Zoek naar:

ING is een van de traditionele grootbanken in Nederland die al decennialang zichtbaar is in het Nederlandse straatbeeld. Een vertrouwd merk en een veelgemaakte keuze onder zzp’ers op zoek naar een zakelijke rekening. Wil je een ING Zakelijke Rekening openen? Dan heb je als zelfstandige keuze uit twee pakketten: voor starters en voor ondernemers.

De ING Zakelijke Rekening voor Starters is gericht op zzp’ers die minder dan een jaar zelfstandig zijn. De Zakelijke Rekening van ING voor Ondernemers is daarentegen gericht op zelfstandigen die langer dan een jaar actief zijn. Beide zakenrekeningen zijn nagenoeg hetzelfde, maar je geniet bij de rekening voor starters van meer specifieke voordelen, waarover later meer.

Voor een ING Zakelijke Rekening (zowel de ING Zakelijke Rekening voor Starters als de Zakelijke Rekening voor ING voor Ondernemers) betaal je €9,90 per maand. Daarvoor krijg je het volgende:

 • Een zakelijke bankrekening;
 • Een bankpas;
 • Toegang tot internetbankieren en de ING-app. 

De rekening is bovendien makkelijk te koppelen met een boekhoudpakket, mocht je dat willen. Starters krijgen daarnaast een onbeperkt aantal transacties. Je hoeft voor de ING Zakelijke Rekening voor Starters bovendien de eerste zes maanden niets te betalen.

Wat zijn de voordelen van de ING Zakelijke Rekening?

Wil je een ING Zakelijke Rekening openen? Dan profiteer je van een ervaren bank met persoonlijke adviseurs die je in één van de filialen van dienst kunnen zijn. Je krijgt ook een onbeperkt aantal transacties inbegrepen in je maandprijs, zodat je op dat gebied onverwachts hoge kosten vermijdt.

Dit vonden wij de voordelen van een zakelijke rekening openen bij ING:

 • Je kunt de rekening als starter de eerste zes maanden gratis uitproberen;
 • Je kunt als starter onbeperkt transacties uitvoeren (in euro’s en binnen SEPA-landen);
 • Je krijgt snel inzicht in je financieringsmogelijkheden dankzij QuickCheck;
 • Je kunt de bankrekening koppelen aan je boekhoudpakket;
 • Je profiteert van een uitgebreid aanbod aan diensten en producten;
 • Je hebt lage kosten voor de diensten van een grootbank;
 • De ING-app is makkelijk in het gebruik.

Wat zijn de nadelen van de ING Zakelijke Rekening?

Zoals zoveel banken kent ook de ING een aantal nadelen die je goed moet overwegen voordat je een zakelijke rekening bij de ING opent.

Dit vonden wij de nadelen van de zakelijke rekening van ING:

 • Je starterspakket wordt na zes maanden omgezet in een ondernemerspakket;
 • Je betaalt in het ondernemerspakket wél per maand en transactie;
 • Je hebt juist hoge kosten als je de prijzen vergelijkt met die van een online bank;
 • Het duurt lang om een rekening te openen.

Wat zijn de kosten van de ING Zakelijke Rekening?

ING heeft een goed aanbod voor starters. Je betaalt de eerste zes maanden niets en je krijgt een onbeperkt aantal transacties. Ook krijg je toegang tot internetbankieren, een goed werkende app en een uitgebreid aanbod van diensten en producten.

Echter – na deze proefperiode van zes maanden wordt je rekening omgezet in een ondernemersrekening à €9,90 per maand. Deze prijs is op zich niet ontzettend hoog, maar je betaalt vanaf dat moment ook per transactie. En dat kan flink oplopen.

Bekijk hieronder het overzicht van kosten bij de ING.

Maandelijkse kosten€9,90
Acceptgiro’s€1,50
Afschrijvingen€0,13
Bijschrijvingen€0,13
Gekoppelde rekening€3,25 per maand
Incasso’s€0,135 per post (€2,00 per batch)
Rekeninginformatie€0,088 per transactie
Twee tot vier gekoppelde rekeningen€5,25 per maand
Vijf of meer gekoppeld rekeningen€7,25 per maand

Wil je een ING Zakelijke Rekening openen? Let dan goed op de extra kosten als je deze functionaliteiten nodig hebt. En de kans is groot dat je ze nodig hebt. De meeste zzp’ers kunnen prima overweg met het starterspakket, maar zodra deze wordt omgezet naar het ondernemerspakket kunnen de kosten sterk oplopen.

Hoe lang duurt een ING Zakelijke Rekening openen?

Je kunt bij de ING online een zakelijke rekening openen in enkele minuten, waarin we aanvullende informatie nodig hebben over jou of jouw onderneming.

Dit staat op de website van de ING. Wat dat in werkelijk betekent, is dat je binnen enkele minuten een zakelijke rekening online kunt aanvragen. Het daadwerkelijke openen van de rekenen duurt veel langer, omdat alle informatie door een medewerker geverifieerd moet worden. 

Online aanvragen kan trouwens alleen als je al een privérekening hebt bij ING. Ben je een nieuwe klant? Dan moet je eerst naar een ING-servicepunt in jouw woonplaats. Dit kan zonder afspraak. Is er geen servicepunt in de buurt? Dan kun je de rekening ook openen bij een ING-kantoor. Dat moet wel met een afspraak, welke tussen de dertig en zestig minuten duurt.

Is de rekening dan klaar voor gebruik? Nee – het duurt dan nog een aantal werkdagen voordat je rekening daadwerkelijk gereed is.

Dit aanvraagproces is erg omslachtig en tijdrovend. Vooral nu er online banken zijn, waarbij je daadwerkelijk online binnen tien minuten een werkende zakelijke rekening hebt. Bij ING duurt het langer, betaal je meer en kun je minder zaken zelf regelen zonder tussenkomst van een medewerker.

Is de ING Zakelijke Rekening goed voor zzp’ers?

Er is veel ontevredenheid onder zzp’ers die een zakelijke rekening bij ING hebben. De meest voorname klacht is dat de kosten voor het betalingsverkeer te hoog zijn. Tel daarbij op dat je, ondanks de lage maandelijkse prijs voor een grootbank, voor bijna alles extra betaalt. Je kunt bovendien weinig zaken zelf regelen en het duurt lang om de rekening te openen. 

Kortom: er zijn betere alternatieven voor zzp’ers. De nieuwe online banken zijn goedkoper, sneller en je kunt alles online regelen. Lees bijvoorbeeld onze review van Knab Zakelijk eens door!

Auteur

Schrijf een reactie