Zogenoemde zit-sta-bureaus nemen in rap tempo veel kantoren, recepties en werkplekken over. Ook freelancers ontkomen er niet aan. Ik probeerde het een week lang en dit zijn mijn bevindingen.
Zitten wordt een beetje het nieuwe roken, zo lijkt het wel. Steeds meer kantoren waarschuwen medewerkers op de gevaren van een zittend beroep. Staand aan de slag gaan, zou beter moeten zijn. Maar is dat wel zo?
Onderzoeken
Nou – er zijn in ieder geval veel wetenschappers die stellen van wel. Meerdere onderzoeken tonen aan dat zittend werken niet helemaal zonder risico is. In 2016 vergeleken enkele vooraanstaande onderzoekers uit Australië en Noorwegen het algehele ziektebeeld van werknemers met een zittend beroep met die van medewerkers die – laten we zeggen – wat meer in de weer zijn. En wat bleek? Zittende beroepen hebben een hogere kans op een vroegtijdige dood dan mensen die actiever zijn.
Dat klinkt ernstig – en dat is het natuurlijk ook. Feit blijft dat je dit soort onderzoeken ook goed moet lezen voor je allerlei haastige conclusies trekt. Zo stelt dezelfde studie ook dat mensen die weliswaar zittend werken, maar daarnaast voldoende bewegen géén risicogroep vormen. De American Cancer Society speelt daarop in door volwassenen aan te moedigen minstens honderdvijftig minuten per week aan beweging te besteden – of 75 minuten aan intensieve beweging. Maar goed, dat terzijde.
Pijn in de rug
Het moedigde mij in ieder geval een week lang te kijken naar een alternatief genaamd het zit-sta-bureau. Niet dat ik daar vooraf er-rug happig op was. Zittend werken is natuurlijk een stuk aangenamer dan de hele dag op je benen staan – en bovendien heb ik het niet zo op dit soort trends.
Maar wat bleek: een week werken aan een zit-sta-bureau had wel degelijk effect. Om te beginnen, is er de rugpijn. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Waar ik ’s ochtends doorgaans deze toch soort van oudemannenkwaal opmerk, leek de rugpijn in de week aan het zit-sta-bureau toch behoorlijk minder aanwezig te zijn. En dat zorgde er weer voor dat ik gaandeweg meer bewust werd van mijn postuur. Normaal gesproken peins je niet over je zittende houding, al is je rug daarbij nog zo krom. Nu probeerde ik continu een juiste houding aan te nemen.
Meer productiviteit
Een ander voordeel was het feit dat de computer – een laptop, in mijn geval – een stuk lekkerder in zicht lag. Met het beeld op ooghoogte voelde ik me scherper en had ik het idee dat mijn lichaamsgewicht veel beter verdeeld was. Resultaat: meer arbeidsproductiviteit. Ik werkte sneller, hoewel dat misschien ook had te maken met het feit dat ik gewoon graag wilde zitten.
Over dat zitten gesproken: het is niet zo dat ik vijf dagen lang acht uur aan een sta-bureau heb gestaan. Ik heb het simpelweg gecombineerd met zitten: telkens een kwartiertje staan en dan weer veertig minuten werken op de gebruikelijke manier. En dat is een aanrader. De hele dag staan gaat me, en jou waarschijnlijk ook, toch een beetje te ver, maar op deze manier wist ik er een mooie balans van te maken.
Conclusie
Conclusie is dat er, in mijn geval, wel degelijk voordelen zaten aan het werken aan een sta-bureau. Een toename in de productiviteit, minder pijn in de rug en een beeldscherm op de juiste hoogte, bijvoorbeeld. Als dat dan ook nog eens leidt tot een verminderde kans op ziekte, denk ik zomaar dat het sta-bureau voorlopig niet hoeft te vertrekken…