Zoek naar:

Als ZZP’er is het werken op verschillende locaties geen ongewone bezigheid. Of dat nu bij de opdrachtgever op locatie is, in de lunchroom, op het strand in Thailand, of gewoon thuis: als zzp’er werk je vaak op een gedeeld WiFi netwerk.

Prima. Een gedeeld netwerk op kantoor is geen probleem, want het netwerk is beveiligd en alleen je collega’s hebben toegang. En je thuisnetwerk is natuurlijk al helemaal veilig. Maar wat dacht je van het wifi netwerk in een café, een beachbar, of nog erger het openbare wifi netwerk in de trein of op een vliegveld?

Iedereen heeft toegang

Openbare wifi netwerken die je met onbekende mensen deelt zijn kwetsbaar. Andere mensen op hetzelfde netwerk kunnen namelijk vrij makkelijk toegang krijgen tot jouw computer, en dat gebeurt vaak met slechte bedoelingen.

Jij en ik – de gewone mens – hebben geen idee hoe we kunnen inbreken op iemand anders laptop, maar een feit is dat het een van de meest simpele hacks is. Met een simpel programma kunnen hackers op hetzelfde netwerk toegang krijgen tot jouw laptop en ongezien al je bestanden inzien, kopiëren of verwijderen.

En dat wil je natuurlijk niet. Niet privé, maar al helemaal niet zakelijk. Denk aan belangrijke projectbestanden, wachtwoorden of zelfs zakelijke bankgegevens van je onderneming. Die kunnen op een openbaar Wifi netwerk makkelijk verwijderd, of gestolen worden.

Bescherm jezelf

Hoe je jezelf daartegen beschermt? Dat is gelukkig vrij eenvoudig. Met een VPN creëer je een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en de server.

En dat heeft voor iedere ZZP’er voordelen. Helaas is nog lang niet iedereen bekend met een VPN. VPNdiensten.nl geeft meer uitleg over een VPN-verbinding en geven zij concrete voorbeelden van situaties waarin een VPN prettige uitkomst biedt.

Wat een VPN precies is

Maar wat is een VPN precies?

VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk. Door verbinding te maken met een VPN-server wordt de verbinding tussen je apparaat en de server met encryptie versleuteld. Dit betekent dat de data alleen voor jou zichtbaar is en dat anderen alleen codes te zien krijgen.

Dit zorgt voor een extra laag beveiliging en komt ook de anonimiteit ten goede. Afhankelijk van de provider kunnen zelfs lokale overheden en internetproviders de data niet inzien, waardoor je volledig anoniem kunt internetten. Voor ZZP’ers biedt een VPN vooral voordelen op het gebied van online veiligheid.

Veilig Internetten in het buitenland

Dankzij de snelle technologische ontwikkelingen is het voor ZZP’ers geen probleem om vanuit het buitenland te werken. Vrijwel overal is een prima internetverbinding beschikbaar, zodat je vanachter je laptop aan de slag kunt. Veel hotels, cafeetjes en flexwerkplekken bieden een gratis internetverbinding aan via een publiek wifinetwerk.

Deze netwerken zijn echter een gewild doelwit van hackers. Met de juiste apparatuur is het eenvoudig om mee te kijken met het verkeer dat via het netwerk loopt. Wanneer je voor een opdrachtgever aan het werk bent, kunnen hackers de data dus inzien. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zelfs wachtwoorden en betaalgegevens kunnen via een onbeveiligde verbinding inzichtelijk zijn.

Dankzij de versleuteling van de VPN zullen de hackers enkel nog versleutelde gegevens zien. De data wordt daardoor waardeloos en is niet interessant voor de hackers. Als je een VPN gebruikt maakt het niet meer uit of je een publiek netwerk gebruikt of een beveiligd netwerk. 

Buitenlandse censuur

Niet alleen de veiligheid kan in het buitenland een probleem zijn. In enkele landen komt censuur regelmatig voor, waardoor je bepaalde diensten of websites niet kunt gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is het verbod van YouTube en Gmail in China.

In sommige arabische landen is WhatsApp zelfs niet beschikbaar.

Erg vervelend wanneer je deze services nodig hebt voor een opdracht. Door via een VPN-verbinding te maken met een server in een ander land kun je de censuur gemakkelijk omzeilen. Het is daardoor mogelijk om ook in China YouTube en Gmail te gebruiken.

Inloggen op een lokaal bedrijfsnetwerk

Wanneer je niet fysiek op locatie van de opdrachtgever aanwezig bent kan het voorkomen dat je geen toegang krijgt tot het bedrijfsnetwerk en de bijbehorende services. Dit heeft te maken met de beveiligingsinstellingen van het netwerk.

Dankzij een VPN kan je toch verbinding maken met dit lokale netwerk, ook wanneer je niet op de locatie bent. Daardoor kun je alsnog verbinding maken met het netwerk en de interne services en documenten gebruiken. 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie