Zakelijke rekeningen vergelijken voor zzp’ers en starters: een vergelijking van zakelijke banken

Een zakelijke rekening openen als kleine ondernemer heeft veel voordelen. Er zijn echter veel aanbieders in Nederland, wat de keuze voor een bank moeilijk maakt. Ik schrijf al ruim twee jaar over zakelijke rekeningen voor zzp’ers, waardoor ik de banken en alle opties inmiddels prima ken.

Ik help je in dit artikel om de keuze van de beste of goedkoopste zakelijke rekening een stukje makkelijker te maken. Bekijk hieronder mijn vergelijking van zakelijke rekeningen.

De vaste kosten van zakelijke rekeningen


knab
Knab is jong, vernieuwend en uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke bankrekening voor kleine ondernemers. De best beoordeelde Nederlandse bank met goede klantenservice.
ACTIE: 1 jaar lang 50% korting
ACTIE: stap nu over en ontvang € 50,- extra cadeau
€ 72 per jaar
eerste jaar 50% korting

zakelijke rekening vergelijken
ASN is een maatschappelijk verantwoorde bank. ASN is er alleen voor de kleine zzp’ers, je mag maximaal 1.000 transacties per jaar hebben.
€ 78 per jaar
3 mnd gratis

SNS
SNS biedt een vrij compleet pakket aan voor een mooie prijs. SNS zakelijk is alleen mogelijk voor ondernemers zonder personeel.
€ 90 per jaar

ABN AMRO
ABN AMRO biedt een zeer compleet pakket aan met voldoende groeimogelijkheden. Daarom is deze bank populairder onder middelgrote en grote bedrijven. Veel startende ondernemers benutten echter lang niet alle beschikbare mogelijkheden.
€ 117 per jaar
3 mnd gratis

ING
ING is een bekende en gerenommeerde bank die het eerste jaar een gratis rekening biedt voor startende ondernemers, daarna is de prijs vrij hoog. ING biedt doorsnee mogelijkheden in haar zakelijke pakket.
€ 118 per jaar
6 mnd gratis

Rabobank
Rabobank biedt een degelijk zakelijk pakket met uitbreidbare opties. Een zeer gerenommeerde bank, maar wel aan de prijzige kant.
€ 119 per jaar
6 mnd gratis

Bunq
bunq is een innovatieve en tevens de jongste bank in Nederland. Met vernieuwende features maken ze bankzaken makkelijker en zelfs leuker. bunq is een volledig mobiele bank (je hebt dus alleen je mobiel nodig) en richt zich op jonge en technologie-bewuste ondernemers.
€ 120 per jaar

Triodos
Triodos zakelijk is er voor ondernemers die duurzaamheid belangrijk vinden. Triodos biedt de duurzaamste zakelijke bankrekening in Nederland.
€ 170 per jaar

Van Landschot
Van Lanschot zakelijk is er voor de grotere ondernemers met meer vermogen.
€ 216 per jaar

N26 zakelijke rekening
N26 is de mobiele bank. Je krijgt een gratis betaalrekening en creditcard, waarmee je al je bankzaken via je smartphone kunt regelen. Met N26 beschik je over de nieuwste technologische snufjes die je bankzaken leuker,simpeler en overzichtelijk maken.
€ 0 per jaar
(100% gratis)

De 'variabele' transactiekosten van rekeningen

Hierboven heb je net de vaste kosten bekeken, die je maandelijks of jaarlijks betaalt om gebruik te kunnen maken van een rekening (+ bankpas en internetbankieren).

Naast deze vaste kosten, moet je bij veel banken ook rekening houden met variabele kosten, dit zijn kosten die afhangen van het aantal transacties dat je doet. Een transactie is bijvoorbeeld een bijschrijving, afschrijving, automatische incasso of acceptgiro betaling. Veel banken brengen een klein bedrag in rekening voor iedere transactie.

Bank Aantal gratis transacties Bijschrijving Afschrijving Incasso bijschrijving Incasso betaling
Knab 1.000 elk en ieder jaar € 0,10 € 0,10 € 0,10 € 0,10
N26 Business alle €0,00 €0,00 € 0,00 € 0,00
bunq - €0,10 €0,10 € 0,10 € 0,10
ING 6 mnd gratis gratis € 0,10 € 0,10 € 0,11 € 0,11
Rabobank 6 mnd gratis €0,15 €0,08 €0,10 €0,10
ABN amro 6 mnd gratis €0,15 €0,07 €0,10 €0,10
SNS alle (max. 1000) € 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00
ASN alle (max. 1000) € 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00
Triodos - €0,15 €0,07 €0,09 €0,10
Van Lanschot - €0,17 €0,11 € 0,14 € 0,18

Extra bankpas nodig?
Handig voor zzp'ers! Bij Knab en bunq kun je gratis extra bankpassen aanvragen.

Knab biedt je zoveel zakelijke rekeningen en bankpassen als jij wil, 100% gratis. bunq heeft nog iets handigers: je kan tot 3 bankpassen gratis aanvragen, die je kunt koppelen (en ontkoppelen) aan elk van de door jou aangemaakte rekeningen, wanneer jij wil via de app. Je mag bij bunq zelf de verdeling maken tussen Maestro en/of MasterCard Debit.

Alle andere banken bieden een extra pas aan tegen betaling.

Goedkoopste zakelijke rekening

Op basis van de vaste en variabele kosten kunnen we de goedkoopste zakelijke rekening bepalen.

Heb je minder dan 1.300 transacties per jaar? Dan heeft Knab de goedkoopste zakelijke rekening voor jou. Voor vrijwel alle zzp'ers is Knab daarmee de voordeligste bank.

Zzp'ers doen gemiddeld namelijk maar 160 transacties per jaar, waardoor je geen transactiekosten betaalt bij Knab. Alleen de vaste pakketkosten van € 6 per maand. Bovendien krijg je bij Knab met deze link 50% korting gedurende het eerste jaar (en stap je over van een andere bank? Dan krijg je ook € 50 extra op je rekening gestort).

Knab zakelijk
Zelf inmiddels 3 jaar zakelijke klant bij Knab.

De tweede goedkoopste zakelijke bank is SNS bank. Een zakelijke rekening kost bij hen € 90 per jaar. Bij Knab slechts € 60. Het verschil tussen deze twee banken is € 30. Een korte berekening laat zien dat SNS pas voordeliger wordt vanaf 1.300 transacties per jaar: Knab geeft 1.000 transacties per jaar gratis, de volgende 300 transacties kosten € 0,10 per transactie ( € 0,10 * 300 = € 30). Bij 1.300 transacties betaal je bij Knab dus evenveel (€ 60 vaste kosten + € 30 transactiekosten = € 90) als bij SNS Bank.

Heb je een winkel of goedlopende webwinkel? Dan is het waarschijnlijk dat je meer dan 1.300 transacties per jaar maakt. De enige goedkopere optie is dan SNS Bank. Het nadeel van SNS voor winkeliers of webshopeigenaren is echter dat je geen contant geld kan storten en geen automatische boekhoudkoppeling mogelijk is, waardoor de SNS ZZP rekening niet helemaal geschikt is voor winkeliers en webshops.

ASN bank biedt voor € 78 per jaar ook een goedkope optie aan, maar daarmee kan je maximaal 1.000 transacties per jaar doen. Voor hetzelfde aantal transacties is Knab dus iets goedkoper. 

Nieuw: N26

N26 Business is sinds kort ook beschikbaar in Nederland. N26 is een Europese bank die inmiddels in 17 landen actief is, waaronder Nederland. De bankrekening is 100% gratis en je krijgt er ook een gratis MasterCard (creditcard) bij. Alle transacties zoals overschrijvingen en pinbetalingen zijn gratis. Je betaalt alleen voor geldopnamen via een pinautomaat (5 opnamen per maand gratis, daarna € 2 per opname).

N26 Business
Ik gebruik N26 Business als mijn tweede zakelijke rekening. 100% gratis.

De N26 Business rekening is een prima keuze voor zzp'ers. Het is een simpele rekening maar biedt wel alle benodigde functionaliteiten voor dienstverlenende zzp'ers. De rekening is volledig gratis in gebruik, geen addertjes onder het gras. N26 is een volwaardige bank en valt onder het Europese depositogarantiestelsel, waardoor je spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd veilig is. Hier lees je hoe de gratis rekening van N26 precies werkt.

Beste zakelijke rekening

De prijs is niet onbelangrijk van een zakelijke rekening. Zeker als startende zzp'er met (nog) beperkte inkomsten.

Maar voor de kosten die je betaalt wil je natuurlijk ook wat terug krijgen. Een fijne, gebruiksvriendelijke bank die jou goed faciliteert en die jou te hulp schiet als je met vragen zit. Kijk daarom niet alleen naar de prijs, maar ook naar de mogelijkheden en de service die banken bieden.

Beste zakelijke rekening voor zzp'ers en kleine ondernemers
Naast een lage prijs heeft Knab een uitstekende klantenservice. Daarom heeft Knab naar onze mening de beste zakelijke rekening voor zzp'ers en starters . Knab is een online bank en heeft sinds mei 2014 de zakelijke markt betreden. Het is dus een vrij jonge bank, maar wel met succes. In 2014 begon knab met slechts 6.000 klanten, twee jaar later wist de bank de teller al naar 120.000 klanten te brengen. Daarmee is Knab de snelst groeiende bank in Nederland.

De kwaliteit van de bank doet zich daar niet voor af, de klanttevredenheid bedraagt namelijk maar liefst 89%. De klantenservice heeft nooit wachttijden langer dan één minuut en is daarnaast bereikbaar van 8:00 uur tot 22:00 uur. Met de tijdelijke actie van knab, krijg je het eerste jaar 50% korting als startende ondernemer (korter dan 3 jaar ingeschreven).

Bekijk hier de actie van Knab Zakelijk.

knab bankpas

Beste zakelijke rekening met veel mogelijkheden
Voor een uitgebreide zakelijke rekening kun je natuurlijk het beste terecht bij een van de drie grootbanken: ING, ABN AMRO en Rabobank.

Wat je bij de drie grootbanken wel hebt maar bij knab niet, in bijvoorbeeld kredietmogelijkheden, innen van automatische incasso en verzilvering van bankcheques. Maar ook contant geld storten en fysieke kantoren waar je langs kunt lopen.

Heb je dat soort mogelijkheden wél nodig? Kies van voor ING, ABN AMRO of Rabobank. Ook voor starters met een ambitie om door te groeien naar een groter bedrijf met werknemers is een grootbank de bete keuze.

ING is wat mij betreft een goede bank met een super gebruiksvriendelijke mobiele app, maar met alle drie de grootbanken zit je goed.

Het voordeel van grote banken is daarnaast dat ze fysieke kantoren hebben, je kunt dus gewoon even binnenlopen. Hoewel er steeds meer kantoren verdwijnen, blijft een groep ondernemers de behoefte houden om fysiek contact te hebben met hun bankier.

Beste duurzame bank
Ga je voor duurzaam? Dan is Triodos bank een uitstekende optie. Triodos heeft de beste zakelijke rekening op gebied van duurzaamheid, zij streven naar gelijke rechten en vrijheid om persoonlijke ontwikkeling en economische belangen na te streven. Duurzaamheid, transparantie, uitmuntendheid en ondernemerschap zijn de kernwaarden die centraal staan bij Triodos.

Triodos mag misschien wel wat meer kosten dan andere banken, maar daarvoor draag je bij aan een groene, eerlijke en duurzame wereld. Voor de een erg belangrijk, voor de ander helemaal niet.

Beste mobiele bank
Houd je van technologische ontwikkelingen en ben je opzoek naar een daadwerkelijke vernieuwende bank? Dan zijn bunq en N26 goede keuzes! Beide banken richten zich primair op smartphone gebruik, waarbij je alles realtime kan volgen, instellen en regelen in de app.

bunq krijgt onze voorkeur qua mobiele bank, omdat bunq veruit de meest vooruitstrevende bank is. Ze hebben een grote voorsprong op het gebied van technologie, innovatie (en privacy), terwijl N26 minder vernieuwend is en meer naar een traditionele bank neigt. Voordeel van N26 is wel dat N26 Business 100% gratis is

Zakelijke rekening openen online

Met de mogelijkheden van tegenwoordig willen we de deur niet uit om een zakelijke rekening te openen, om vervolgens twee weken te wachten op je bankpas. Een zakelijke rekening openen op internet (volledig online) is natuurlijk het eenvoudigst. Maar bij welke banken is dat mogelijk?

De enige banken waarbij je direct online een zakelijke rekening kan openen, zijn bunq Knab, N26, SNS Bank en ABN AMRO.

Bij Knab, bunq en N26 open je het snelste een zakelijke rekening, bij hen is het binnen 5 minuten geregeld.

Hoe zit het bij de andere banken? Bij Triodos moet je de aanvraag per post opsturen. ASN stuurt je documenten per post toe, die getekend teruggestuurd moeten worden. Bij Rabobank en ING wordt je na een aantal werkdagen teruggebeld door een medewerker, om een aantal gegevens door te nemen. In sommige gevallen verzoekt ING je om naar een kantoor te komen om het verder af te handelen.

Zakelijke rente

De rente op zakelijke betaal- en spaarrekeningen varieert constant, dus kunnen we hier helaas geen overzichtelijke weergave van tonen. Over het algemeen biedt Knab de hoogste spaarrente aan.

Via de linkjes hieronder vind je snel de actuele zakelijke rentes per bank.

Op zakelijkbankieren.nl is wél een overzicht te vinden met de zakelijke spaarrentes van alle zakelijke rekeningen. Deze is actueel en wordt wekelijks geüpdate.

Voor- en nadelen zakelijke rekening

Een zakelijke bankrekening openen is niet verplicht, maar veel ondernemers besluiten om het toch te doen, er zitten immers een aantal grote voordelen aan. Ondanks dat het niet verplicht is door de overheid, verbieden alle Nederlandse banken om zakelijke transacties via je privérekening te laten verlopen. Je wordt als zzp'er dus in principe als nog verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Zo voorkom je een hoop problemen.

Voordelen van een zakelijke rekening:

  • privé en zakelijke inkomsten & uitgaven gescheiden houden
  • Tenaamstelling op naam (of de handelsnaam) van de onderneming komt professioneel over
  • Accepteren van pinbetalingen mogelijk
  • Ontvangen van iDeal betalingen mogelijk
  • Afsluiten van zakelijk krediet mogelijk
  • Automatische incasso mogelijk
  • Acceptgiro mogelijk

Hoewel er veel voordelen zitten aan een zakelijke rekening openen, zul je de meeste van bovenstaande mogelijkheden niet eens gebruiken. Maar dat doet echter niet onder voor het belangrijkste voordeel, en dat blijft toch dat je privé en zakelijke inkomsten & uitgaven gescheiden kunt houden.

En hier geldt, hoe meer je bezig gaat zijn als zzp'er of ondernemer, hoe belangrijker een zakelijke rekening wordt. Na een tijd raak je het overzicht namelijk helemaal kwijt, als privé en zakelijke transacties door elkaar lopen. Bovendien is het scheiden van de rekeningen een stuk gemakkelijker voor de boekhouding.

Let er op dat bij de meeste boekhouders een zakelijke rekening zelfs verplicht is, anders kunnen zij jouw boekhouding niet doen.

Nadelen

  • Maandelijkse kosten
  • Transactiekosten (afhankelijk van welke bank en hoeveel transacties)

De kosten zijn de enige nadelen. Je hebt maandelijks vaste kosten voor de rekening, internetbankieren en de bankpas en daarnaast eventueel nog wat transactiekosten. Deze kosten zijn echter in veel gevallen te verwaarlozen, wat is bijvoorbeeld € 6 per maand voor een zakelijke rekening? Juist, twee koppen koffie.

En in de meeste gevallen zullen transactiekosten geheel gratis zijn, 1.000 transacties op jaarbasis is namelijk het limiet dat de goedkopere banken stellen (Knab, ASN). Dat zijn ongeveer 85 transacties per maand. Dat aantal haalt het gros van de zzp'ers en kleine ondernemers bij lange na niet. Let op dat grotere banken uiteraard wel transactiekosten in rekening brengen.

Vergelijk de kosten in het tweede jaar, niet het eerste jaar

Het eerste jaar gratis (ING en Rabobank) is aantrekkelijk en daarom willen veel zzp'ers een zakelijke rekening openen bij een grote bank. Maar wil je een zakelijke rekening vergelijken moet je ten behoeve van de vergelijkbaarheid toch kijken naar het tweede jaar (en de daaropvolgende jaren).

Het eerste jaar geen transactiekosten, gereduceerd tarief of zelfs volledig gratis is mooi, maar we gaan er uiteraard vanuit dat je langer dan 1 jaar zal gaan ondernemen. En dat moet je bij een zakelijke rekening vergelijken of een zakelijke rekening openen in je achterhoofd houden.

In dit artikel vergelijk ik altijd de prijzen in het tweede jaar. Zo krijg jij een objectief en goed beeld van de prijzen. In het kostenoverzicht bovenaan het artikel heb ik wel - naast de prijzen in het tweede jaar - aangegeven wat voor 'eerstejaars' kortingen banken bieden, want een presentje is toch altijd leuk meegenomen.

Keuze gemaakt?

Hopelijk heb ik je een stap verder kunnen helpen met mijn zakelijke rekening vergelijking. Zelf ben ik in mijn startersjaar een paar keer geswitcht, van Rabobank, naar ASN en uiteindelijk naar Knab waar ik nu happy klant ben!

Twijfel je toch nog? Dat kan natuurlijk. Als je er nog niet uit bent raad ik je aan om Knab en N26 een maand uit te proberen. Een bankrekening bij N26 is 100% gratis en Knab biedt het eerste jaar 50% korting aan, zonder verplichtingen. Bij beide banken open je binnen 5 minuten een rekening, volledig online.

Hier open je de gratis rekening van N26.

Knab uitproberen? Via deze link krijg je 50% korting en € 50 overstap bonus cadeau.

Bevalt het toch niet, dan kun je bij Knab en N26 de bankrekening makkelijk en kosteloos opzeggen, en overstappen naar een grootbank. Dan gaat mijn voorkeur uit naar ING. Maar probeer eerst eens Knab of N26 als je open staat voor vernieuwing, dat bespaart je meer tijd en moeite dan dat je in eerste instantie voor een dure bank zou kiezen waarbij je vervolgens langlopende zaken moet overzetten.

Ben je een jonge en technologie-bewuste ondernemer, dan is bunq ongetwijfeld een goede match en het proberen waard! bunq biedt geen gratis proefperiode, maar opzeggen kan ook direct, gratis en is erg makkelijk via de app. Ontdek hier meer over bunq.

Navigeer