Zoek naar:

Heb je een eigen bedrijf? Dan kunnen er situaties zijn waarin je extra geld nodig hebt. Op welke momenten is het verstandig om als bedrijf geld te lenen, en voor wat voor soort krediet kun je dan het beste kiezen?

Geld om te starten

Het overgrote deel van de zakelijke leningen wordt afgesloten op het moment dat een bedrijf van start gaat of wanneer de plannen in een vergevorderd stadium zijn. Een logisch moment, want iedere ondernemer weet dat het opstarten van een bedrijf geld kost.

Zijn er forse investeringen nodig om je bedrijf van de grond te krijgen? Dan kun je vaak niet anders dan geld lenen van de bank. Er zijn uitzonderingen, mensen die zelf een aardig kapitaal hebben bijvoorbeeld, of familieleden die met alle liefde wat geld willen uitlenen.

Of het ook altijd verstandig is om hiervan gebruik te maken, hangt af van de situatie. Niet alleen kan het onverstandig zijn om zakelijk en privé al te veel met elkaar te mengen, de vraag is ook of je het wel prettig vindt om een schuld te hebben bij bekenden. Ook deze zal je tenslotte moeten aflossen, en waar bij een bank de situatie altijd zakelijk zal blijven, kan dat bij familie heel anders zijn. Denk er dus goed over na voor je een dergelijke constructie aangaat.

Heb je om te starten niet heel veel nodig, denk bijvoorbeeld aan een laptop, telefoon en bureau? Dan kun je natuurlijk gewoon proberen dit zelf te financieren. Voor een paar honderd euro een bedrijfslening aangaan is weliswaar vaak mogelijk, maar in de meeste situaties niet nodig.

Wat voor lening kies je?

Welk soort bedrijfslening precies bij jou past kan je financieel adviseur of bank je het beste vertellen. Zij hebben inzicht in je financiële situatie en weten wat ze de komende jaren redelijkerwijs van jou en je bedrijf kunnen verwachten als het gaat om terugbetalen. 

Sommige ondernemers hebben een flink kapitaal nodig om hun bedrijf op te kunnen starten of om nieuwe investeringen te kunnen doen. Over het algemeen wordt er dan gekozen voor een langlopende lening. Heb je alleen een beetje extra financiële zekerheid nodig, bijvoorbeeld doordat je een eenmanszaak bent en niet al je klanten netjes op tijd betalen? Dan kan een rekening courant de beste oplossing zijn, hierbij leen je alleen geld op momenten dat je het nodig hebt. Over het algemeen is de rente rekening courant wel een stuk hoger dan de rente op een zakelijke lening. Heb je het over een structureel probleem, dan kan het dus aantrekkelijker zijn om een reguliere lening aan te gaan. Ook hiervoor geldt: laat je goed adviseren over de beste oplossing voor jouw bedrijf.

Tip: nog geen zakelijke rekening? Vergelijk hier de beste zakelijke rekeningen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie