Zoek naar:

Moneybird vs e-Boekhouden.nl: een onafhankelijke vergelijking

moneybird vs e-boekhouden

Moneybird (8,2) en e-Boekhouden.nl (9,0) zijn beide goede programma’s om je boekhouding mee te doen, maar e-Boekhouden.nl is completer. Om die reden raden wij aan e-Boekhouden.nl te gebruiken. Via dit linkje krijg je de eerste 15 maanden gratis bij e-Boekhouden.nl. Het programma is niet alleen compleet, maar heeft ook een simpele interface met uitstekende support. Alle functies die je als zzp’er nodig hebt zijn aanwezig, of je nu diensten verleent of een (fysieke) winkel hebt.

Het grootste verschil bij Moneybird vs e-Boekhouden.nl is hoe compleet de programma’s zijn. e-Boekhouden.nl is namelijk veel uitgebreider dan Moneybird. Zo beschikt e-Boekhouden.nl wél over een registratiemodule voor projecten en uren, over een bezittingenmodule en over een voorraadbeheer. Daarnaast biedt e-Boekhouden.nl ook de mogelijkheid om met één klik je btw-aangifte te versturen.

Moneybird daarentegen biedt twee dingen aan die e-Boekhouden.nl niet heeft: het online laten ondertekenen van offertes en Simpler Invoicing. Door Simpler Invoicing kun je direct e-facturen van andere organisaties in je administratie ontvangen die ook van dit systeem gebruik maken. Dergelijke facturen hoeven alleen nog maar ingeboekt te worden en niet meer geüpload te worden. In de praktijk wordt Simplerinvoicing echter weinig gebruikt, dus de meerwaarde is klein.

Beide programma’s missen een echt duidelijk dashboard en een rittenregistratie. Doordat beide programma’s API ondersteunen bestaat er toch de mogelijkheid om een rittenregistratie te koppelen. Toch was het wenselijk geweest als het in het programma zelf had gezeten.

Naast deze twee programma’s hebben we nog 9 andere programma’s getest en deze allemaal met elkaar vergeleken. In dat artikel (de ultieme boekhoudprogramma vergelijking voor zzp’ers) raden we ook het beste boekhoudprogramma aan.

In de onderstaande tabel zie je precies welke functionaliteiten wel en niet aangeboden worden.

Moneybirde-Boekhouden
Kosten per maand
Kortingeerste 15 maanden gratis
Lees onze reviewLees onze review
Administratief
UrenregistratieXV
Project-managementXV
RittenregistratieXX
Balans & resultatenrekeningVV
VoorraadbeheerXV
DebiteurenoverzichtVV
CrediteurenoverzichtVV
Factureren
Onbeperkt aantal facturenVV
Periodiek facturerenVV
UBL-factuurVV
Klant kan online betalenVV
Factuur versturen per e-mailVV
Factuur versturen per postVV
Herinneringen en aanmaningenVV
Automatische incassoVV
Offertes makenVV
Online offerte laten ondertekenenVX
Bestanden/documenten
Scan en herkenVV
Mail en herkenVV
Bestanden uploadenVV
Scannen met mobiele appVV
Bank
Automatische boekhoudkoppelingVV
Bankafschriften importerenVV
Automatisch boekingsvoorstelVV
Verzamelbetaling exportVV
Bezittingen
Bezittingen moduleXV
Automatisch afschrijvenXV
BTW
Btw overzichtVV
1-klik btw aangifte versturenXV
ICP overzicht VV
Overig
API beschikbaarVV
Intergratie met Cloud opslagXX
Toegang voor boekhouderVV
Ondersteuning
E-mailVV
TelefonischXV
ChattenXX
Social mediaVV

De belangrijkste verschillen, voordelen en nadelen

Het testen van de boekhoudprogramma’s hebben we gedaan aan de hand van vijf verschillende categorieën: gebruikersgemak, functionaliteiten, digitalisatie, prijs en klantbeoordelingen. Hieronder lees je per categorie de belangrijkste verschillen tussen de programma’s en de voor- en nadelen van de programma’s.

Gebruikersgemak

Binnen deze categorie scoorde e-Boekhouden.nl met een 9,0 hoger dan Moneybird, zij scoorden een 7,0. De support is bij e-Boekhouden.nl veel uitgebreider en sneller. Beide programma’s zien er eenvoudig uit en dat draagt bij aan de gebruikerservaring.

Moneybird mist een echt dashboard met belangrijke informatie. Er zijn ook niet veel mogelijkheden om hulptroepen in te schakelen: je kunt een e-mailtje sturen of een tweet. Wel is er een kennisbank aanwezig waar je zelf nog informatie kunt vinden. Het programma heeft ook een korte rondleiding om je op weg te helpen; deze bestaat uit een aantal stappen zoals het opstellen van je eerste factuur.

e-Boekhouden.nl is geen superstijlvol programma, maar wel overzichtelijk. Er is veel support beschikbaar middels de helpdesk. De response is snel en problemen zijn doorgaans in één e-mailtje opgelost. Het is ook mogelijk om telefonisch je vraag te stellen. Er is tevens een uitgebreide helpsectie aanwezig bestaande uit verschillende artikelen en videohandleidingen. Het programma bevat veel (complexere) functionaliteiten, maar is nog steeds overzichtelijk.

Functionaliteiten

Kijken we naar de functionaliteiten van Moneybird vs e-Boekhouden.nl, dan was het meest duidelijke verschil voorheen altijd het wel of niet kunnen bijhouden van projecten en uren. e-Boekhouden.nl, die een 9,5 scoorde, bood deze functie aan, maar bij Moneybird, met een 7,5, moest je altijd gebruikmaken van een koppeling met een extern programma.

Tegenwoordig is dat wel anders, want zowel Moneybird als e-Boekhouden.nl bieden de mogelijkheid om je uren en projecten gemakkelijk bij te houden.

Het verschil in functionaliteiten is dat Moneybird wél de mogelijkheid biedt om online offertes goed te laten keuren, maar dat dit bij e-Boekhouden.nl nog steeds ontbreekt.

Een ander belangrijk voordeel van Moneybird is de ‘workflow’.

Op een overzichtelijke wijze weet je zo of facturen al betaald zijn, of ze verlopen zijn en hoe lang ze al verlopen zijn. Met de workflow weet je direct wanneer je een herinnering moet versturen. En mocht dit niet geholpen hebben, dan kan er uiteindelijk een incassotraject gestart worden.

Ook kunnen offertes online goedgekeurd worden. Moneybird beschikt alleen niet over een voorraadbeheer, maar deze is wel te koppelen middels Picqer.

e-Boekhouden.nl biedt wel een uitgebreide registratie van projecten en uren aan. Het is mogelijk om een uurtarief en budget toe te voegen, zodat je weet wanneer je budget op is. Daarnaast heb je ook activiteiten bij je projecten, zodat je precies weet hoeveel tijd je waarin gestoken hebt.

Net als Moneybird beschikt e-Boekhouden.nl over een tijdspad om de status van je offertes en facturen bij te houden. Klanten kunnen niet alleen met iDeal betalen, maar ook met PayPal en tal van andere betalingsmogelijkheden. Mochten klanten niet betalen, dan kun je ze vriendelijk herinneren en uiteindelijk een incassotraject starten. Twee minpuntjes: je kunt geen ritten bijhouden en offertes niet online laten ondertekenen.

Digitalisatie

e-Boekhouden.nl scoorde hier alle punten die er te halen waren en kreeg een 10; Moneybird deed dit bijna en scoorde een 9,5. Het enige verschil tussen de programma’s is dat je bij e-Boekhouden.nl wel met één klik je btw-aangifte kunt versturen naar de Belastingdienst.

Verder heeft e-Boekhouden.nl met zes banken een automatische koppeling, en Moneybird heeft dit met vier banken. Moneybird daarentegen biedt wel Simpler Invoicing aan, en dit doet e-Boekhouden.nl niet.

Moneybird scoorde dus net iets lager dan e-Boekhouden.nl op dit gebied. Niet alleen heeft het programma een scan en herken, maar ook een mail en herken. Inkomende facturen e-mail je zo door naar Moneybird voor de herken. Door je aan te sluiten op Simpler Invoicing ben je, middels je KvK-nummer, bereikbaar om rechtstreeks e-facturen uit te wisselen met andere organisaties.

De facturen worden automatisch ingeladen en hoeven alleen nog maar ingeboekt te worden. Rekeningen bij bunq, ING, Knab of Rabobank kunnen automatisch gekoppeld worden. Moneybird stelt niet alleen koppelingen van transacties voor, maar boekt ze ook automatisch.

Het enige nadeel aan Moneybird is dat je zelf je btw aangifte moet doen op de website van de Belastingdienst.

e-Boekhouden.nl biedt dezelfde functies aan op het gebied van digitalisatie als Moneybird, met uitzondering van Simpler Invoicing. Naast de vier eerder genoemde banken waar Moneybird mee koppelt, koppelt e-Boekhouden.nl ook met de ABN-AMRO en Triodos Bank.

Het programma doet op slimme wijze voorstellen voor het boeken van je transacties. Naast de koppelingen met banken, beschikt e-Boekhouden.nl ook over koppelingen met bijna alle zakelijke software op de markt. Denk aan de koppeling van een webshop, kassa of crm-software. In tegenstelling tot Moneybird kun je met e-Boekhouden.nl wel met één klik je btw aangifte versturen.

Het enige nadeel is dat je credits moet kopen om gebruik te maken van de herken-functie. De prijs hangt af van hoeveel credits je koopt, maar ligt per herken tussen de €0,09 en €0,25. Stel dat je 250 credits koopt, dan is dit €0,19 per herken. Gemiddeld heeft een zzp’er 75 bonnen en inkoopfacturen per jaar; in dat geval kost deze functie je €14,25 per jaar extra. Niet veel, maar toch jammer dat de kosten niet in het pakket zijn inbegrepen.

Prijs en klantbeoordelingen

Van klanten krijgt e-Boekhouden.nl een 9,2 en Moneybird een 8,9. Bij beide zijn klanten zeer tevreden over de programma’s.

Op het gebied van prijs scoorde e-Boekhouden.nl met een 8,5 beter dan Moneybird deed met een 8,0. De prijs van Moneybird als gemiddelde zzp’er ligt lager dan die van e-Boekhouden.nl.

Moneybird heeft drie verschillende pakketten. Deze zijn gebaseerd op hoeveel transacties je per maand doet. Pakket 1 heeft maximaal 20 transacties per maand en kost per maand €10,00). Pakket 2 bevat maximaal 50 transacties voor €17,50 per maand. En pakket 3 geeft je onbeperkt de ruimte voor €25,00 per maand. De gemiddelde zzp’er doet 160 transacties per jaar, wat neerkomt op gemiddeld 13 transacties per maand. In dit geval zou pakket 1, ter waarde van €10,00 per maand, voldoende zijn. Dit is ver beneden het gemiddelde.

e-Boekhouden.nl werkt met twee modules: boekhouden en facturatie. Deze modules kun je combineren, maar je kunt ook slechts één module nemen. Bij elke module kun je kiezen tussen het zzp/mini en standaard pakket. Bij zzp/mini gaat het om maximaal 240 boekingen en 120 facturen per jaar, en bij standaard is er geen limiet. De prijs per maand loopt daarom uiteen van €7,95 tot €24,00. In principe heb je als gemiddelde zzp’er genoeg aan zzp/mini. Indien je dan beide modules neemt kom je uit op €13,90 per maand.

Speciale aanbiedingen

Moneybird kun je de eerste twee maanden gratis uitproberen. Dit geeft je dus een voordeel van maximaal €60.

e-Boekhouden.nl heeft een nog aantrekkelijkere aanbieding voor starters. Sta je korter dan vijftien maanden ingeschreven bij de KvK? Dan krijg je e-Boekhouden.nl 15 maanden gratis.