Zoek naar:

ZZP’ers zijn er in vrijwel elke branche. Het is daarom niet eenvoudig om aan te geven welke verzekeringen je zou moeten afsluiten om gedekt te zijn tegen alle risico’s die je met je bedrijf loopt. Een aannemer heeft te maken met heel andere bedrijfsrisico’s dan bijvoorbeeld een IT specialist, en bij een kapper zijn de risico’s weer heel anders. Daarom is het samenstellen van een verzekeringsportefeuille voor ZZP’ers vaak maatwerk. Maar op basis van een selectie op branche kun je natuurlijk wel een heel eind komen.

Aansprakelijkheid

Waarschijnlijk is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de meest voor de hand liggende optie om voor te kiezen. Met dit type verzekering voorkom je dat je in financiële problemen komt wanneer je door een derde partij aansprakelijk gesteld wordt voor geleden materiële of financiële schade. De aard van dergelijke schades kan heel divers zijn. Een aannemer die de woning ernaast beschadigt tijdens het uitvoeren van een klus. Een IT specialist die bij een opdrachtgever op kantoor een dure vaas omstoot. Een kapper die verf spilt op de kleding van de klant. Allemaal voorbeelden van situaties waarin je als ondernemer aansprakelijk kunt worden gesteld. Soms gaat het om relatief kleine bedragen, maar bij echt grote claims kun je in de problemen komen als je hiervoor geen goede dekking hebt.

Bedrijfswagen

Rij je zakelijk rond in een auto die je privé hebt aangeschaft? Dan kun je volstaan met de gewone autoverzekering die je al had. Betreft het een auto die je op naam van je bedrijf hebt gekocht? Dan wordt het een andere zaak. In dat geval ben je verplicht om daar ook een zakelijke autoverzekering voor af te sluiten. Die zijn over het algemeen duurder dan de autoverzekeringen voor particulieren, omdat men ervan uitgaat dat de ondernemer veel meer kilometers maakt.

Cyberverzekering

Veel bedrijfsactiviteiten spelen zich tegenwoordig online af. Dat is handig, maar maakt je als ondernemer ook kwetsbaar. Vaak wordt gedacht dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar elke dag zijn duizenden ondernemers het slachtoffer van cybercriminaliteit. Het verdient aanbeveling om je pakket ZZP-verzekeringen uit te breiden met een cyberverzekering om jezelf in te dekken voor de eventuele kosten die je zult moeten maken als je data gegijzeld of verdwenen is. Het herstellen van ICT-systemen, maar bijvoorbeeld ook digitaal forensisch onderzoek, kost vaak heel veel geld. Een goede verzekering hiervoor is dus zeker geen overbodige luxe!

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie