Zoek naar:


Vrijwel iedereen is momenteel wel bekend met de digitale munt Bitcoin. Veel mensen weten wel wat Bitcoin is, maar wanneer moet je nu beginnen met het investeren in Bitcoin? Overweeg je bijvoorbeeld om zakelijk te gaan investeren in Bitcoin? Dit kan een goed idee zijn! In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van het beleggen in Bitcoin, alsmede hoe je het zakelijk investeren in Bitcoin op de beste manier aan kunt pakken. 

Zakelijk investeren in Bitcoin

Het is bij diverse brokers mogelijk om een zakelijk account op te zetten waarmee je zakelijk in Bitcoin kunt investeren. Je kunt Bitcoin kopen via een broker door middel van je zakelijke rekening. 

Als zakelijke investeerder kun je gebruikmaken van diverse wallets. Je kunt uiteraard zelf kiezen welke wallet je het liefst gebruikt, wel adviseren we je om gebruik te maken van de meest veilige wallet om je vermogen veilig te stellen. Vanuit jouw wallet kun je de Bitcoin later ook weer traden indien je dit wil, of ze omzetten naar andere cryptovaluta. Hieronder lichten we de verschillende soorten wallets toe:

Een hardware wallet: Dit soort wallet wordt gezien als de meest betrouwbare en veilige optie om jouw Bitcoin in te bewaren. Een hardware wallet is namelijk een fysieke wallet waarin je jouw digitale cryptovaluta offline bewaart. De wallet beveilig je met een wachtwoord wat alleen jij kent. Wanneer je kiest voor een hardware wallet, is hierbij geen derde partij betrokken die toegang heeft tot jouw Bitcoin.

Een software wallet: Dit type wallet is een soort online kluis waarin je jouw Bitcoins opslaat. Jij bent de enige persoon die toegang kan verkrijgen tot deze online kluis, want jij bent de enige die over de benodigde toegangscode beschikt. Deze online kluis download en installeer je op jouw computer. Met de software wallet kun je jouw Bitcoin bewaren, verkopen of nieuwe Bitcoins aanschaffen. 

Een hosted wallet: Dit type wallet kun je vergelijken met je bankrekening; er is een derde partij bij betrokken en deze beheert veilig jouw crypto.

Waarom zakelijk investeren in Bitcoin?

Wanneer je zakelijk investeert in Bitcoin heeft dit diverse voordelen. Je kunt Bitcoin zien als een investering voor de lange termijn welke stijgt in waarde. De Bitcoin koers is echter volatiel, dus er zitten ook risico’s verbonden aan het investeren in Bitcoin. Investeer uitsluitend met geld wat je echt kunt missen.

Let erop dat je alle investeringen bijhoudt in je boekhoudprogramma.

Bitcoin: de fiscale aspecten

Recentelijk is er door de Staatssecretaris van Financiën aangegeven dat Bitcoin en andere cryptovaluta belast worden in box drie. Ook de Belastingdienst schrijft op haar website dat het bezit van cryptovaluta valt binnen box 3 vermogen. Maar hoe zit dit als je Bitcoin of andere cryptovaluta aanschaft vanuit je VOF of eenmanszaak?

Bitcoin in je VOF of eenmanszaak

Wanneer je cryptovaluta aanschaft als een natuurlijk persoon en kwalificeert als IB-ondernemer, dan kunnen er twee zaken van toepassing zijn binnen de etikettering van het vermogen. Wanneer je de cryptovaluta aanschaft door gebruik te maken van (duurzaam) boventallige liquide middelen, dan vallen Bitcoin en andere cryptovaluta onder box 3 (de rendementstoeslag). 

Valt het kopen van cryptomunten met het vermogen van je onderneming niet binnen je normale ondernemingsactiviteiten? Is er daarnaast ook geen sprake van dat je tijdelijk boventallige liquide middelen belegt zodat ze weer tijdig beschikbaar zijn voor in je onderneming? Dan valt de Bitcoin of andere cryptomunt onder het verplichte privévermogen binnen box 3.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie