Zoek naar:

MoneyMonk vs e-Boekhouden.nl: een onafhankelijke vergelijking

moneymonk vs e-boekhouden

Zowel MoneyMonk als e-Boekhouden.nl zijn zeer goede programma’s die we allebei aanbevelen.

Heb je een webshop of een winkel? Dan raden we e-Boekhouden aan omdat deze daar de juiste mogelijkheden voor biedt, en MoneyMonk niet.

Ben je een dienstverlenende zzp’er? Dan komen e-Boekhouden en MoneyMonk beide als beste uit de test. Moneymonk heeft iets minder niet-essentiële functies, maar compenseert dat door een betere gebruiksvriendelijkheid.

We raden je aan om bij beide programma’s een proefaccount te openen en zelf te ervaren wat je fijner vindt. Hoewel e-Boekhouden (9,1) net iets hoger scoort dan MoneyMonk (8,7), hebben beide programma’s alle noodzakelijke functies om je boekhouding goed en efficiënt te voeren. Het komt dus met name aan op jouw persoonlijke voorkeur en welk programma jij prettiger en intuïtiever vindt werken.

Hier open je een proefaccount bij e-Boekhouden en hier open je een proefaccount bij MoneyMonk.

Het grootste verschil tussen de programma’s is de doelgroep. Voor zzp’ers met een webshop of fysieke winkel is MoneyMonk niet bruikbaar; het programma is immers gericht op dienstverlenende ondernemers. Bij e-Boekhouden kunnen niet alleen de dienstverlenende zzp’ers hun boekhouding doen, maar ook zij die een webshop of fysieke winkel hebben.

Zowel MoneyMonk als e-Boekhouden bieden meer dan voldoende support aan en hebben een goede helpdesk. In veel aspecten komen de programma’s overeen als het gaat om functionaliteiten, maar e-Boekhouden is vele malen completer. Zo verstuurt e-Boekhouden wel UBL-facturen en kun je een incassotraject beginnen. Verder biedt e-Boekhouden ook de mogelijkheid om met één klik je btw aangifte te versturen en kun je gebruikmaken van een mail en herken.

MoneyMonk daarentegen biedt die functionaliteiten niet aan. Wat MoneyMonk wel aanbiedt en waar e-Boekhouden niet aan doet, is de rittenregistratie. Verder bieden beide programma’s ook de mogelijkheid om projecten en uren bij te houden, klanten online te laten betalen, herinneringen te sturen en periodieke facturen aan te maken. Bij beide programma’s mis je echter de mogelijkheid om offertes online te laten ondertekenen.

Naast deze twee programma’s hebben we nog 9 andere programma’s getest en deze allemaal met elkaar vergeleken. In dat artikel (de ultieme boekhoudprogramma vergelijking voor zzp’ers) raadden we ook het beste programma aan.

In de onderstaande tabel zie je precies welke functionaliteiten wel en niet aangeboden worden.

MoneyMonke-Boekhouden
Kosten per maand€20,00€7,95 - €24,00
Korting/actieEerste 6 maanden 50% korting15 maanden gratis
Lees onze reviewLees onze review
Administratief
UrenregistratieVV
Project-managementVV
RittenregistratieVX
Balans & resultatenrekeningVV
VoorraadbeheerXV
DebiteurenoverzichtVV
CrediteurenoverzichtVV
Factureren
Onbeperkt aantal facturenVV
Periodiek facturerenVV
UBL-factuurXV
Klant kan online betalenVV
Factuur versturen per e-mailVV
Factuur versturen per postXV
Herinneringen en aanmaningenVV
Automatische incassoXV
Offertes makenVV
Online offerte laten ondertekenenXX
Bestanden/documenten
Scan en herkenVV
Mail en herkenVV
Bestanden uploadenVV
Scannen met mobiele appVV
Bank
Automatische boekhoudkoppelingVV
Bankafschriften importerenVV
Automatisch boekingsvoorstelVV
Verzamelbetaling exportXV
Bezittingen
Bezittingen moduleVV
Automatisch afschrijvenVV
BTW
Btw overzichtVV
1-klik btw aangifte versturenXV
ICP overzichtVV
Overig
API beschikbaarXV
Intergratie met Cloud opslagXX
Toegang voor boekhouderVV
Ondersteuning
E-mailVV
TelefonischVV
ChattenVX
Social mediaXV

De belangrijkste verschillen, voordelen en nadelen

Het testen van de boekhoudprogramma’s hebben we gedaan aan de hand van vijf verschillende categorieën: gebruikersgemak, functionaliteiten, digitalisatie, prijs en klantbeoordelingen. Hieronder lees je per categorie de belangrijkste verschillen tussen de programma’s en de voor- en nadelen van de programma’s.

Gebruikersgemak

We geven het eerlijk toe: MoneyMonk is een stuk sexyer dan e-Boekhouden. Anders dan dat scoorden de programma’s gelijk met elkaar op dit gebied. Bij beiden is er de mogelijkheid tot veel hulp van medewerkers en van de beschikbare kennisbank met artikelen en video’s.

MoneyMonk werkt zeer intuïtief en je kent al snel de weg binnen het programma. Doordat er een dashboard aanwezig is beschik je in een oogopslag over alle belangrijke informatie, zoals de status van je financiële voortgang en die van je verkoop- en inkoopfacturen. De menu’s zijn ook duidelijk en als je er toch niet uit kunt komen is er voldoende support. Niet alleen per e-mail, maar ook telefonisch of via een chatberichtje. Daarnaast kan ook de kennisbank je nog op weg helpen middels artikelen en video’s.

e-Boekhouden is minder sexy, maar dit doet niks af aan de kwaliteit. Sterker nog, juist de eenvoud draagt bij aan een goede gebruikerservaring. Net als bij MoneyMonk is er veel support beschikbaar. De helpdesk heeft een snelle response en problemen zijn meestal in één e-mailtje opgelost. e-Boekhouden beschikt verder ook over een zeer uitgebreide helpsectie met videohandleidingen. Ondanks dat het programma ook veel (complexere) functionaliteiten bevat is het nog wel overzichtelijk.

Functionaliteiten

Op het gebied van functionaliteiten heeft e-Boekhouden (9,5) net wat meer te bieden dan MoneyMonk (8,5). Zo beschikt e-Boekhouden wel over het versturen van UBL-facturen, kunnen facturen ook per post verstuurd worden en kun je een incassotraject beginnen. Het enige wat MoneyMonk wel aanbiedt en e-Boekhouden niet is een rittenregistratie.

MoneyMonk beschikt over een uitgebreide registratie van projecten, uren en ritten. Het is mogelijk om een uurtarief en budget op te geven bij projecten zodat je binnen het budget van je klant blijft. De uren die je draait kun je direct omzetten in een factuur, welke je klant kan betalen middels iDeal. Mocht je klant niet betalen en de betaaltermijn verstreken zijn, dan kun je een herinnering versturen via MoneyMonk.

Mocht het na een aantal herinneringen nog steeds niet lukken, dan moet je extern een incassotraject beginnen. Dit kan namelijk niet binnen MoneyMonk zelf. Binnen MoneyMonk beschik je ook over een offertemodule, maar deze offertes kunnen helaas niet online goedgekeurd worden. Dit moet je handmatig doen.

e-Boekhouden biedt ook een uitgebreide registratie van projecten en uren aan. Ook hier is het mogelijk om een uurtarief toe te voegen aan een project en de uren direct te factureren. Daarbij heb je ook nog ‘activiteiten’ bij projecten. Door je uren onder de bijbehorende activiteit te plaatsen weet je direct hoeveel uur je in welke activiteit hebt gestoken. Het tijdspad van offertes en facturen zorgt ervoor dat je direct weet hoe het ervoor staat. Klanten hebben de mogelijkheid om op veel verschillende manieren digitaal te betalen.

In tegenstelling tot MoneyMonk kun je bij e-Boekhouden wel een incassotraject starten als een paar herinneringen niet hebben geholpen. Helaas is het niet mogelijk om offertes online te laten ondertekenen en mis je dus ook een rittenregistratie.

Digitalisering

Als het aankomt op digitalisatie weet e-Boekhouden.nl alle punten te scoren en kreeg een 10,0. Deze vlieger ging niet zo op voor MoneyMonk, die scoorde een 8,0. Er is namelijk een groot verschil tussen de programma’s op dit gebied: via e-Boekhouden kun je met één klik op de knop je btw aangifte versturen naar de Belastingdienst, en bij MoneyMonk kan dit helaas niet. Daarnaast beschikt e-Boekhouden ook over een mail en herken functie en over de mogelijkheid om veel zakelijke programma’s te koppelen.

MoneyMonk kan nog een aantal verbeteringen doorvoeren op het gebied van digitalisatie. Het programma heeft al een automatische bankkoppeling met Bunq en Knab; hierdoor worden transacties automatisch ingelezen en hoef je deze niet zelf te uploaden. MoneyMonk doet vervolgens ook automatisch al slimme voorstellen voor het koppelen van je transacties. Verder beschikt het programma ook over een scan en herken functie, maar die werkt een beetje omslachtig.

Het herkennen van je bestanden kan alleen onder het menu ‘bestanden’ en dus niet wanneer je een inkoopfactuur aanmaakt. Via de mobiele app kun je wel je bonnetjes inscannen, maar je kunt ze niet koppelen aan een transactie. De mobiele app zou dus nog verbeterd kunnen worden. Verder mis je ook de mogelijkheid om met één klik je btw aangifte te versturen; die moet je nu zelf nog overnemen.

e-Boekhouden is de absolute topper op dit gebied. Alle belangrijke functies binnen deze categorie zijn namelijk aanwezig. Er is een mobiele app beschikbaar die de nodige informatie bevat en waar je bonnetjes kunt inscannen. e-Boekhouden heeft met maar liefst zes verschillende banken een automatische koppeling, en doet slim voorstellen voor het boeken van je transacties. Je hoeft alleen nog maar te controleren of het allemaal klopt. Verder beschikt e-Boekhouden over koppelingen met bijna alle zakelijke software op de markt, zoals een koppeling voor je webshop, kassa of crm-software. Met één klik verstuur je ook je btw aangifte naar de Belastingdienst. Het is mogelijk om bestanden te scannen en te herkennen, of om je inkomende inkoopfacturen door te mailen naar je boekhoudprogramma.

Er was maar een tiny nadeel: je moet credits kopen om de herken-functie te kunnen gebruiken. De prijs ligt tussen de €0,09 en €0,25 per herken. Indien je 250 credits koopt, dan is dit per herken €0,19. Met een gemiddelde van 75 bonnen en inkoopfacturen per jaar kost je dit €14,25 extra per jaar. Niet veel, maar het was fijner geweest als dit gewoon binnen het pakket had gezeten.

Prijs en klantbeoordelingen

e-Boekhouden krijgt van klanten een 9,2 en MoneyMonk een 9,3. Beide programma’s scoren dus erg hoog onder hun klanten.

Op het gebied van prijs scoorden de programma’s gelijk met elkaar (8,5). De gemiddelde prijs voor een boekhoudprogramma is €22,00 per maand. Beide programma’s liggen hier onder.

MoneyMonk kost €20,00 per maand. Voor starters geldt er een speciale actie. Indien je korter dan een jaar ingeschreven staat bij de KvK dan krijg je de eerste zes maanden 50% korting.

e-Boekhouden werkt met twee modules: boekhouden en facturatie. Het is mogelijk om een van beide te kiezen of ze te combineren. Afhankelijk van hoeveel transacties je per jaar doet en hoeveel facturen je per jaar verstuurt kies je voor zzp/mini (240 boekingen p/j, 120 facturen p/j) of standaard (onbeperkt). De prijs per maand loopt daarom uiteen van €7,95 tot €24,00. Ervan uitgaande dat je voor beide modules zzp/mini kost, betaal je €13,90 per maand.

e-Boekhouden heeft ook nog een aanbieding voor starters. Indien je korter dan 15 maanden ingeschreven staat bij de KvK krijg je e-Boekhouden 15 maanden gratis.

En nu?

Beide programma’s bieden alle essentiële mogelijkheden die je als zzp’er nodig hebt. Dus wat je keuze ook wordt: met beide programma’s zit je goed. Wat wij aanraden is om bij beide programma’s een proefaccount te nemen en te kijken welk programma jij het prettigst en intuïtiefst vindt werken. Want welk programma het beste is hangt in dit geval grotendeels af van jouw voorkeur en gebruikerservaring.

Om een proefaccount bij e-Boekhouden te openen klik je hier. En om een proefaccount bij MoneyMonk te openen klik je hier.