Zoek naar:

Ben je zzp’er? Heb je een eenmanszaak? Wellicht heb je weleens een aanbieding gehad om zakelijke energie te gaan gebruiken. De aanbieders van deze zakelijke energie proberen mensen wijs te maken dat een zakelijk energiecontract voordelig is. De aanbieders van zakelijke energie vertellen dat je dankzij de zakelijke tarieven veel geld kunt besparen. Maar… voor zzp’ers is dat zelden het geval!

Fabel: zakelijke energie is veel goedkoper

Er zijn energieleveranciers die beweren dat zakelijke tarieven goedkoper zijn dan tarieven voor particulieren. Niet zelden zijn zakelijke tarieven hoger.

Let goed op bij het vergelijken van zakelijke en particuliere tarieven. Energieleveranciers tonen hun energietarieven voor ondernemers exclusief btw, terwijl de energietarieven voor particulieren inclusief btw worden getoond. De zakelijke tarieven lijken daarom goedkoper. Zijn ze echter niet.

Waarom zakelijke tarieven vaak duurder zijn

Overdag is er veel vraag naar zakelijke energie, want de bedrijven verbruiken dan de meeste energie. De vraag is groot. De grote vraag zorgt voor een hogere prijs. Voor de leverancier is de inkoop van zakelijke energie dus duur.

Bij consumenten is er overdag minder vraag naar energie. Door de lagere vraag zijn de tarieven voor particulieren lager.

Wanneer kies je wél voor zakelijke energie thuis?

Doorgaans zijn particuliere energiecontracten voordeliger dan zakelijke energiecontracten.

Waarom?

Een contract voor particuliere energie heeft vaak een welkomstpremie en speciale actietarieven.

Zakelijke energie is alleen goedkoper bij het gebruik van heel veel stroom en gas. Als zzp’er kom je nooit aan zulk hoog verbruik. Zakelijke energie is dus niet voordeliger.

Voorwaarden zakelijke contracten zijn minder gunstig

Een zakelijk contract is dus niet voordeliger.

En… Bovendien zijn de voorwaarden van een zakelijk energiecontract doorgaans ongunstiger. Dat komt door de betere bescherming die de overheid biedt aan particulieren. Wordt een particulier energiecontract voortijdig beëindigd? De boete bedraagt dan hoogstens 125 euro. Deze boete kan bij zakelijke contracten honderden euro’s bedragen. Andere ongunstige voorwaarden zijn het stilzwijgend verlengen van een zakelijk energiecontract en het niet hanteren van 14 dagen bedenktijd na het afsluiten van een zakelijk contract.

Conclusie: Zakelijk energie contract of particulier?

Ben je zzp’er? Word je door een aanbieder van zakelijke energie gevraagd om klant te worden? Het kiezen voor een zakelijk contract thuis raad ik sterk af . Het omslagpunt, het punt dat een zakelijk energiecontract voordeliger is, wordt uitsluitend bereikt door grootverbruikers.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie