Zoek naar:

De leeftijd waarop mensen beginnen als zzp’er wordt steeds jonger. En dat zeggen wij niet. Dat meldde de Kamer van Koophandel (KvK) aan het begin van dit jaar. Een interessante ontwikkeling.

2.000.404. Dat is het exacte aantal bedrijven dat op 1 januari 2021 een inschrijving in het Handelsregister had. ‘Dat is behoorlijk wat!’ Nou – zeg dat. En dat vonden ze bij de KvK ook, want die meldden er direct bij dat er nog nooit eerder dusdanig veel Nederlandse bedrijven waren: maar liefst honderdduizend meer ten opzichte van het jaar daarvoor.

Nu moeten we zeggen dat we vermoeden dat de huidige coronacrisis dat aantal inmiddels wel wat omlaag heeft getrokken – helaas. Maar dan nog blijven er behoorlijke cijfers staan – en dat is voor een groot deel te danken aan de zepers. Van die ruim twee miljoen ondernemingen staan 1.045.283 bedrijven ingeschreven als eenmanszaak. En dan hebben we het alleen nog maar over fulltime-zzp’ers. Hier komen namelijk nog eens 185.647 zelfstandigen bij die hun werk, om welke reden dan ook parttime uitvoeren – dus voor minderde vijftien uur in de week.

Jonge ondernemers

‘En daaronder bevinden zich dus veel jonge ondernemers?’ Klopt. Hoewel… De gemiddelde leeftijd van de Hollandse bedrijfseigenaar is alsnog wel vrij hoog: 46 jaar. Het is echter wél zo dat de doorsnee leeftijd van starters langzaamaan naar beneden verschuift. Dit was in 2018 nog 36 jaar, maar die leeftijd daalde slechts één jaar later naar 35 jaar. We zijn benieuwd welke cijfers er voor het huidige jaar zijn te melden.

Het lijkt daarnaast, om onduidelijke redenen, ook uit te maken uit welke provincie deze startende ondernemers komen. Ter illustratie: de jongste ondernemers uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland zijn 45 jaar, maar in Drenthe, Friesland, Zeeland én Limburg zijn ze allemaal drie jaar oude. Toch een aardig verschil, dachten we.

Bijbaan

Het argument dat de jongere generaties lui zouden zijn, kan daarmee min of meer naar de prullenbak worden verwezen. Zéker gezien weer andere cijfers, die aantonen dat jongeren niet alleen sneller starten als zzp’er, maar ook eerder een bijbaan vinden. Of het nu gaat om vakkenvullen, bollen pellen of bloemen snijden: ongeveer de helft van alle Nederlandse scholieren heeft anno nu een bijbaan, al levert het nog zo weinig op. Ter illustratie: in 2013 genoot slechts 42 procent extra verdiensten.

Over vakkenvullen gesproken: dat is onveranderd de populairste studenten bijbaan gebleven, zowel bij jongens als meisjes. De tweede stek varieert wel qua sekse: jongens zijn dan krantenbezorgers, waar meisjes eerder achter de kassa belandden. Dat alles wordt uitgewezen via cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek – het CBS.

CBS heeft daar overigens geen directe verklaring voor. Ze noemen de groeiende economie als een mogelijke factor, maar dat is niet dé reden dat scholieren en studenten massaal beginnen met hun cv opstellen. Wél komen er ook relatief veel vacatures voor bijbaantjes vrij – in de supermarkt, maar ook in de horeca. 

Lees ook:
Net begonnen als ondernemer? Bekijk hier zakelijke bankrekeningen
VOF starten? Bekijk hier zakelijk VOF rekeningen

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie