Als ondernemers zich oriënteren op het gebied van factoring, steekt er één vraag met kop en schouders bovenuit. Wat zijn de kosten van factoring? Een vraag die je vaak voorbij hoort komen. Wat de kosten van factoring zijn valt niet in een simpel antwoord uit te leggen. Verschillende aanbieders berekenen de kosten op een andere manier. Het ene factoringbedrijf hanteert een vast percentage, terwijl het andere factoringbedrijf een percentage baseert op meerdere factoren. In dit artikel bieden we meer inzicht hoe de kosten of tarieven worden berekend.
Elke ondernemer is anders. De ene ondernemer is actief binnen een groot bedrijf, terwijl een andere ondernemer actief is binnen een eenmanszaak. Zodoende is er geen vast kostenplaatje te koppelen aan factoring. Het belangrijkste is dat de kosten passend zijn voor de desbetreffende ondernemer.
Veel factoringbedrijven denken graag mee, zowel qua voordeligheid evenals het voldoen aan de wensen van de klant. Door gebruik te maken van factoring heb je zelf de keuze welke factuur je wanneer indient bij het factoringbedrijf. Door gebruik te maken van een boekhoudprogramma heb je overzichtelijk in beeld welke facturen er openstaan en welke je eventueel wilt ‘verkopen’ aan een factoringsbedrijf.
Kosten worden alleen in rekening gebracht op het moment dat het factoringbedrijf ook echt de factuur gaat voorfinancieren. Dat maakt de dienstverlening makkelijk, flexibel en bovenal eerlijk. Daardoor zit je dus niet vast aan inschrijf- of abonnementskosten, of een andere vorm van vaste kosten.
De factorfee & bepalende factoren
Wat is de factorfee? Dit is een percentage van het factuurbedrag. Zodoende betaal je alleen kosten op het moment dat je ook daadwerkelijk gebruik maakt van factoring. De factorfee wordt bepaald aan de hand van een aantal bepalende factoren.
Hoogte factuurbedrag
De hoogte van het factuurbedrag is een bepalende factor. Als je hogere facturen instuurt, betaal je logischerwijs een lager percentage dan een ondernemer die een lagere factuur instuurt.
Om het iets meer te verhelderen: 3% van een factuur van 25.000,- euro is een andere uitkomst dan bij een factuur van 1.000,- euro.
Betalingstermijn
Het is niet zozeer de betalingstermijn die meespeelt, maar meer het aantal dagen van deze betalingstermijn. Zijn het 30, 60 of misschien wel 90 dagen? Stel dat je een betalingstermijn hebt van 60 dagen, zal een hoger percentage worden berekend dan bij een betalingstermijn van 30 dagen.
Dat komt omdat het voorgefinancierde bedrag langer ‘uitblijft’. Zodoende zal je hier iets meer voor betalen dan bij een kortere betalingstermijn.
Kredietwaardigheid opdrachtgever
Als laatste bepalende factor speelt de kredietwaardigheid van de opdrachtgever mee. Als jouw debiteur een slechte kredietwaardigheid heeft zullen de meeste factoringbedrijven jouw aanvraag niet goedkeuren. Bij een matige kredietwaardigheid zal jouw aanvraag niet gelijk afgewezen worden.
Het is alleen wel zo dat het factoringbedrijf meer risico loopt dan een klant met een goede debiteur. Door een hoger risico te lopen kan een hogere factorfee worden berekend.
Je bent er nu van op de hoogte dat de kosten van factoring worden berekend op basis van de factorfee. Deze factorfee wordt berekend aan de hand van drie bepalende factoren.
Daarom is het ook lastig om een vast antwoord te geven op de vraag wat de kosten zijn. Uiteraard hopen we aan de hand van dit artikel wel meer inzicht en duidelijkheid te verschaffen.
Tip: bekijk hier gratis boekhoudprogramma’s
0 reacties