Zoek naar:

Voldoende vergaderruimte. Een lage huurprijs. Koffie – natuurlijk. De gemiddelde zelfstandige zonder personeel heeft, ook zonder na te denken over energielabels, genoeg kantoorgerelateerde dingen aan zijn of haar hoofd. En toch zijn dit soort labels wel degelijk iets om rekening mee te houden. Ten eerste omdat het hebben van een energielabel verplicht is (ja – ook voor jou als freelancer). Ten tweede omdat het best handig is te weten hóe zuinig je nu te werk gaat.

Een vaste werkplaats vinden als zzp’er: het kan een behoorlijke uitdaging zijn. En als je al een geschikte stek vindt, moet je eerst allerlei aan het pand verwante zaken zien af te handelen. Internet, bijvoorbeeld. Of verzekeringen. En – niet geheel onbelangrijk: het energielabel van je bedrijfspand.

Wat is zo’n energielabel precies?

Een energielabel geeft aan het zuinig en duurzaam, of hoe niet-zuinig en niet-duurzaam, een woning, auto, laptop, lamp óf kantoorpand is. Zo’n label is meestal een letter. Een A is het beste en het duurzaamst, een B is al iets minder zuinig, een C is nog minder duurzaam, een D is… – ach, je snapt het principe.

Is dat label verplicht?

Ja. Een label is altijd verplicht bij de oplevering, de verkoop of de verhuur van een bedrijfspand. En dan is minstens label C vereist wanneer je een kantoorpand groter dan honderd vierkante meter hebt. Vanaf 2023, althans. Als dat tegen die tijd niet het geval is, mag je het pand niet meer gebruiken.

En wat als ik alleen een werkplek huur?

Dan scheelt dat je behoorlijk wat uitzoekwerk, want in dat geval is de eigenaar of verhuurder van het kantoorpand waarin de werkplek staat verplicht een label te hebben. Hij of zij is verplicht je van dit label op de hoogte te brengen. Mocht er geen label zijn, dan wordt de verhuurder mogelijk beboet door de Inspectie Leefomgeving & Transport.

Ik heb een eigen kantoorpand en dus zo’n energielabel nodig. Wat is de eenvoudigste manier om daaraan te komen?

Is je nieuwe werkruimte opgeleverd en beschik je nog niet over het, zoals je inmiddels weet, verplichte energielabel? Dan mag je aan de slag. Soort van, althans. Zoveel werk is het namelijk ook weer niet: je vraagt er gewoon eentje op bij een energieadviseur naar keuze. Een adviseur in je omgeving vind je eenvoudig online.

Het kan ook zo zijn dat je wél op de hoogte bent van het label dat geldt voor het totale pand, maar niet voor het label van jouw kantoor – en ja, daar kan verschil in bestaan. Ook dan ben je online aan het juiste adres: er bestaan meerdere, digitale tools waarbij dit is te checken.

Mijn kantoor voldoet nóg niet aan de juiste labeling. Hoe los ik dit op?

Zoals gezegd moeten grote kantoren in 2023 allemaal minstens een energielabel C hebben. Het kan zomaar zo zijn dat een energieadviseur je mededeelt dat dit nog niet, of nog lang niet, het geval is. Tijd voor paniek? Nee hoor. Een paar kleine veranderingen kunnen er al voor zorgen dat je pand richting de C-klasse sluipt. Voorbeelden van dergelijke verbeteringen zijn het vervangen van de verlichting voor ledverlichting, het opnieuw laten isoleren van de vloer of het vervangen van de ketel. Simpele oplossingen om ruim voor 2023 de juiste classificatie te scoren.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

1 reactie

  1. Erik Hoogendam Antwoord

    Beste,

    Als het pand in eigendom is, en kleiner dan 50m2 is er geen energielabel nodig. En als kleiner dan 100m2 ook geen C-label niveau.

Schrijf een reactie