Zoek naar:

Verzekering in de zorg voor ZZP vergelijken mei 2024

Verzekering in de zorg voor ZZP vergelijken? Da's nu een fluitje van een cent.

Als zzp’er in de zorg is het slim om goed verzekerd te zijn. Daarnaast kan een opdrachtgever een bepaalde verzekering verlangen. Bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Wij hebben de beste en meest complete (bundel)verzekeringen voor jou op een rij gezet.

Univé
9.2
zzpdaily.nl score
Univé
Meest afgesloten verzekering in de zorg in Nederland door zzp'ers
208 zzp'ers bekeken dit programma deze week
9.1
zzpdaily.nl score
Insify
Bedrijfsaansprakelijkheid inclusief beroepsaansprakelijkheid verzekering voor zzp'ers in de zorg.
lightbulb.png
Wist je dat met een verzekeringsbundel je nooit oververzekerd bent en zo flink kunt besparen.
8.0
zzpdaily.nl score
Zekur
Makkelijk uit te breiden verzekeringspakket voor zzp'ers in de zorg.
7.8
zzpdaily.nl score
Nationale-Nederlanden
Degelijke verzekeraar met korting bij afsluiten meerdere verzekeringen.
7.5
zzpdaily.nl score
Allianz
Verzekeraar met goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
9.2
zzpdaily.nl score
Meest afgesloten aansprakelijkheidsverzekering in Nederland door zzp'ers​
Korting bij afsluiten verzekeringsbundel
9.1
zzpdaily.nl score
Bedrijfsaansprakelijkheid inclusief beroepsaansprakelijkheid verzekering voor zzp'ers in de zorg.
100% online verzekering
8.0
zzpdaily.nl score
Makkelijk uit te breiden verzekeringspakket voor zzp'ers in de zorg.
7.8
zzpdaily.nl score
Degelijke verzekeraar met korting bij afsluiten meerdere verzekeringen.
7.5
zzpdaily.nl score
Verzekeraar met goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering (AO
22.748 ondernemers

Vergeleken met zzpdaily in de afgelopen 30 dagen

zzpdaily score

Onze productscores bestaan uit een combinatie van de volgende 3 componenten:

De redactie van zzpdaily onderzoekt en beoordeelt aanbieders op basis van factoren als: kenmerken, aanbod van producten en diensten, gebruiksgemak, online toegankelijkheid, klantenservice en meer. De combinatie van deze kenmerken vormt de productscore.

Kosten zijn een belangrijk aspect van een programma. Voor deze score duiken we in de kleine lettertjes en nemen we alle kosten mee: van vaste pakketkosten tot verborgen kosten.

zzpdaily.nl verzamelt duizenden klantervaringen, van de Consumentenbond tot Trustpilot. Al deze beoordelingen bundelen we tot één overzichtelijke klankscore.

Info & achtergrond

Onze top keuze

Meest gekozen op zzpdaily.nl
9.2
zzpdaily.nl score
Univé
Beste verzekering in de zorg voor zzp'ers van 2023
9.2
zzpdaily.nl score
Beste verzekering in de zorg voor zzp'ers van 2023
Korting bij afsluiten verzekeringsbundel
Zzp’ers in de zorg moeten veel zelf regelen – ook de verzekeringen. Welke verzekeringen heb je nodig als zzp’er in de zorg? Wat kost zo’n verzekering? En wat houden de verschillende verzekeringen precies in? We vertellen het je allemaal. Wie als zzp’er in de zorg werkt, loopt risico. Een groot deel van de risico’s hoort bij het zelfstandig ondernemen, maar andere risico’s zijn specifiek verbonden aan het beroep van zorgprofessional. Een goed voorbeeld daarvan is een eventuele aansprakelijkheidsclaim. Goed nieuws: hier kun je jezelf via een verzekering voor indekken. Vraag blijft echter – welke zijn voor jou belangrijk als zzp’er in de zorg?

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er in de zorg?

We onderscheiden twee verzekeringen die voor zzp’ers in de zorg simpelweg wettelijk verplicht zijn. Dit zijn, niet geheel verrassend, de twee volgende varianten:
 • Je eigen zorgverzekering;
 • De WA-verzekering van je auto – mits aanwezig.
‘Is er verder helemaal niets verplicht?’ Ja – en nee. Dit hangt namelijk helemaal af van je beroep én je persoon. Maar over het algemeen zijn er nog eens vier verzekeringen voor zzp’ers in de zorg die weliswaar niet verplicht, maar wel héél belangrijk zijn:
 • De aansprakelijkheidsverzekering (AVB)
 • De beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 • De arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • De rechtsbijstandverzekering
We nemen ze hieronder verder met je door.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de zorg?

De aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de zorg, vaak afgekort tot een simpel AVB Zzp Zorg, is een verzekering die dekking biedt bij materiële- of letselschade waar jij als ondernemer voor aansprakelijk wordt gehouden. Voorbeelden hiervan zijn schade aan voorwerpen, zaken of personen. In het laatste geval wordt dit ook wel letselschade genoemd. Je hebt, als zzp’er in de zorg, dagelijks contact met hulpbehoevende mensen. Dat vindt vaak plaats in en om het huis van je cliënten. Een aansprakelijkheidsverzekering geeft je dan financiële bescherming wanneer je per ongeluk schade toebrengt aan de eigendommen van je cliënt óf aan de cliënt zelf. Het voordeel van zo’n verzekering is dat je hiermee zorgeloos hulp kunt verlenen aan je cliënten. Je bent tenslotte verzekerd voor bijvoorbeeld…
 • …een foute medische indicatie;
 • …het aanrichten van letselschade na een behandeling van een cliënt;
 • …het per ongeluk toebrengen van schade aan de spullen van een cliënt.
Let op: een zzp aansprakelijkheidsverzekering is géén beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je hebt een extra verzekering nodig voor beroepsaansprakelijkheid. Deze valt in geen enkel geval onder de aansprakelijkheidsverzekering zzp. Je leest hier verderop meer over.

Aansprakelijkheidsverzekering zzp zorg kosten

Het afsluiten van deze verzekering brengt wél de nodige kosten met zich mee. Je betaalt voor de AVB Zorg Zzp een premie per jaar aan een verzekeraar. De gemiddelde kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering liggen tussen de €15 en de €50 per maand. De hoogte van de premie hangt bovendien af van de beroepsgroep waarin je werkzaam bent. Sommige zzp’ers in de zorg lopen namelijk meer risico op het veroorzaken van schade dan anderen. Wil je weten hoeveel je precies voor je AVB Zorg Zzp moet betalen? Laat dan een premieberekening maken bij een verzekeraar naar keuze.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

We raden het je aan om verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Ze dekken weliswaar hoofdzakelijk dezelfde risico’s, maar soms zit er aardig wat verschil in de premies en de voorwaarden. Bepaal daarbij voor jezelf welk risico je loopt en in hoeverre je jezelf hier voor wil indekken.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is de tweede belangrijke verzekering voor zzp’ers in de zorg. Deze verzekering, ook wel BAV Zorg Zzp genoemd, dekt je in tegen zogenoemde zuivere vermogensschade. We doelen daarmee op medische fouten en de bijbehorende aansprakelijkheidskosten die betrekking hebben op de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg – de Wkkgz. Dat houdt in meer begrijpelijke taal in dat deze verzekering je beschermt voor financiële gevolgen die ontstaan nadat jij een fout hebt gemaakt. Het gaat daarbij ook om verlies van winst, inkomen en omzet.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg kosten

De kosten van deze beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn van een aantal verschillende factoren afhankelijk:
 • De aard van de door jou geleverde diensten
 • De aard van je bedrijf
 • De beroepsgroep
 • De hoogte van het eigen risico
 • Jaaromzet
 • Schadefrequenties
 • Schadepercentages
 • Verzekerde bedragen
De prijzen lopen dan ook behoorlijk uiteen. Sommige zzp’ers betalen €25 per maand, maar anderen maar liefst €300 per maand.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg vergelijken

Zoek je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan heb je keuze uit veel verschillende verzekeringsmaatschappijen. Het is belangrijk om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld op basis van premies en voorwaarden. Je ontwikkelt alleen dan een volledig beeld van wat wel en niet wordt gedekt.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers in de zorg?

Zzp’ers in de zorg zijn eigen baas en werken veelal met hun handen. Overkomt jou iets waardoor je tijdelijk of langdurig niet kan werken? Dan betekent dit ook een verlies van inkomen. En als zelfstandig ondernemer heb je geen werkgever en dus geen overheidsvangnet om op terug te vallen wanneer jij een langdurige tijd niet kan werken door ziekte. Er mag dus niets misgaan met je gezondheid… Onze gezondheid hebben we echter lang niet altijd in de hand. Het is daarom slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten – een AOV Zzp Zorg. Dit is een verzekering die je afsluit om evengoed inkomsten te genereren – ook als je ziek of invalide wordt.

AOV Zzp Zorg kosten

Arbeidsongeschiktheid verzekeren is duur. Dat komt doordat het risico ook hoog is. Een zzp’er betaalt daarom, volgens Centraal Beheer, gemiddeld zo’n €3.000 bruto premie per jaar. Let wel: je kunt dit bedrag doorberekenen in je uurtarief. Dat komt neer op €1,56 per gewerkt uur bij een veertigurige werkweek. De kosten zijn bovendien aftrekbaar voor je inkomstenbelasting.

Wat is een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers in de zorg?

Waar wordt gewerkt, ontstaan problemen en soms ook klachten. Zzp’ers doen er doorgaans alles aan om deze problemen en klachten zo snel mogelijk te veranderen naar tevredenheid, maar soms is dat niet altijd mogelijk. De tegenpartij kan bijvoorbeeld erg onredelijk zijn – en opdrachtgevers kunnen weigeren om bepaalde nota te betalen. Het is in dat geval handig om deskundige juridische bijstand in te schakelen. De kosten daarvoor kunnen echter flink oplopen – en daarom is een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers handig.

Rechtsbijstandverzekering zzp kosten

De kosten per jaar zijn afhankelijk van de verzekeraar die je kiest, maar komen gemiddeld neer op €15 tot €50 per maand. Deze premie is natuurlijk afhankelijk van onder meer de dekking, de uitgebreidheid en vaak ook de grootte van je bedrijf. De meeste verzekeraars bieden een keuze uit verschillende dekkingen en modules – en ook dat is van invloed op de kosten van je premie. Het is dus wederom slim om je mogelijke rechtsbijstandverzekering te vergelijken en daaruit de beste optie te kiezen.

Zzp’ers in de zorg doen er goed aan om de volgende vier verzekeringen af te sluiten:

 • De aansprakelijkheidsverzekering (AVB)
 • De beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 • De arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • De rechtsbijstandverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je financieel wanneer je als zzp’er in de zorg zonder opzet schade toebrengt aan (eigendommen van) je cliënt.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert je voor het risico van aansprakelijkheid. Dat betekent dat je bent beschermd tegen de financiële gevolgen van een aansprakelijkheidstelling, bijvoorbeeld bij schade veroorzaakt door jouw fout.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering helpt je aan inkomsten wanneer je ziek of invalide wordt. Je wordt dan min of meer doorbetaald, ook al kun je niet werken.

Een rechtsbijstandverzekering helpt je wanneer je, bijvoorbeeld bij geschillen, juridische hulp nodig hebt. De verzekering dekt de kosten van deze hulp.