties per jaar, waardoor je geen kosten per transactie betaalt bij Knab. Alleen de vaste pakketkosten van € 6 per maand. Bovendien krijg je met deze link 50% korting gedurende het eerste jaar (en stap je over van een andere bank? Dan krijg je ook € 50 extra op je rekening gestort).

Op nummer 2 komt ASN bank voor €78 per jaar. Let op dat je daar maximaal 1000 transacties mee kunt doen. De op twee na goedkoopste zakelijke rekening is SNS bank. Een zakelijke rekening kost bij hen € 90 per jaar. Een korte berekening wijst uit dat SNS bank pas voordeliger wordt dan Knab zakelijk vanaf 1.180 transacties per jaar.

Nieuw: N26 Zakelijk

N26 Business is sinds kort ook beschikbaar in Nederland. N26 is een Europese bank die inmiddels in 17 landen actief is, waaronder Nederland. De zakelijke bankrekening is 100% gratis en je krijgt er ook een gratis MasterCard (debetcard) bij. Je krijgt onbeperkt gratis transacties. Je betaalt alleen voor geldopnamen via een pinautomaat (5 opnamen per maand gratis, daarna € 2 per opname).

N26 review

 

De betaalpas van mijn gratis N26 rekening. Ikzelf gebruik N26 als 2e rekening voor uitgaven in het buitenland, maar N26 is ook prima geschikt als enige rekening.

Het is een simpele rekening maar biedt wel alle benodigde functionaliteiten voor dienstverlenende zzp’ers. N26’s zakelijke bankrekening is volledig gratis in gebruik, en is daardoor een populaire optie. 

Hoe kan een bank dan een gratis zakelijke bankrekening aanbieden? Voor een ander artikel op zzpdaily dook in de kleine lettertjes en zocht uit of er verborgen kosten zijn. Alleen in de volgende gevallen kost de N26 rekening geld:

 • De eerste 5 geldopnames per maand zijn gratis, daarna betaal je €2 per opname
 • Bij contant geld pinnen in het buitenland betaal je 1,7% koersopslag

De bank verdient hun geld voornamelijk door een premium variant aan te bieden, N26 Business You. Het enige verschil is dat je daarbij een reisverzekering krijgt. Heb je helemaal niet nodig als zzp’er, dus kies gewoon voor de gratis rekening. Let op dat contant geld storten niet mogelijk is bij N26.

N26 is een volwaardige bank en valt onder het Europese depositogarantiestelsel, waardoor je spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd veilig is. Hier lees je hoe de gratis rekening van N26 werkt.

Nr. 1 zakelijke rekening

Laten we eerlijk zijn: de kosten van een zakelijke rekening spelen een belangrijke rol bij het vergelijken van een zakelijke rekening. Een gratis rekening van N26 is lekker, maar kosten zijn niet álles.

Een fijne, gebruiksvriendelijke bank die jou goed faciliteert en die jou te hulp schiet als je vragen of problemen hebt. Dat is ook een belangrijk onderdeel van een goede zakelijke rekening. Kijk daarom niet alleen naar de prijs, maar ook naar de mogelijkheden en de service die banken bieden.

Nr. 1 zakelijke rekening voor zzp’ers en kleine ondernemers

Naast een lage prijs heeft Knab bank een super goede klantenservice. Daarom biedt Knab naar mijn mening de beste zakelijke rekening aan voor zzp’ers. Het is een vrij jonge bank, maar wel met succes. Het is namelijk de snelst groeiende bank in Nederland.

De kwaliteit van de bank doet zich daar niet voor af, de klanttevredenheid ligt maar liefst 89%. De klantenservice heeft nooit wachttijden langer dan één minuut en is daarnaast bereikbaar van 8:00 uur tot 22:00 uur. 7 dagen in de week. 

Bekijk hier de huidige actie van Knab Zakelijk met 50% korting.

Grootbank? Niet doen

ABN AMRO, ING Bank en Rabobank. Ook wel de grootbanken genoemd.

Ze bieden alle 3 een vergelijkbaar pakket aan, met gelijke prijzen. En de mogelijkheden zijn uitgebreid: Extra gebruikers, geld storten, creditcards, zakelijk krediet, multi valuta rekeningen en daar begint het rijtje pas mee.

Leuk en aardig, maar daar betaal jij ook voor. En je gaat daar waarschijnlijk niets van nodig hebben.

Verschillende banken zoals Knab richten hun aanbod specifiek op zzp’ers, en bieden alleen aan wat je nodig hebt, niets meer en niets minder. Daardoor blijft hun aanbod simpel en betaalbaar.

Mijn advies: kies gewoon voor een betaalbare zzp bank, tenzij je wéét dat je een bepaalde functionaliteit nodig gaat hebben die alleen grootbanken aanbieden

Heb je bijvoorbeeld een fysieke winkel? Dan moet je contant geld storten bij je bank. Dat kan alleen bij en grote bank. Accepteer je cheques, of heb andere specifieke eisen? Dan kan je ook niet om een zakelijke rekening bij grootbank heen.

Welke bank is het duurzaamst?

Ga je voor duurzaam? Dan is de zakelijke rekening van Triodos iets voor jou. Ze streven naar gelijke rechten en vrijheid om persoonlijke ontwikkeling en economische belangen na te streven. Duurzaamheid, transparantie, uitmuntendheid en ondernemerschap zijn de kernwaarden waar Triodos voor staat.

Triodos’ zakelijke rekening mag misschien wel wat meer kosten dan andere banken, maar daarvoor draag je bij aan een groene, eerlijke en duurzame wereld. Voor de een erg belangrijk, voor de ander helemaal niet.

Triodos zakelijk kost €170 per jaar. Kosten per transactie van 10 cent betaal je extra. Let op dat Triodos een beperkt aantal klanten aanneemt en momenteel een wachtrij heeft van 2 maanden. 

Nr. 1 mobiele bank

Houd je van technologische ontwikkelingen en ben je opzoek naar een daadwerkelijke vernieuwende bank? Dan zijn bunq en N26 goede keuzes! Beide banken richten zich primair op smartphone gebruik, waarbij je alles realtime kan volgen, instellen en regelen in de app.

bunq krijgt onze voorkeur qua mobiele zakelijke rekening, omdat ze nog net iets vooruitstrevender zijn dan N26. Ze hebben een grote voorsprong op het gebied van technologie, innovatie (en privacy), terwijl N26 zich meer richt gemak met hun 100% gratis zakelijke rekening.

Rekening online openen? bij deze banken kan het

Helemaal naar een bankkantoor moeten om een zakelijke rekening te openen, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Je wil het natuurlijk gewoon via internet (volledig online) kunnen aanvragen. Maar bij welke banken is dat mogelijk? Nou, hier:

 • bunq (10 minuten)
 • Knab (10 minuten)
 • N26 (8 minuten)
 • SNS Bank (30 minuten)
 • ABN AMRO (30 minuten)

Hoe zit dat bij andere zakelijke rekeningen?

Bij Triodos moet je de aanvraag per post opsturen. ASN bank stuurt je documenten per post toe, die getekend teruggestuurd moeten worden. Bij Rabobank en ING wordt je na een aantal werkdagen teruggebeld door een medewerker, om een aantal gegevens door te nemen. In sommige gevallen verzoekt ING je om naar een kantoor te komen om het verder af te handelen.

Vergelijk de kosten in het tweede jaar, niet het eerste jaar

Het eerste jaar gratis is aantrekkelijk, maar laat je niet leiden door starterskortingen. Maar we gaan er uiteraard vanuit dat je langer dan 1 jaar gaat ondernemen.Wil je een zakelijke rekening vergelijken, dan moet je kijken naar het tweede jaar (en de daaropvolgende jaren).

In dit artikel vergelijk ik altijd de prijzen in het tweede jaar. Zo krijg jij een objectief en goed beeld van de prijzen van zakelijke rekeningen. In het kostenoverzicht bovenaan het artikel heb ik wel – naast de prijzen in het tweede jaar – aangegeven wat voor ‘eerstejaars’ kortingen banken bieden, want een presentje is toch altijd leuk meegenomen.

Op de rente van een zakelijke rekening hoef je overigens niet te letten. De rente is tegenwoordig zo laag, dat je rente opbrengsten hooguit een paar cent verschillen per bank. 

Tot slot een korte opmerking over rood staan: bij geen enkele bank kun je standaard rood staan op je zakelijke bankrekening. Doorgaans is rood staan alleen mogelijk voor MKB bedrijven die al enkele jaren een rekening hebben lopen. Dan heeft de bank namelijk een beeld van de transactiehistorie. Daar zitten altijd kosten aan verbonden.

Keuze gemaakt?

Hopelijk heb ik je een stap verder kunnen helpen met mijn zakelijke rekening vergelijking.

Zelf ben ik in mijn startersjaar een paar keer geswitcht van zakelijke rekening. Van Rabobank, naar ASN bank en uiteindelijk naar Knab waar ik nu happy klant ben! Met mijn zakelijke rekening overzicht hoop ik te voorkomen dat jij een verkeerde keuze maakt en wél in één keer voor de goede bank kiest.

Twijfel je toch nog voor welke bank jij gaat kiezen? Dat kan natuurlijk en is helemaal niet erg. Zakelijke bankrekeningen kunnen namelijk best ingewikkeld zijn.

Als je er nog niet uit bent, raad ik je aan om de zakelijke rekening van Knab en N26 een maand uit te proberen. Een bankrekening bij N26 is 100% gratis en Knab biedt het eerste jaar 50% korting aan, zonder verplichtingen. Bij beide banken open je binnen 5 minuten een zakelijke rekening, volledig online.

→ Hier open je de gratis zakelijke rekening van N26.
→ Via deze linkkrijg je 50% korting en € 50 overstap bonus cadeau bij Knab Zakelijk.

Iets over een zakelijke rekening teruglezen?

Wil je een bepaald onderwerp terug lezen? Spring hier tussen de verschillende paragrafen in dit artikel:

 1. Zakelijke rekening overzicht
 2. Kosten zakelijke rekening
 3. Goedkoopste zakelijke rekening
 4. Beste zakelijke rekening
 5. Zakelijke rekening openen
 6. voor- en nadelen van een zakelijke rekening

Welke zakelijke bankrekening je uiteindelijk beslist te kiezen, ik wens je al het succes en geluk bij je ondernemersavontuur!