Search for:

Je bent een zelfstandige onderneming begonnen. Voor de zaak gebruik je een auto, of heb je er één nodig. Waar moet je op letten en welke autoverzekering sluit je af?

Privéauto of bestelauto?

Het soort autoverzekering dat je afsluit is afhankelijk van je situatie als zzp’er. Heb je een privéauto die je sporadisch voor je werk gebruikt of waarmee je alleen maar naar de zaak rijdt? Dan ben je via je bestaande particuliere verzekering veelal gedekt. Het is altijd verstandig om dit na te vragen bij je verzekeraar. Maar een aparte zakelijke autoverzekering is dan eigenlijk niet nodig.

Verzekering voor bedrijfsauto

Heb je een eigen bedrijf waarbij je bijvoorbeeld koeriersdiensten levert, of ben je een rijschool begonnen? Dan heb je een bedrijfsauto. Die kan mogelijk ook particulier verzekerd worden (of zijn) wanneer er geen sprake is van een bestelauto met grijs kenteken, of wanneer de bedrijfsauto niet in de boekhouding van het bedrijf voorkomt omdat die niet is gekocht met bedrijfsmiddelen. Staat de bedrijfsauto wel in de boeken? Dan sluit je een zakelijke verzekering af. Informeer in dit geval ook of de verzekeraar eventueel privékilometers dekt.

Btw-aftrek en lagere premie

Een belangrijk aspect van een bedrijfsauto en de verzekering is de btw-aftrek. Hoe zit dit? Je hebt een bedrijfsauto die ook privé wordt gebruikt. Dan mag je btw aftrekken op de aanschaf, het gebruik en het onderhoud op het moment dat de auto wordt gebruikt voor bedrijfsdoeleinden. Als het voertuig privé wordt gebruikt, dan betaal je wel btw. Woon-werkverkeer valt hier ook onder. Je zult in dit geval een strakke kilometeradministratie bij moeten houden om zakelijk en privé te scheiden. Het gedeelte aan btw dat je van de zakelijke kosten van de auto mag aftrekken, kun je meenemen in de berekening van de autoverzekering. Hierdoor daalt de premie. Houd er wel rekening mee dat eventuele schade ook exclusief btw wordt uitgekeerd.

Eerst auto aanschaffen

Mogelijk heb je nog geen auto, of twijfel je of je een auto voor de zaak aan moet schaffen. Dan zijn de opties: kopen, leasen of huren. Vaak is het zo dat wanneer je een nieuwe auto bedrijfsmatig aanschaft, je voordeliger uit bent. Je kunt de kosten van de auto namelijk boeken als zakelijke onkosten. Dit betekent een hogere btw-aftrek bij de Belastingdienst.

Lease of huur

Als je een nieuwe auto wil aanschaffen voor bedrijfsdoeleinden, maar je als startende ondernemer niet direct zoveel geld kan missen, kun je ook denken aan leasen. Dan betaal je een vast maandbedrag met rente, maar heb je geen omkijken naar de verzekering. En er zijn leasebedrijven die speciale regelingen voor zzp’ers hebben. Ben je als zelfstandig ondernemer net begonnen en dus nog veel op kantoor en weinig onderweg? Dan is huren het overwegen waard voor de momenten dat je wel een auto nodig hebt. Dan staat een duur nieuw voertuig in elk geval niet ongebruikt voor de deur.

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie