Zakelijk krediet aanvragen is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt. Banken worden steeds strenger bij de beoordeling van de kredietwaardigheid van je ondernenming of project. Daarom is het belangrijk goed voorbereid te zijn voordat je een aanvraag indient. In dit artikel bespreken wij daarom enkele tips om met succes een zakelijk krediet aan te vragen.
Waarvoor dient een zakelijke lening?
Een zakelijke lening kan gebruikt worden bij een accuut tekort aan financiële middelen om de liquiditeit van uw onderneming te verhogen (denk aan kredietverstrekkers zoals KredietVooruit en PIN Voorschot). Een tweede toepassing is de aankoop van middelen met een economische levensduur van meer dan een jaar of de de financiering van roerende en onroerende zaken.
Voor wie is een zakelijke lening bedoeld?
Niet iedereen kan zomaar een zakelijke lening aanvragen. Je moet geregistreerd staan bij de Nederlandse overheid als een van de volgende bedrijven:
- Eenmanszaak of ZZP
- Vennootschap onder firma (vof)
- Maatschap
- Besloten Vennootschap (bv)
Hoe ga je te werk bij een kredietaanvraag?
- Vergelijk aanbieders
- Bouw een relatie op met je bank
- Verzorg je administratie – dit kan vaak gemakkelijk via een uitdraai in je boekhoudsoftware
- Schenk voldoende aandacht aan vertrouwen
- Bezorg de juiste documenten
1. Vergelijk aanbieders
Alvorens je een keuze maakt voor een bepaalde bank of kredietverstrekker is het belangrijk dat je de verschillende aanbieders en voorwaarden van zakelijke leningen vergelijkt. Ben je op zoek naar een flexibele vorm van zakelijk krediet? Of wil je eerder een lange termijn financiering? Onmiddelijke uitbetaling? Of uitbetaling in termijnen?
Het kan ook helpen de verschillende rentetarieven te bekijken en reviews te lezen van klanten om een beter beeld te krijgen van de klantenservice en de persoonlijke dienstverlening (die minstens even belangrijk is als de prijs). Op die manier kun je een geïnformeerde keuze maken en de beste aanpak voor jouw nieuwe project of uitbreiding kiezen.
Tip: nog geen bedrijfsrekening? Vergelijk hier zakelijke bankrekeningen.
2. Bouw een relatie op met je bank
Net zoals je niet zomaar grote bedragen geld uitleent aan een onbekende, willen banken ook graag weten met wie zij in zee gaan voordat ze een krediet uitlenen. Alles begint met een goede voorbereiding en een duidelijke visie van waar je momenteel staat en waar je heen wil met je onderneming.
De bank wil weten:
- Met wie zij in zee gaan
- Waarvoor de lening zal dienen
- Hoe het geleende geld terugverdiend en terugbetaald zal worden
Het is belangrijk dat deze zaken op een vertrouwelijke manier worden meegedeeld. Geef daarom de voorkeur aan een telefonische afspraak of een bezoek op kantoor. Op die manier heb je het meeste kans om jouw plannen duidelijk te maken. Bovendien verhoogt dit het vertrouwen tussen beide partijen. Een cruciale factor voor een goede samenwerking.
3. Verzorg je administratie
Zorg ervoor dat je administraite perfect op orde is. Bij de onderbouwing van je kredietaanvraag toon je met concrete cijfers aan dat je de rentekosten kunt dragen en de lening kunt terugbetalen.
Een tweede belangrijke factor is de berekening van jouw kredietbehoefte: Zorg ervoor dat deze zorgvuldig en nauwkeurig is berekent: het maakt geen goede indruk als je minder of meer krediet aanvraagt dan noodzakelijk is.
4. Schenk aandacht aan vertrouwen
Geld uitlenen is niet alleen een zaak van zekerheden, maar ook van vertrouwen. Een excellente administratie en persoonlijke aanvraag ondersteunen dat vertrouwen. Wees open in je communicatie met de kredietverstrekker en houdt geen informatie achter. Het is beter dat je eerlijk bent over een mogelijks accuut geldtekort in de nabije toekomst of een moeilijke klant die weigert te betalen, dan om deze informatie geheim te houden en het vertrouwen te schenden.
5. Bezorg de juiste documenten
Het is belangrijk dat je voor de kredietaanvraag alle nodige documenten aanlevert om het proces zo vlot en eenvoudig mogelijk te laten verlopen. De precieze doocumenten die elke kredietverstrekker vereist kunnen verschillen per aanbieder. Vraag dus steeds na welke documenten je precies nodig hebt. Beter dat je extra documentatie aanlevert, dan te weinig. Dit zal het proces enkel bevorderen en mogelijks zelfs het vertrouwen vergroten.
Documenten die in de meeste gevallen benodigd zijn voor een aanvraag van zakelijk krediet:
- Een uittreksel van de Kamer van Koophandel
- Winst- en verliesrekening en balans van de afgelopen twee jaar
- Aangifte inkomstenbelasting/aanslag afgelopen jaar
- Een prognose over het lopend en volgend jaar
Ook informatie over de investering is vereist. Denk aan:
- Taxatierapport of bouwovereenkomst
- Verhuur- of huurovereenkomst
- Specificatie en capaciteit van machine
Ook vragen banken vaak documenten als:
- Orderportefeuille
- Voorraad gereed product
- Inventarisatie onderhanden werk
- Debiteurenoverzicht
- Ondernemingsplan
Alternatieven voor starters
Met name bij kleine bedrijven gebeurt het vaak dat de aanvraag bij de bank wordt afgekeurd. Dit kan heel vervelend zijn en voor veel problemen zorgen. Redenen hiervoor kunnen zijn: onvoldoende vertrouwen in het project, betalingsachterstanden, een tekort aan aantoonbare resultaten, etc.
Gelukkig zijn er een aantal alternatieve vormen van zakelijke financiering als de kredietaanvraag bij de bank geweigerd wordt, of wanneer je liever niet vertrouwt op externe financiering van een klassieke bank.
Crowdfunding
Crowdfunding is tegenwoordig aan een enorme opkomst bezig.
Sinds de financiële crisis is het vertrouwen in de klassieke bankwereld enorm afgenomen. Mensen gaan op zoek naar alternatieve vormen van investeren en geld lenen. Wegens de groeiende peer to peer community, de groei van het internet en het stijgende vertrouwen in online aankopen en investeringen is ook het vertrouwen in peer to peer krediet en crowdfunding enorm toegenomen. Platformen zoals Kickstarter zijn wereldwijd bekend, maar ook Funding Cirlce en Lender & Spender zijn voorbeelden van kredietverstrekkers die werken zonder een traditionele bank en beroep doen op individuele mensen die samen ieder een klein bedrag uitlenen om het totaal vereiste bedrag te behalen.
Deze vorm van zakelijk krediet vereist echter wel wat extra voorbereiding en een duidelijk ondernemersplan. Het belangrijkste bij crowdfunding is dat je de boodschap weet over te brengen en mensen warm kunt maken voor jouw project.
Microkrediet
Een tweede alternatief is om beroep te doen op het microkrediet van Qredits.
Een Microkrediet is een zakelijke lening van maximaal € 50.000 voor startende en bestaande ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.
Qredits helpt mensen die een idee hebben en die met dat idee willen starten met ondernemen.
Bij deze vorm van zakelijk krediet worden Nederlandse banken medegefinancierd door de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken. Op die manier kunnen zij iets flexibeler zijn in de goedkeuring van hun projecten en maakt u meer kans om een goedkeuring te krijgen van uw aanvraag.
Privé lening
Een derde mogelijkheid is om een lening aan te vragen bij een private investeerder (ook wel ‘Angel Investors’, ‘Venture Capitalists of ‘Business Angels’ genaamd). Dit zijn mensen met een enorm kapitaal waarmee zij investeren in jonge en enthousiaste ondermeningen die hun aandacht weten te trekken. Private investeerders zijn vaker bereid grote risico’s te nemen, omdat zij zich bewust zijn van de mogelijk grote opbrengst die een risicovolle investering kan opleveren. Met goed ontwikkelde sociale vaardigheden, een duidelijke visie en een risicovol ondernemingsplan is de private investeerder misschien de uitgelezen keuze om externe financiering bij aan te vragen voor jouw startup.
Subsidie
Een laastse optie is om subsidie aan te vragen bij de Nederlandse overheid. In sommige gevallen kun je namelijk financiële steun krijgen van de staat om uw project te helpen groeien of op te starten. Denk bijvoorbeeld aan milieuvriendelijke oplossingen voor huidige problemen, een weldadigheidsproject of een verbetering van de infrastructuur in de stad. Neem zeker een kijkje op de website van de Nederlandse overheid voor meer informatie over subsidie voor uw bedrijf.
Conclusie
Een zakelijke lening aanvragen is een taak om serieus te nemen. Wees je bewust van hoe zakelijke financiering precies werkt, wat de vereisten zijn en hoe je een duidelijke visie nodig hebt om externe financiering voor jouw project, onderneming, uitbreiding of bedrijf te krijgen. Neem dus voldoende tijd om een plan te bedenken en uit te schrijven, zodat je met overtuiging de kredietverstrekker om financiële steun kunt vragen.
Bonustip: Zorg voor een duidelijke administratie. Een eenvoudig boekhoudprogramma kan je hierbij helpen.