Search for:
Job Verberne

Door Job Verberne, BSc. in Accountancy

Op zzpdaily.nl onderzoeken we jaarlijks de beste zakelijke rekeningen voor zzp’ers. Dit jaar (2020) hebben we 15 zakelijke rekeningen overwogen. 4 daarvan voldoen aan onze criteria en hebben we uitvoerig getest. Na 72 uur zijn we eruit:

Knab is jong, vernieuwend en door Moneyview 3 jaar op rij uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke bankrekening voor kleine ondernemers.

Ons onderzoek in een notendop

Knab komt als beste uit de test vanwege het gebruiksgemak, goede service en lage kosten. De bank heeft de best beoordeelde klanten service volgens de Opiness Service Awards én de Consumentenbond.

Het zakelijke pakket is compleet voor zzp’ers en erg makkelijk in gebruik. Daarnaast is Knab Zakelijk uitgeroepen tot meest voordelige rekening door onafhankelijke onderzoeksorganisatie Moneyview. Bekijk de prijzen of check hun tijdelijke actie.

Voor zzp’ers met een klein budget gaat onze #2 keuze uit naar N26. Zij bieden een volwaardige zakelijke rekening die 100% gratis is. Het enige nadeel is dat N26 een duitse rekening uitgeeft (met Duitse IBAN), waardoor betalen met iDeal niet mogelijk is. 

Triodos bank wint wederom ruimschoots op gebied van duurzaamheid. De bank scoort veruit het beste in de Eerlijke Bankwijzer en is al jaren de populaire keuze bij duurzame ondernemers. Let op: Triodos hanteert op dit moment een wachtlijst van 2 maanden. 

Grootbanken (ING, Rabobank en ABN AMRO) blijven een onverstandige keuze voor zzp’ers. Ons advies: niet doen. De banken zijn onnodig duur, en scoren het slechtste van alle banken op klanttevredenheid volgens onderzoek van de Consumentenbond. 

Beste zakelijke rekeningen voor zzp'ers (15 resultaten)

2020 winnaar

Kosten: €72 per jaar
Eerste jaar €36 voor starters

Best getest 2018, 2019 en 2020
4.7/5
Onze score: 9,1
#2 keuze

Kosten: €0 per jaar

17% van zzp'ers kiest N26
4.4/5
Onze score: 8,4

Kosten: €120 per jaar

4/5
Onze score: 8,1

€0,10 per transactie
tot 25 extra rekeningen gratis
tijdsbesparende features

Kosten: €0 per jaar

Goedkoopste bij geld ontvangen in andere valuta
4/5
Onze score: 8,0

Lage & transparante wisselkoers 
Ontvangen in 7 valuta
Betalen in 50+ valuta

Kosten: €0 per jaar

4/5
Onze score: 7,9

gratis startersrekening
Uit te breiden met boekhoud tools
Let op: geen Maestro kaart

Kosten: €203 per jaar

3.9/5
Onze score: 7,9

0,5% cashback op betalingen
Voordelig bij veel/grote uitgaven
Incl. gratis reisverzekering

Kosten: €144 per jaar

3.6/5
Onze score: 7,6

Inclusief boekhoud tools
Onbeperkt factureren
Inclusief 3 Mastercards

Kosten: €240 per jaar

Populair bij duurzame zzp'ers
3.5/5
Onze score: 7,4

bunq plant een boom voor iedere €100 die jij uitgeeft

ASN

ASN betalen zelfstandigen

Kosten (2e jaar): €78 per jaar

3/5
SNS

SNS ZZP rekening

Kosten (2e jaar): €90 per jaar

3/5
ABN_AMRO.svg

ABN AMRO Zakelijk

Kosten (2e jaar): €117 per jaar

2.5/5
Rabobank

Rabobank Zakelijk

Kosten (2e jaar): €119 per jaar

2.5/5
ING bank

ING Zakelijk

Kosten (2e jaar): €119 per jaar

2.5/5
Triodos

Triodos Zaken rekening

Kosten (2e jaar): €150 per jaar

2/5
Revolut Zakelijk

Revolut

Kosten (2e jaar): €0 per jaar

2/5

Beste zakelijke rekening

De beste zakelijke rekening, waar moet die aan voldoen? Voor mij en de meeste zzp’ers, zijn de kosten, service, mogelijkheden en vernieuwing de 4 belangrijkste aspecten. Als zzp’er ben je op zoek naar een zakelijke bank die:

  • vriendelijk geprijsd is, zonder verborgen kosten
  • Goede klantenservice biedt; ruime openingstijden en goed getrainde service medewerkers zodat je probleem bij het eerste contactmoment kan worden opgelost
  • Voldoende mogelijkheden heeft, zodat je later niet hoeft te switchten
  • innovatief is, want wie wil er nog een bankrekening waarvoor je naar het kantoor moet om de rekening te openen, en een cardreader nodig hebt om een betaling te doen?

Na inmiddels 3 jaar testen en zelf 7 verschillende banken gebruikt te hebben voor mijn reviews en tests, beveel ik zzp’ers aan om een zakelijke rekening bij Knab te openen. Zij hebben de best beoordeelde klanten service volgens de Opiness Service Awards én de Consumentenbond, bieden het goedkoopste pakket aan (m.u.v. de twee gratis bankrekeningen) en lopen voorop met innovatie in de bankensector.

Derde jaar op rij verkozen als beste zakelijke rekening voor zzp’ers.

Knab Zakelijk kost €6 per maand. Je krijgt ieder jaar 1.000 transacties gratis, daarna betaal je het reguliere tarief van 10 cent per transactie. zzp’ers doen gemiddeld 160 transacties per jaar, dus wees niet bang dat je boven de gratis 1.000 transacties uitkomt.

Met €72 per jaar ben jij dus klaar. Daarnaast biedt Knab biedt de hoogste rente op hun rekening. Hoewel de rente momenteel super laag staat, profiteer je in de toekomst mogelijk wel van mooie renteopbrengsten op je saldo.

Knab biedt je zoveel extra zakelijke rekeningen en bankpassen als jij wil, 100% gratis. Handig voor budgetteren, btw potjes of aparte projectrekeningen.

Mijn hele review over Knab Zakelijk lezen? Klik hier.

Gratis zakelijke rekening

De bankensector staat niet stil. De afgelopen jaren hebben we er twee nieuwe banken bijgekregen: Revolut en N26.

N26 kosten
N26: de gratis bankrekening die ik als tweede rekening gebruik

Van oorsprong Engels en Duits, maar sinds kort ook op de Nederlandse markt beschikbaar. Het zijn vernieuwende Europese banken en ze zijn razend populair:

N26 is in 2013 opgericht en heeft inmiddels al 3,5 miljoen klanten.

De reden waarom ze zo gigantisch populair zijn, is omdat ze een gratis rekening aanbieden. Ja, 100% gratis. Je krijgt een gratis Maestro betaalpas én een gratis Mastercard. Alle transacties en pinbetalingen zijn daarnaast ook gratis.

Hoe verdienen deze banken dan hun geld? Ze hebben allebei ook een premium kaart beschikbaar, waar wel kosten aan verbonden zijn. Daarmee krijg je bijvoorbeeld een gratis reisverzekering en betaal je niet voor geldopnamen. Want ja, geldopnamen kosten wel geld met de gratis rekening! Ik dook in de kleine lettertjes: je betaalt voor geldopnamen bij een geldautomaat (5 opnamen per maand gratis, daarna € 2 per opname). Maar gelukkig, dat zijn de enige kosten van deze gratis rekeningen.

N26 Business (gratis)

Gratis rekening, gratis maestro & Mastercard én gratis transacties. Je betaalt alleen voor contante geldopnamen. 

De enige twee punten om rekening mee te houden bij de gratis rekening van N26 zijn:

  • Je kunt niet met iDeal betalen (N26 is een Duitse bank en is daarom niet op het iDeal netwerk aangesloten)
  • De rekening is alleen geschikt voor freelancers. De tenaamstelling van de rekening is jouw persoonlijke naam, je kunt geen bedrijfsnaam gebruiken. 

Hoewel ik vind dat Knab een stuk vriendelijker in gebruik is en een véél betere customer support heeft, heeft N26 een aanbod waar je moeilijk nee tegen kan zeggen.

Een volledig gratis rekening. Ideaal voor de zzp’er op budget. Als zakelijke klant krijg je zelfs 0,1% cashback op aankopen met je Mastercard. Op die manier heb ik zelfs €15,14 verdient aan mijn gratis N26 rekening 🙂

N26 cashback
Overzicht van mijn maandelijkse cashback van N26
N26 app
Bijschrift van mijn cashback van Q1 2019

Daarnaast hebben ze een super handige budgetting tool in de app, waarmee ze jouw inkomsten en uitgaven automatisch categoriseren. Zo weet je precies hoeveel je besteedt hebt per categorie: bedrijfskosten, transportkosten, kantoorkosten, restaurants, etc.

N26 overzicht
N26 categoriseert je transacties automatisch. Daar hoef je niets voor te doen en je krijgt een super handig overzicht
N26 uitgave categorie
Als je op een categorie klikt, zie je alle transacties in die categorie, gesorteerd op datum.

N26 is echt best goed.. Alleen er is één groot nadeel: de klantenservice is waardeloos. Met een gratis product waar meer dan 3,5 miljoen klanten gebruik van maken, zijn wachttijden super lang en het personeel is niet goed getraind waardoor je soms misschien niet heel goed geholpen wordt.

Je hebt twee keuzes:

  1. betaal €5 per maand en kies voor de zakelijke rekening van Knab (want zij hebben gewoon een super goede zakelijke rekening)
  2. of hoop dat je klantenservice van N26 nooit nodig gaat hebben 😉

Een belangrijke voetnoot: Met N26 kun je niet via iDeal betalen. Je kunt tegenwoordig bij veel websites betalen met een creditcard, maar nog niet overal. Houd daar dus rekening mee als je online aankopen wil doen voor je bedrijf.

Een oplossing is om het met je privé bank te betalen waarbij je wel iDeal kunt gebruiken. En het later in de boekhouding inboeken dat je de uitgave privé betaald hebt.

Wat veel zzp’ers doen is hun zakelijke rekening bij Knab openen, dat is de meest gekozen bank onder zzp’ers. En daarnaast vragen ze de gratis N26 rekening aan. Probeer ze allebei uit en kies voor de beste. Knab kun je gratis opzeggen en N26 is sowieso gratis.

Wil je mijn volledige review van N26 lezen? Klik hier

Grootbank? Niet doen

ABN AMRO, ING Bank en Rabobank. Ook wel de grootbanken genoemd. Ze bieden alle 3 een vergelijkbaar pakket aan, met gelijke prijzen.

De mogelijkheden zijn uitgebreid: Extra gebruikers, geld storten, creditcards, zakelijk krediet, multi valuta rekeningen en daar begint het rijtje pas mee.

Leuk en aardig, maar daar betaal jij ook voor. Terwijl je waarschijnlijk niets daarvan nodig gaat hebben.

Banken zoals Knab richten hun aanbod specifiek op zzp’ers, bieden alleen aan wat zzp’ers nodig hebben en niets meer. Daardoor blijft hun aanbod simpel en betaalbaar.

 

Mijn advies: kies gewoon voor een betaalbare zzp bank, tenzij je wéét dat je een bepaalde functionaliteit nodig gaat hebben die alleen grootbanken aanbieden.

Heb je bijvoorbeeld een fysieke winkel? Dan moet je jouw kasgeld soms storten bij je bank. Dat kan alleen bij en grootbank.

Of doe je inkopen in china in Chinese Yuan of US Dollar? Dan kan je er ook niet omheen en heb je een multi valutarekening nodig bij een grootbank

(Update: goedkoop vreemde valuta versturen kan tegenwoordig ook met N26. Heb je een rekening in een andere valuta nodig, dan is TransferWise het goedkoopst).

Beste duurzame bank

Ga je voor duurzaam? Dan is Triodos bank een uitstekende optie. Triodos heeft de beste zakelijke rekening op gebied van duurzaamheid, zij streeft naar gelijke rechten en vrijheid om persoonlijke ontwikkeling en economische belangen na te streven. Duurzaamheid, transparantie, uitmuntendheid en ondernemerschap zijn de kernwaarden die centraal staan bij Triodos.

Triodos mag misschien wel wat meer kosten dan andere banken, maar daarvoor draag je bij aan een groene, eerlijke en duurzame wereld. Voor de een erg belangrijk, voor de ander helemaal niet.

Keuze gemaakt?

Hopelijk heb ik je een stap verder kunnen helpen met mijn zakelijke rekening vergelijking.

Zelf ben ik in mijn startersjaar een paar keer geswitcht, van Rabobank, naar ASN en uiteindelijk naar Knab waar ik nu happy klant ben! Met mijn zakelijke rekeningen overzicht hoop ik te voorkomen dat jij een verkeerde keuze maakt en wél in één keer voor de goede bank kiest.

Twijfel je toch nog? Dat kan natuurlijk en is helemaal niet erg. Zakelijke rekeningen kunnen namelijk best ingewikkeld zijn.

Als je er nog niet uit bent raad ik je aan om Knab en N26 een maand uit te proberen. Een bankrekening bij N26 is 100% gratis en Knab biedt het eerste jaar 50% korting aan, zonder verplichtingen. Bij beide banken open je binnen 5 minuten een rekening, volledig online.

Hier open je de gratis rekening van N26.

Knab uitproberen? Via deze link krijg je 50% korting en € 50 overstap bonus cadeau.

Bevalt het toch niet, dan kun je bij Knab en N26 de bankrekening makkelijk en kosteloos opzeggen, en overstappen naar een grootbank. Maar probeer eerst eens Knab of N26 als je open staat voor vernieuwing, dat bespaart je meer tijd en moeite dan dat je in eerste instantie voor een dure bank zou kiezen waarbij je vervolgens langlopende zaken moet overzetten.

Ben je een jonge en technologie-bewuste ondernemer, dan is bunq ongetwijfeld een goede match en het proberen waard. bunq biedt geen gratis proefperiode, maar opzeggen kan ook direct, gratis en is erg makkelijk via de app. Ontdek hier meer over bunq.

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie