Zoek naar:

De resultaten van jouw AOV scan

Is het slim om jezelf te dekken tegen arbeidsongeschiktheid? En wat is de best optie?

Heb ik een AOV nodig?

{first name}, het lijkt erop dat jij een burn-out of langdurige ziekte niet zelf kunt opvangen. Jouw buffer is namelijk niet groot genoeg. 

⚠️ Het is in jouw situatie verstandig om jezelf te dekken voor arbeidsongeschiktheid.

Optie 1: AOV

✅ Een AOV lijkt de beste optie te zijn voor jou!

Met een AOV ben jij flexibel. Je bepaalt zelf hoeveel inkomen jij wil verzekeren, zodat jij de premie zelf in de hand houdt.

Je gaf aan iets meer risico te willen nemen om de premie laag te houden. Slimme keuze, want zo ben je toch gedekt bij de meest voorkomende ziekten of een burn-out, maar houd je jouw premie laag.

Met een AOV kan dat heel goed. Je kunt kiezen voor een kortere uitkeringsperiode van bijvoorbeeld 3, 4 of 5 jaar. Je premie ligt dan ongeveer tussen €20 – €80 per maand, dat is een stuk lager dan bij een ‘traditionele AOV’!

Een AOV biedt de beste dekking. Je bent namelijk gedekt voor je hele werkende leven. Wel zo fijn.

Daarnaast krijg je met een AOV een mooi belastingvoordeel. Je krijgt namelijk 37-49% van je betaalde premie terug van de Belastingdienst.

Optie 2: Broodfonds

❌ Een broodfonds lijkt minder geschikt voor jou

Een Broodfonds bestaat uit 20-50 ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Je steunt elkaar bij ziekte. Daarvoor zet je elke maand een vast bedrag opzij.

Over je Broodfonds beslis je samen, daarom is het belangrijk dat je elkaar kent en de bijeenkomsten bezoekt.

Bij een broodfonds heb minder flexibiliteit over jouw inleg, uitkering en de lengte van de uitkering. Die dingen staan allemaal vast, daar heb je geen invloed op.

Een broodfonds is alleen weggelegd voor zzp’ers die het leuk vinden om daarin actief deel te nemen. Het is belangrijk dat je andere leden kent, want een broodfonds werkt op basis van vertrouwen. Leden bepalen zelf wanneer ze ziek zijn en een uitkering willen ontvangen.

✅ Een broodfonds kan een geschikte optie zijn

Een Broodfonds bestaat uit 20-50 ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Je steunt elkaar bij ziekte. Daarvoor zet je elke maand een vast bedrag opzij. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Die kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen.

Als je lid wordt van een broodfonds, kom je zo nu en dan bij elkaar met alle leden van jouw broodfonds. Je leert de andere ondernemers in jouw broodfonds kennen, en neemt samen beslissingen over het broodfonds.

Dit zijn de voordelen van een broodfonds:

❌ Een broodfonds lijkt minder geschikt voor jou

Een broodfonds biedt beperkte dekking. Na 2 jaar stopt de uitkering van een broodfonds en ben je op jezelf aangewezen.

Let er ook op dat een broodfonds maximaal €2.500 per maand uitkeert. Daarmee kan je jouw maandelijkse kosten niet dekken en zou je moeten interen op je spaargeld.