Zoek naar:

  • Ondernemer? Dan weet je waarschijnlijk precies hoe lastig het is om überhaupt geld te kunnen lenen. Banken en andere verstrekkers zijn doorgaans niet heel happig om in zee te gaan met zelfstandige ondernemers – zeker niet wanneer het start-ups betreft. Maar de tijden zijn – gelukkig – ietwat veranderd. Het is nu relatief makkelijker voor zzp’ers om aan een lening te komen en dat heeft ook het aantal besparingsmogelijkheden aanzienlijk verhoogd. Het oversluiten van een lening is er één van.

Goed – wie als zzp’er een specifiek bedrag wil lenen, is iets langer onderweg dan anderen. Meestal vragen verstrekkers een aantal documenten die ze doorgaans niet nodig hebben, bijvoorbeeld de jaarcijfers van verschillende boekingsjaren. Maar daarna kan, hopelijk, de vlag uit en is je lening binnen, klaar om te gebruiken voor wat je er dan ook mee van plan bent.

Tip: heb je een boekhouder? Geef dan aan je boekhouder aan dat je je lening wilt oversluiten. Hij / zij zal dan de benodigde documenten voor je klaarzetten. Dit bespaart je een hele hoop tijd.

Wat is een lening oversluiten?

Het kan ook zijn dat je al een lening hebt. Een lening die je, als alles goed gaat, flink aan het aflossen bent. Maar dan kom je erachter dat diezelfde lening elders veel voordeliger is. Een andere kredietverstrekker biedt bijvoorbeeld een aanzienlijk lagere rente. Erg zonde, want nu zit je al vast aan je oorspronkelijke lening…

Of niet? Want er bestaat altijd het fenomeen leningen oversluiten. Grof gezegd houdt dit begrip het overstappen naar een andere kredietverstrekker in – en meestal is dat een partij die jouw financieel voordeel oplevert.

Kan dat dan zomaar? Niet helemaal. Je huidige kredietverstrekker is er natuurlijk niet heel blij mee als jij zomaar je loyaliteit aan de kant schuift. Je ontkomt meestal niet aan een boete – een soort compensatie voor het feit dat jij binnen de looptijd stopt met aflossen. Maar zelfs mét die boete erbij kan het zijn dat je goedkoper uit bent. En dan wordt een lening oversluiten toch wel er-rug aantrekkelijk.

Wat zijn de voordelen van een lening oversluiten?

Het allergrootste voordeel van het oversluiten van een lening is natuurlijk de kostenbesparing die je hiermee geniet. Er zijn gevallen bekend waarbij zzp’ers duizenden euro’s hebben bespaard door simpelweg in zee te gaan met een alternatieve kredietverstrekker. Maar er zijn meer voordelen. Je bent mogelijk eerder vrij van schulden. En de ene bank heeft nu eenmaal gunstigere voorwaarden dan de ander, zoals een lagere rente over roodstand.

Leningen die in het bijzonder veel wordt overgesloten, zijn rente- en spaarkredieten. Deze leningen staan bekend om hun lange looptijd én het feit dat ze tegen het einde van de looptijd worden afgelost met bijvoorbeeld eigen geld. Niet heel wenselijk en een tikkeltje ouderwets. Het loont in zo’n geval zéker om op z’n minst te kijken naar een oversluiting. Je kunt daarbij namelijk kiezen voor een compleet andere, gunstigere leenvorm. Oh – en ook handig: het is tevens mogelijk om allerlei kleine leningen over te sluiten naar één samenvattende lening. Wel zo overzichtelijk!

Hoe sluit ik een lening af?

Heb je inmiddels voornemens om je bestaande lening over te sluiten? Laat je dan informeren door een partij als Becam: gespecialiseerd in oversluitingen die jou als klant eerder leningsvrij maken. Kijk hier voor méér info.

Leestips: 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie