Zoek naar:

Bevindt jouw business zich grotendeels online? Kijk dan eens naar de opties voor online marketingcursussen. Een Google marketingcursus, SEO-marketingcursus, social media marketingcursus of training Facebook Adverteren kunnen je sales een behóórlijke boost geven. We vergelijken in dit artikel een aantal gerenommeerde aanbieders met elkaar.

ICM - Unsplash

1. ICM

Geschikt voor

Ondernemers op zoek naar een prestatiegerichte manier om hun online marketingvaardigheden te verbeteren.

Belangrijkste voordelen

 • Leer prestatiegericht en aan de hand van praktische opdrachten en persoonlijke actieplannen;
 • Werk samen met medecursisten;
 • Profiteer van een persoonlijk leerpad.

Wat is het ICM?

Het ICM is een van de grootste aanbieders van opleidingen en trainingen in Nederland. Deze studies worden hier verdeeld over een aantal categorieën. Marketing is er daar één van.

De categorie Marketing is weer onder te verdelen in allerlei trainingen die ook voor zzp’ers interessant zijn. Voorbeelden zijn Online Marketing, Contentmarketing, SEO (Zoekmachineoptimalisatie) en Social Media Marketing.

Ter illustratie: een Social Media-marketingcursus helpt je tijdens alles wat er komt kijken bij het adverteren via sociale media. Zo’n cursus Online Marketing en Social Media is bijvoorbeeld op te vatten als een cursus Instagram-marketing, Facebook Adverteren cursus of cursus LinkedIn Adverteren.

Sommige partijen bieden een social media-marketingcursus gratis aan, maar betaalde varianten, zoals die van het ICM, zijn kwalitatief véél beter.

Wat vonden wij van het ICM?

Een van de grootste voordelen van een online marketingcursus bij het ICM is dat hun digital marketing-cursussen zich kenmerken door een prestatiegerichte aanpak. Ze bestaan vooral uit praktische opdrachten, persoonlijke actieplannen en individuele coaching. Dat vonden wij een prettige manier van werken en een ideale mix tussen theorie en praktijk.

Het ICM is er daarnaast van overtuigd dat je samen sneller en beter leert. Ze zorgen tijdens hun opleidingen dus voor veel interactie en reflectie met andere cursisten – online en offline, tijdens en na de training. Vonden we ook fijn, want daardoor hielden we er ook nog een sociaal netwerk aan over.

Wat kost een cursus bij het ICM?

De kosten voor de online marketingcursussen van het ICM hangen af van de cursus in kwestie en de tijdsduur. We raden het je aan om een offerte aan te vragen voor een concreet antwoord.

LOI - Unsplash

2. LOI

Geschikt voor

Zzp’ers die willen profiteren van beroepsgerichte cursussen rondom marketing, communicatie en sales.

Belangrijkste voordelen

 • Krijg begeleiding tijdens het complete traject;
 • Studeer op welk moment je maar wil;
 • Werk online en volgens een persoonlijk leerpad.

Kosten

Prijs op aanvraag

Wat is de LOI?

De LOI staat voor Leidse Onderwijsinstellingen en biedt verschillende, beroepsgerichte cursussen in uiteenlopende categorieën. De categorie Marketing, Communicatie en Sales is daar een mooi voorbeeld van. Deze bestaat op zijn beurt weer uit online marketingcursussen voor beginners waarmee je onder andere leert hoe je een online copywriter wordt, hoe contentmarketing werkt én hoe je schrijft voor het web.

Wat vonden wij van de LOI?

Een van de grootste voordelen van het volgen van een online marketingcursus bij de LOI? Het feit dat je tijdens het complete traject wordt begeleid. Dat gebeurt door diverse docenten uit het werkveld die meestal 24/7 bereikbaar zijn. We hoefden daarom zelden te wachten op hulp en konden eventuele vragenuurtjes eenvoudig afstemmen op ons eigen werkschema.

De LOI profileert zichzelf sowieso als een aanbieder van flexibele cursussen. Studeren kan op welk moment je maar wil. Dat vonden wij handig – en we denken dat zzp’ers met onevenwichtige werkdagen en -weken dat ook vinden.

Deze flexibiliteit wordt ook deels veroorzaakt door het feit dat cursussen (deels) online plaatsvinden. Nóg een pluspunt van de LOI.

Wat kost een cursus bij de LOI?

De kosten voor een cursus hangen ook bij de LOI af van de cursus in kwestie en de tijdsduur. Vraag een offerte aan voor een duidelijker antwoord op deze vraag.

NTI - Unsplash

3. NTI

Geschikt voor

Zzp’ers die zich willen verdiepen in een onderdeel van hun vaak waar ze nu nog nét niet genoeg verstand van hebben.

Belangrijkste voordelen

 • Volg een cursus in je eigen tijd;
 • Studeer met veel persoonlijk contact;
 • Studeer tegenover transparante kosten.

Kosten

Prijs op aanvraag

Wat is de NTI?

De NTI biedt eveneens diverse cursussen op het gebied van online marketing. Deze zijn geschikt voor hobbyisten die van hun hobby hun vak willen maken, maar kunnen ook zzp’ers goed van pas komen.

We onderscheiden de volgende vier NTI-cursussen die allemaal iets te maken hebben met online marketing:

 • HTML en CSS
 • Google Analytics
 • Search Engine Advertising (SEA)
 • Search Engine Optimization (SEO)

Een SEO Cursus is in wezen een Google Marketingcursus. Zo’n cursus SEO Marketing helpt je onder meer in het vergroten van je online zichtbaarheid. Dat leidt mogelijk tot meer sales. Een Google Online Marketingcursus gaat bijvoorbeeld dieper in op het juiste gebruik van zoekwoorden.

Een SEA-training is ook een Google Cursus Online Marketing. Deze variant focust zich echter op het betaalde advertentiedeel van de populaire zoekmachine.

Wat vonden wij van de NTI?

Het grootste pluspunt van een digital marketing-cursus bij de NTI? Dat vonden wij het feit dat je helemaal zelf kunt bepalen in welk tempo je studeert. De cursussen van de NTI zijn daardoor goed te combineren met het werk als zzp’er, maar ook de tijd die je met je familie of vrienden wilt doorbrengen.

De NTI kenmerkt zich verder door veel persoonlijk contact. Docenten geven je feedback via een online leeromgeving en je profiteert van communicatie met andere studenten via onder meer een forum.

We vonden het tevens uniek dat de NTI erg transparant is over wat een cursus kost. Dit soort studies komen namelijk vaak met verborgen kosten, maar die zijn hier – na aanvraag – duidelijk. Eventuele vakliteratuur is inbegrepen in het lesgeld – en bovendien krijgen NTI-studenten flinke kortingen op soft- en hardware via Surfspot. Ook niet verkeerd.

Wat kost een cursus bij de NTI?

Ook de exacte en dus niet verborgen kosten voor cursussen van de NTI zijn afhankelijk van de cursus in kwestie. Vraag een offerte aan voor een concrete prijsindicatie.

Auteur

Schrijf een reactie