Zoek naar:

Als zzp’er zijnde bestaan er nogal wat aspecten van het ondernemersbestaan waar je rekening mee moet houden. Belastingzaken, bijvoorbeeld. Je boekhouding en administratie. En onderschat ook zeker het belang van een zakelijke rekening niet. Een juiste zakelijke rekening helpt je méér inzicht te genereren in je eigen inkomsten en uitgaven – en dat niet alleen. Sommige banken ondersteunen ook door middel van allerlei unieke features, zoals Slim Saldo Beheer, Google en Apple Pay en een directe koppeling met je boekhoudpakket. We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over zakelijk bankieren.

Dat doen we door te beginnen met het benadrukken hóe belangrijk een zakelijke rekening eigenlijk is. Veel ondernemers menen het namelijk af te kunnen met een privé-rekening – ook voor business.

We kennen meerdere redenen waarom dit niet verstandig is. Het is weliswaar wettelijk niet verplicht om als zzp’er een zakelijke rekening te openen; een boekhouder of accountant denkt hier beduidend anders over. Hij of zij kan namelijk wél eisen dat je onderscheid maakt tussen privé- en zakelijke transacties. Dat scheelt hem of haar tenslotte werk: er hoeft niet naar facturen worden gezocht tussen de kosten voor de dagelijkse boodschappen.

Het is bovendien niet alleen overzichtelijker om een zakelijke rekening te hebben; het is ook professioneel. Potentiële klanten storten met een geruster hart jouw facturen op een bankrekening die ook daadwerkelijk jouw bedrijfsnaam draagt.

En trouwens – het is niet eens duurder om een zakelijke rekening af te sluiten. Maar daar komen we nog op terug.

Welke zakelijke rekeningen zijn er?

We onderscheiden grofweg twee soorten instanties waarbij zakelijk bankieren mogelijk is: traditionele grootbanken en online banken.

Traditionele grootbanken zijn namen als de ABN AMRO, de ING en de Rabobank. Deze instanties kenmerken zich door de aanwezigheid van fysieke filialen en een breed scala aan diensten, zoals de mogelijkheid tot het aanvragen van creditcards, het afsluiten van verzekeringen, het regelen van leningen en kredieten en natúúrlijk de optie om een zakelijke rekening te openen. De ING heeft bijvoorbeeld ING Zakelijk Bankieren. Je betaalt hiervoor een x-bedrag per maand en een x-bedrag per transactie.

Online banken zijn relatief nieuwe spelers in het veld. Ze onderscheiden zich door een uitgeklede dienstverlening: de meeste varianten bieden de basics, aangevuld met mogelijkheden als het openen van meerdere rekeningen. Ze hebben meestal ook geen fysieke filialen, maar daar staat tegenover dat je (veel) minder betaalt. Sommige online banken zijn zelfs in beginsel helemaal gratis. Je betaalt dan alleen een x-bedrag per transactie.

Wat kost een zakelijke rekening?

De kosten voor zakelijk bankieren hangen sterk samen met het type bank dat je kiest. Traditionele grootbanken rekenen vaak een bedrag per maand voor het gebruik van de rekening en een bedrag per transactie – dus voor bijschrijvingen, afschrijvingen, et cetera. Dat komt voor zzp’ers neer op €117 per jaar bij de ABN AMRO, €119 per jaar bij de ING, €119 per jaar bij de Rabobank en €150 per jaar bij de Triodos Bank.

Online banken hebben, zoals gezegd, lagere kosten. Knab vraagt bijvoorbeeld ongeveer €72 per jaar voor het totale pakket, waarbij duizend transacties per jaar gratis zijn. N26, Revolut en Wise bieden rekeningen die zelfs helemaal gratis zijn. Je betaalt hier eigenlijk alleen wanneer je bijvoorbeeld een MasterCard (debetcard) nodig hebt: transacties en het gebruik van de rekening zelf zijn kosteloos.

Dit soort banken verdienen hun geld voornamelijk door premium-varianten van hun rekening aan te bieden. Deze kosten vanzelfsprekend wel geld, hoewel ook die bedragen doorgaans lager liggen dan bij traditionele grootbanken.

Hoelang duurt het om een zakelijke rekening te openen?

Opnieuw – dat hangt er vanaf of je gaat voor een traditionele of een online bank. Het proces kan bij een traditionele bank best een aantal dagen duren, omdat je langs een van hun filialen moet en mogelijk benodigde documenten moet overleggen. Online banken kenmerken zich door snelheid. Een zakelijk rekening bij bunq of Knab is binnen tien minuten geopend. N26 heeft nóg minder tijd nodig: acht minuten.

Dat wil overigens niet zeggen dat alle online banken per definitie snel en alle traditionele grootbanken per definitie traag zijn. Ter illustratie: ook bij ABN AMRO kun je binnen dertig minuten een zakelijke rekening aanvragen.

Is het mogelijk om een duurzame zakelijke rekening te openen?

Geef je veel om duurzaamheid en hecht je waarde aan transparantie en vrijheid van economische belangen? Kies dan voor een duurzame, zakelijke rekening. En ja – die zijn er. Het meest toonaangevende voorbeeld is de zakelijke rekening van de Triodos Bank. Dit is een bank die specifiek bij wil dragen aan een groene, eerlijke en duurzame wereld. Je betaalt hier wel iets extra’s voor, maar als dat je geweten sust, is de Triodos Bank wellicht een verstandige keuze.

Hou er overigens wél rekening mee dat de Triodos Bank slechts een beperkt aantal klanten aanneemt.

Welke zakelijke rekening moet ik als zzp’er kiezen?

Tot slot – de laatste, prangende vraag is natuurlijk welke zakelijke rekening je als zzp’er het beste kunt openen.

Het korte antwoord? Dat ligt helemaal aan jezelf. Je eigen wensen en voorkeuren zijn doorslaggevend tijdens zakelijk bankieren. We raden je dan ook altijd aan om meerdere zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken voor je een definitieve keuze maakt. Zakelijk bankieren vergelijken kan bijvoorbeeld op onze handige vergelijkingspagina.

Het lange antwoord? Ga voor een online bank. Goed – dat is misschien niet zo’n heel lang antwoord, maar we willen het hieronder graag nog even toelichten.

Een traditionele grootbank als ABN AMRO, de ING of de Rabobank biedt heel veel features die écht goed in elkaar steken. Je kunt meerdere gebruikers toevoegen aan één rekening. Het is mogelijk om zakelijk krediet aan te vragen. De banken bieden multi-valutarekeningen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De vraag is echter – heb je dit als zelfstandige zonder personeel allemaal wel nodig? Je betaalt er tenslotte grif voor. Het antwoord daarop: waarschijnlijk niet. En dus ben je beter af bij een online bank die je de basisbenodigdheden biedt tegenover een (behoorlijk) lagere prijs.

We zijn zelf behoorlijk fan van Knab. Je betaalt bij Knab géén kosten voor zakelijke transacties wanneer je er minder dan 1180 per jaar verwerkt. Omdat zzp’ers gemiddeld maar 160 transacties per jaar doen, kun je het geld wat je daarvoor had gereserveerd alvast besteden aan iets anders.

Knab beschikt daarnaast over een uitstekende klantenservice. De wachttijden zijn nooit langer dan één minuut en de service is zeven dagen in de week van 08:00 tot 22:00 bereikbaar.

Andere, goede keuzes voor zakelijk bankieren, zijn – naar onze mening – bunq en N26. N26 is helemaal gratis en beide banken zijn gefocust op technologie, innovatie en privacy. Al je bankzaken zijn zodoende eenvoudig te regelen met een handige app. Dat maakt het duo ideale geldinstanties voor moderne zzp’ers die graag alles zelf in de hand hebben.

Wil je de kosten voor zakelijk bankieren vergelijken? Check dan onze handige vergelijkingspagina!

Auteur

Schrijf een reactie