Zoek naar:

‘De Omgevingswet? Die draaide toch voornamelijk om bouwplannen?’ Dat klopt – inderdaad. En ja: we weten ook dat de gemiddelde zzp’er zich doorgaans niet bezighoudt met de totstandkoming van bedrijfshallen. Toch kan het handig zijn om op z’n minst iets van deze te installeren maatregel af te weten. De kans is namelijk altijd aanwezig dat je klanten wél met de nieuwe Omgevingswet krijgen te maken.

Ruimtelijke ontwikkeling wordt door veel betrokkenen ervaren als een administratieve rompslomp. Ondernemers met grootse bouwplannen moeten zich vaak door een jungle van regeltjes een weg zien te banen, voor ze ook maar één steen kunnen leggen.

‘Dat moet makkelijker kunnen, vond ook de Nederlandse overheid. En daarom werd in 2016 de Omgevingswet voor het eerst op tafel gelegd. Deze wet moet 26 reeds bestaande wetten op het gebied van fysieke leefomgevingen vervangen. Het beoogde resultaat daarvan? Wie in de toekomst een bouwtraject op poten wil zetten, hoeft daarvoor nog maar één vergunning aan te vragen: de zogeheten omgevingsvergunning.

De Omgevingswet voor zzp’ers

Daar waar kleine ondernemers zich meestal niet wagen aan enorme bouwplannen lijkt de Omgevingswet niet heel relevant te zijn voor zelfstandigen zonder personeel. Maar vergis je niet: ook als zzp’er kun je met de Omgevingswet in aanraking komen.

Dat heeft met het volgende te maken De Omgevingswet gaat naar verwachting in 2022 in (hij ligt dus al eventjes op de tekentafel). Maar voor het zover is, moeten alle betrokken instanties – dus alle organisaties die, op welke manier dan ook, met de 26 te vervangen wetten werkten – worden voorbereid.

Dat betekent onder meer dat er voorlichting moet komen. Denk aan inlichtingsavonden, brochures die relevante medewerkers op de hoogte brengen van veranderde werkwijzen, persoonlijke adviesgesprekken, et cetera.

We gaan er even vanuit dat de verschillende gemeentes en provincies, die de aanvragen omtrent de Omgevingswet straks moeten verwerken, dit niet allemaal zelf kunnen en willen doen. De kans is dan aanwezig dat ze aankloppen bij mensen van buitenaf die bekend zijn met de Omgevingswet. Een gat waar jij als zzp’er in kan springen.

Kennis vergaren

‘Er is alleen één probleem: ik weet zelf niet veel van de Omgevingswet.’ Maakt niet uit, want daarvoor kun je bij een studie aankloppen. De Bestuursacademie Nederland, bijvoorbeeld. Een instituut gespecialiseerd in praktijkopleidingen en -cursussen met in haar grote assortiment ook een speciale opleiding Omgevingswet. Ze brengen je dan op de hoogte van alle ins en outs van de nieuwe regelgeving. En die nieuwe kennis kun jij, als zelfstandig adviseur, communicatiemedewerker of tekstschrijver, weer overbrengen op klanten die met de wet te maken krijgen.

Meer info

Interesse in een opleiding Omgevingswet Omgevingsrecht? Check de link voor meer informatie.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie