Zoek naar:

Eind 2015 ben ik begonnen als ondernemer en sindsdien heb ik 9 verschillende bankrekeningen getest. Tegenwoordig weet ik aardig goed wat voor bankrekeningen wel en niet goed bij zzp’ers passen en waar ik op moet letten.

Bunq is een jonge, vooruitlopende bank met heel wat features. Ik als geïnteresseerde in technologische snufjes was benieuwd hoe dit uitpakt in de praktijk en opende een zakelijke rekening bij bunq. Dit is mijn bunq EasyGreen Business ervaring.

bunq ervaring
bunq review

bunq review

Bank of The Free, zoals ze zichzelf ook wel noemen. Leuke slogan, vernieuwende features, next level banking. Leuk en aardig, maar wat maken ze daar van waar in de praktijk? Na 30 dagen bunq te hebben gebruikt, kan ik je goed vertellen over de voor- en nadelen van de bank én of deze bank voor jou geschikt kan zijn.

1.    Voordelen van bunq

bunq is een bank voor iedere (jonge) ondernemer die geïnteresseerd is in technologie. Daarmee is het een niche bank die niet geschikt is voor de doorsnee ondernemer. Ik begin met de voordelen van de bunq rekening.

25 rekeningen onder één account openen

Je kunt gratis 25 rekeningen openen onder één account, ieder met unieke IBAN. Zo maak je bijvoorbeeld een aparte rekening aan voor huur, telefoonkosten, afschrijvingen en speciale projecten. Het fijne hieraan is dat je beter inzicht hebt in je inkomende en uitgaande betalingen.

Tevens kun je BTW direct automatisch op een aparte rekening laten zetten. bunq rekent voor je uit wat het btw-bedrag per transactie is en schrijft dit bedrag automatisch over, zodat je later niet voor onverwachtse belastinguitgaven komt te staan.

Als je werknemers in dienst hebt die toegang moeten hebben tot je rekening, dan kun je ze ook weer koppelen aan een van die rekeningen, zodat ze niet overal bij kunnen.

bunq bespaart super veel tijd

Een inkomende factuur kun je inscannen met de bunq app. bunq herkent dan alle bedragen en betaalgegevens. Zodat jij de betaling alleen maar hoeft te bevestigen. Nooit meer handmatig overtypen dus.

Je krijgt realtime notificaties bij bij- of afschrijvingen en automatische incasso’s. Met vrijwel ieder boekhoudprogramma is er een automatische boekhoudkoppeling beschikbaar, zodat je jouw bankafschriften nooit meer handmatig hoeft te exporteren.

Heb je veel kleine transacties, dan kun je betalen in batch. Daarnaast staan betalingen direct op de rekening van de ontvanger: bunq was de eerste bank in Nederland met Instant Pay.

Kortom: alle struggle wordt voor me weggenomen. Bankieren kost gewoon een stuk minder tijd met bunq, omdat ze het zo gemakkelijk en snel mogelijk maken voor jou als ondernemer.

Jij beslist waar jouw (spaar)geld in geïnvesteerd wordt

Veel banken investeren hun geld in nare bedrijven, ING investeert bijvoorbeeld nog steeds in wapenhandel. Andere banken in kerncentrales, bedrijven die bosbouw vernietigen en mensenrechten schenden.

Wat ik gaaf vind, is dat bunq is de enige bank ter wereld is waarbij jij zelf beslist wat er met je geld gebeurt.

bunq rekening
kies wat er gebeurt met je geld

Wil je dat ze het geld alleen in groene bedrijven investeren? Dat kan je met 1 tap makkelijk instellen. Ook in hypotheken? Tap, en het staat aan. Er is keuze uit 7 opties waarin je geld wel of niet geïnvesteerd kan worden.

Je kunt ook aangeven dat ze jouw geld niet mogen gebruiken om te investeren, dan wordt het bij de Europese centrale bank gestald.

bunq investeert in ieder geval altijd etnisch en gebruikt hun geld nooit voor bedrijven die bijdragen aan de verwoesting van de planeet. Dat is super.

Transparantie: zo verdienen ze hun geld

Uniek aan bunq is hun verdienmodel. Waar de meeste banken je geld beleggen in (soms niet zo’n duurzame) projecten, verdient bunq hun geld met name aan het verwerken van transacties.

Juist hierdoor is bunq niet afhankelijk van hongerige investeerders en kunnen zij hun eigen passie naleven en écht luisteren naar hun klanten. Op het bunq forum kunnen klanten bijvoorbeeld ideeën opperen, die bunq vervolgens overweegt om te implementeren.

Opmerkelijk is dat bunq goed naar hun klanten luistert ( , eindelijk een bank die dat wél kan), veel ideeën van klanten zijn ook écht geïmplementeerd in de app.

Mobiele telefoon gebruiken als betaalautomaat

Deze functie is erg handig als je een kleine ondernemer bent met een beperkt aantal pin verkopen: Je kunt je smartphone gebruiken als betaalautomaat aan de hand van een QR-code. Het geld staat direct op je rekening.

Of stuur makkelijk een online betaalverzoek via jouw persoonlijke link. Je maakt de link eenmalig aan en gebruikt die vervolgens voor altijd. Bijvoorbeeld via bunq.me/zzpdaily kunnen klanten met een paar klikken geld overmaken naar mij.

bunq betaallink
bunq zakelijk

Het is makkelijk, en een vaste link (bijvoorbeeld met jouw bedrijfsnaam erin) ziet er toch professioneel uit, dan een zakelijk betaalverzoek van ING dat je via WhatsApp verstuurt met ‘Hey, wil je me betalen voor …’.

bunq blijft vernieuwen

bunq was vernieuwend toen ze van start gingen in 2015. En bunq is nog steeds vernieuwend, omdat ze blijven doorontwikkelingen. Je kunt er vanuit gaan dat je met bunq bij de bank zit die het snelst de nieuwste snufjes op de markt brengt.

Ze waren bijvoorbeeld de eerste bank met Apple Pay en Google Pay. En de eerste met Instant Pay.

Ze hebben een unieke en bijzondere functie DUAL PIN: je kan één pas zowel voor meerdere betaalrekeningen gebruiken. Iedere rekening heeft een eigen pincode, en door het gebruik van één van de pincodes kies je van welke rekening het geld wordt afgeschreven.

En zo kan ik nog wel even doorgaan over hun vernieuwing.

Eind 2019 lanceerde bunq de Green Card, een metalen betaalkaart die 50% langer meegaat dan de plastic betaalkaart. Voor iedere €100 die je uitgeeft, plant bunq een boom. Je bent niet verplicht tot het afnemen van deze kaart (kost €99 per jaar), maar het behoort dus wel voor de opties voor iedereen die technologie wil combineren met duurzaam ondernemen.

2.    Nadelen van bunq EasyMoney Business

Zoals met iedere zakelijke rekening, zitten er ook kanttekeningen aan bunq.

Het is niet zo dat de bunq rekening gebrekkigheden heeft of features mist, maar het nadeel ligt hem meer in het feit dat de rekening niet geschikt is voor iedere doelgroep.

Richt zich specifiek op technologie liefhebbers

bunq bank is constant bezig met vernieuwen, waardoor je er gebruik maakt van de laatste technologische snufjes op bankgebied. Hoeft dit van jou allemaal niet? Dan is bunq niet de bank voor jou. Je kunt dan beter voor een traditionele bank kiezen, zoals Rabobank of ABN AMRO.

bunq bedient een specifieke doelgroep, namelijk technologisch bewuste ondernemers. Niet alleen de functionaliteiten zijn daar op ingericht, maar dat zie je ook terug in hun communicatie. Ze zijn extreem informeel, en gebruiken hip taalgebruik. Ik vind het super fijn dat een bank zo informeel communiceert, maar ik kan me voorstellen dat niet iedere zzp’er daar op zit te wachten.

Prijzig in verhouding tot sommige alternatieven

De vaste maandelijkse kosten van de bunq rekening zijn €12,99 per maand. Daar komen nog transactiekosten van €0,13 per bijschrijving en afschrijving bovenop. Op zich geen probleem voor fulltime ondernemers, maar het is best een hap uit het budget van een parttime zzp’er. Ik kan me voorstellen dat je als parttime zzp’er een voordeliger alternatief kiest, zoals Knab (€7 per maand) of zelfs de gratis rekening van N26.

Geen leningen en verzekeringen mogelijk

Het is bij bunq (nog) niet mogelijk om een lening of verzekering af te sluiten. Indien je dit wel wilt, dan kan het handig zijn om voor een bank te kiezen waar je je zakelijke rekening met een lening of verzekering kunt combineren.

3.    Positie in mijn zakelijke rekening rankings

Voor zzpdaily.nl schrijf ik regelmatig reviews over mijn bankervaringen. Zo is bunq niet de eerste bank die ik getest heb. Nadat ik meer over bunq ontdekte was de keuze voor een bunq rekening openen al snel gemaakt. Op basis van de verschillende zakelijke rekeningen heb ik een bankrekening ranking samengesteld. Benieuwd naar mijn ervaring met bunq ten opzichte van andere banken?

bunq EasyMoney Business staat in de top 3 zakelijke rekeningen

Zakelijke rekeningen voor zzp’ers   # 3 van 10

Met deze positie eindigt de bank net achter Knab (uitstekende prijs-kwaliteitverhouding) en N26 (gratis), omdat deze zakelijke rekeningen geschikter zijn voor parttime ZZP’ers. bunq volgt daarna dankzij hun vernieuwende manier van bankieren.

4.    Mijn bunq ervaring in een notendop

bunq heeft heel wat vernieuwende technologische snufjes die ik persoonlijk als ondernemer erg interessant vind. Voor mij als liefhebber is het dan ook een uitstekende zakelijke bankrekening.

Met de vernieuwingen die ze blijven doorvoeren is het een interessante bank om klant van te blijven. Bovendien ben ik erg te spreken over de DUAL PIN functie, die je toch weer een pas in de portemonnee scheelt.

Met een bedrag van €12,99 per maand is het een geschikte zakelijke rekening voor fulltime ZZP’ers zoals mij. De wat kleinere ZZP’ers kunnen echter prima met een goedkoper of gratis alternatief uit de voeten.

bunq werkt 100% online en heeft geen kantoren. Via de app en internetbankieren heb je beschikking tot alle functies die je nodig hebt. Tevens kun je een boekhoudpakket koppelen.

Met de vele vooruitstrevende functies, drie passen naar keuze (Maestro en/of Mastercard) en de mogelijkheid tot 25 verschillende rekening met eigen IBAN, raad ik bunq aan aan iedere technologieliefhebber die op zoek is naar een complete zakelijke rekening.

Ik hoop dat je veel hebt gehad aan deze review en dat die heeft geholpen om een keuze te maken. Twijfel je nog? Lees dan ook mijn reviews over Knab en N26. Of sluit hieronder direct je rekening af.

Veel gestelde vragen

Hoe vraag je een zakelijke rekening aan bij bunq?

Een bunq rekening openen? Dan meld je je aan via de bunq website en vult daar je bedrijfsnaam in. bunq zoekt automatisch alle benodigde gegevens erbij, waaronder je KvK-nummer, die je alleen nog maar hoeft te verifiëren om de rekening te openen.

Voor wie is bunq goed geschikt?

Een bunq zakelijke rekening is ideaal voor iedere technologieliefhebber die op zoek is naar een complete zakelijke bankrekening. De zakelijke rekening is fijn te combineren met een privérekening, onder andere door de functie DUAL PIN.

Bied bunq starterskorting aan?

bunq biedt geen startersvoordelen aan.

Is bunq EasyMoney Business duur? 

De bunq kosten voor een zakelijke rekening zijn € 12,99 per maand exclusief extra kosten van €0,13 voor bij- en afschrijvingen. Hiermee behoort de bank tot de middelcategorie in prijzen voor complete zakelijke rekeningen.

Hoe is de klantenservice van bunq? 

bunq heeft geen kantoren en biedt haar klantenservice online aan. Je kunt met bunq contact opnemen via telefoon, e-mail en chat, of een kijkje nemen bij de veel gestelde vragen op de website.

Valt bunq onder het deposito garantiestelsel?

Ja, je geld is bij bunq volledig verzekerd (tot €100.000) volgens het Nederlandse Deposito Garantiestelsel. Je kunt dus veilig een rekening openen bij bunq.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie