Zoek naar:

Het ligt er natuurlijk heel erg aan in welke branche je werkzaam bent maar voor bepaalde beroepen, zoals freelance schrijver, fotograaf, grafisch designer en andere (creatieve) beroepen is het aan te raden om een eigen kantoor te hebben. Op die manier kun je je werkzaamheden als ZZP’er ergens anders uitvoeren dan in je woonomgeving. Zo houd je je werk gescheiden van privé. Heb je eenmaal een ruimte gevonden waar je aan de slag kunt of heb je een kamer in je woning omgebouwd tot eigen kantoor? Gefeliciteerd! Het is nu tijd om deze ruimte zo effectief mogelijk in te richten.

Zorg voor genoeg licht

Met een beetje geluk heb je een ruimte gescoord waarbij je voldoende licht hebt door (grote) ramen. Er is niet alleen voldoende licht nodig om je werk te kunnen doen (typen in het donker is niet het handigst en bij sommige beroepen (zoals handwerkberoepen) kan onvoldoende licht gevaarlijk zijn), genoeg (zon)licht zorgt ook voor een positieve effecten op je werk en je energie. Het is bijvoorbeeld bewezen dat onder andere licht goed is voor het functioneren van je lichaam. Het stimuleert ons bioritme wat op haar beurt weer belangrijk is voor onze prestaties, onze stemming en ons lichaam. Beschikt de ruimte over weinig ramen? Haal er dan alles uit wat kan wat betreft licht: maak gebruik van lichte kleuren, verf bijvoorbeeld de muur wit, en zorg voor voldoende lampen in verschillende tonen om op die manier natuurlijk licht te creëren.

Comfortabele meubels

Om optimaal je werk te kunnen doen moet je natuurlijk kijken naar wat je werk als zzp’er is. Ben je bijvoorbeeld fotograaf? Zorg dan voor voldoende ruimte waarin je je vrij kunt bewegen. Kies bijvoorbeeld voor een fotohoek waar je shoots kunt doen en zorg voor een bureau met een stoel waar je je beelden kunt bewerken. Als schrijver, copywriter, social media specialist, IT specialist en andere beroepen die je achter je computer moet doen is het voldoende om een groot bureau te hebben met een comfortabele bureaustoel. Dit is belangrijk omdat je er een groot deel van je werkdagen gebruik van moet maken. Je lichaam moet niet ten koste gaan van je werkhouding. Heb je ruimte over? Dan is een comfortabele stoel of een kleine bank ook zeker aan te raden om te plaatsen. Ideaal ook wanneer je weleens gasten of klanten ontvangt en in een meer informele sfeer een kopje koffie wilt drinken.

Maak de ruimte persoonlijk

Als ZZP’er kun je zelf helemaal kiezen hoe je je kantoor inricht. Naast de handige punten waar je op moet letten zoals voldoende licht en goede meubels is het leuk om je kantoor een beetje op te pimpen met persoonlijke keuzes. Print bijvoorbeeld een foto op canvas van die ene te gekke reis, van een bruiloft of van een ander onvergetelijk moment dat je aan je muur wilt vereeuwigen. Of kies juist voor een andere vorm van fotokunst zoals je favoriete foto’s op aluminium of zelfs op hout! Het is tevens leuk om een aantal polaroidfoto’s te maken en deze in de vorm van een slinger aan de muur op te hangen. Let hierbij op je beroep; als fotograaf of schrijver staat dit natuurlijk te gek, maar als freelance masseur moet je wellicht aan andere vormen van foto’s denken zoals foto’s in een klassiek fotolijstje op je bureau.

Meer groen met een urban jungle

Om je kantoor wat levendiger te laten zijn kun je meeliften op de huidige woontrend: de urban jungle! Dat wil zeggen dat je zoveel mogelijk groen in je huis, en in dit geval je kantoor, haalt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aantal cactussen in de vensterbank, een mooie Calathea op je bureau of een grote Monstera in de hoek van je kantoor. Beschikt de ruimte over een hoog plafond? Kijk dan of je een draad kunt spannen waar je verschillende soorten hangplanten aan kunt hangen. Op deze manier krijg je kantoor een natuurlijke look en zorgen de planten letterlijk en figuurlijk voor wat meer levendigheid in je kantoor. Planten zorgen namelijk voor zuurstof en ze zuiveren de lucht in een bepaalde ruimte! Er zijn een aantal planten die ideaal zijn voor je kantoor, wanneer je er bijvoorbeeld niet wekelijks of dagelijks bent: de lepelplant, de graslelie en meer.

Zorg voor genoeg opbergruimte
Tot slot, maar zeker niet de onbelangrijkste tip: zorg ervoor dat er in je kantoor genoeg ruimte is om je spullen op te bergen. Het maakt niet uit welk beroep je als ZZP’er uitoefent; je hebt altijd wel spullen nodig. Houd je kantoor netjes en koop bijvoorbeeld een grote kast met meerdere opbergvakken. Wanneer je werkdag klaar is kun je hierin alles opbergen en heb je de volgende werkdag geen last van de ‘zooi’ van de dag ervoor. Daarnaast is een opgeruimd kantoor ook weer beter voor je prestaties, hoewel de bekende uitspraak natuurlijk is dat creatieven altijd een rommelig bureau hebben! 😉

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie