Zoek naar:

Veel zzp’ers halen een groot deel van hun business via online kanalen binnen. En dan kan je niet zonder een fatsoenlijke website. Of het nu gaat om een grootschalig digitaal platform of een simpele over-mij-pagina: een website is een digitaal visitekaartje met een grote invloed op potentiële klanten. Ook zzp’ers ontspringen de dans niet. Gelukkig wordt het steeds eenvoudiger om zelfstandig een eigen website te realiseren.

Wie hiervoor een professioneel IT-bedrijf inschakelt, is al gauw duizenden euro’s kwijt aan de totstandkoming van de website. Heb je ook daadwerkelijk een veelzijdige website nodig? Dan ontkom je hier waarschijnlijk niet aan. Maar functioneert jouw site als een plaats waar mogelijke consumenten jouw producten of diensten simpel kunnen terugvinden? Dan kom je zelf een heel eind.

Klip-en-klaar versus tailor-made

Zo bestaan er verschillende platforms en organisaties die klanten een standaardpakket aan hand- en spandiensten bieden. Anders gezegd: je krijgt dan een sjabloon te zien, waarna je beeld en teksten simpel naar daarvoor bestemde vlakken kunt slepen. Loop de boel nog eens goed na en voilà: je hebt je eigen website. Een goed voorbeeld hiervan is Wix.

Is het allemaal echt zo simpel? Nou – nee. Het nadeel is dat je dan weliswaar een website hebt, maar ook een behoorlijk standaardversie. Dat heet: je site lijkt waarschijnlijk op tig anderen én onderscheidt zich niet in de zoekmachines. Wat dat betreft, ben je beter af bij een zogenoemd open source-pakket. 

Hét voorbeeld van open source is WordPress, hoewel pakketten als Joomla ook aardig in de buurt komen. WordPress stelt je in staat je website from scratch op te bouwen. Je kunt daarbij zelf bepalen wáár wát moet komen te staan. De banner iets kleiner? Geen probleem. Tekstblokken plaatsen naast specifieke foto’s? Kan allemaal.

Het nadeel hiervan is dat je wel enige kennis van HTML en CSS moet hebben. Zeggen die termen je in beginsel al helemaal niets? Dan is er gelukkig ook nog een tussenvariant. WordPress biedt namelijk ook thema’s die je à la Wix kunt invullen. Een soort tussenweg tussen een klip-en-klaar systeem en een tailor-made website, zeg maar. 

Domeinnamen en hosts

Als je eenmaal hebt besloten welke vormvan design je wil gebruiken, is het zaak je domeinnaam vast te leggen – als je dat al niet allang hebt gedaan. De meeste domeinnamen eindigen op .nl of .com, hoewel extensies als .eu ook steeds vaker voorkomen. Ons advies: kies, zolang je business zich in Nederland bevindt, altijd voor .nl. Staat professioneler én vinden de zoekmachines leuk.

Als je website dan helemaal klaar is, moet je op zoek gaan naar een geschikte host. Zo’n host of reseller zorgt er uiteindelijk voor dat je website online komt te staan. Je krijgt dan bijvoorbeeld een aantal gigabyte aan schijfruimte om dit mogelijk te maken. Sommige resellers bieden ook de domeinnaam en de hosting in één. Dat is handig, want dan heb je één aanspreekpunt voor alle zaken die je website omgaan.

Bonustips:
Houdt de kosten en opbrengsten van je website bij in eenvoudig boekhoudprogramma.
Nog geen boekhoudprogramma? Bekijk hier de gratis opties.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie