Zoek naar:

Klaar voor een nieuwe auto? Je kunt natuurlijk weken besteden aan het afstruinen van autodealers en alle opties naar elkaar leggen om de perfecte wagen te bemachtigen. Je bent er dan echter nog niet, want ook aan verzekering en belastingen moet worden gedacht. Heb je echter private lease al eens overwogen? 

Het privé leasen van een auto heeft veel voordelen en hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Ook als je de auto voor de zaak gebruikt. Hier zetten we voor je op een rijtje waarom private lease handiger en voordeliger kan zijn voor de autorijder. 

Wat is private auto lease?

Voordat we ingaan op de redenen om voor private lease te gaan voor je volgende auto, eerst even wat uitleg over wat private lease nu precies is. 

Je kunt het leasen van een auto zien als het huren van een auto. Je betaalt een vast bedrag per maand voor de wagen en hierbij zijn (bijna) alle kosten van de auto inbegrepen. De kosten die nog extra voor de eigen rekening komen zijn de benzinekosten en eventuele verkeersboetes. 

De kosten die inbegrepen zijn in het vaste lease bedrag dat je per maand betaald zijn onder andere de verzekeringspremies, onderhouds- en reparatiekosten, wegenbelastingen en kosten voor keuringen. 

Let op: we hebben het in dit artikel over operational lease. Er bestaat echt ook een vorm van leasen die financial lease genoemd wordt. Financial lease is een soort lening waarbij je de auto langzaam afbetaald met maandelijkse bedragen. Hier ligt het economische risico bij jezelf en ook alle bijkomende kosten zijn voor eigen rekening. 

Geen grote investering vooraf

Een van de grootste voordelen van private lease is dat je vooraf niet het enorme bedrag voor de aankoop van een nieuwe auto bij elkaar hoeft te hebben. 

Zeker als zzp’er is het (start)kapitaal vaak mager. Mocht je voor het uitvoeren van je werk echter wel afhankelijk zijn van een auto, dan is het fijn als je al gelijk over vervoer kunt beschikken zonder de grote uitgave van het aanschafbedrag voor een auto. 

Wanneer je even wat tijd besteed aan het uitzoeken van de goedkoopste private lease aanbieding, dan zul je met de tijd minder kwijt kunnen zijn dan wanneer je zelf de auto had aangeschaft. Ook beschik je zo vaak over een nieuwere auto in goede staat, waarmee je altijd goed voor de dag komt bij je klanten. 

Een leaseauto is goed te budgetteren

Wanneer je privé een auto leaset dan is het ook mogelijk deze voor de zaak te gebruiken. Je kunt de btw over de zakelijke kilometers zelfs aftrekken van de belasting. Omdat je met een leaseauto een vast bedrag per maand betaald is het makkelijk in te schatten hoeveel je per jaar kwijt bent. Zeker als het aantal kilometers dat je gaat rijden goed te voorspellen is. 

Dit is een groot voordeel, want het is zo erg duidelijk hoeveel de auto je kost. Je hoeft geen buffer op te bouwen voor onvoorziene reparatiekosten voor de auto, want deze kosten zijn al inbegrepen in het maandbedrag. 

Geen omkijken naar verzekeringen, onderhoud en reparatie

Op den duur zal er met elke auto wel een keer iets mis zijn. Nog een groot voordeel van een leaseauto is dat je je geen zorgen hoeft te maken over onderhouds- en reparatiekosten. Zeker voor de iets minder technischen onder ons is het fijn om te weten dat bij gebreken de auto in goede handen is. 

De afhandeling van de rekening en de verzekering gaat via de leasemaatschappij, waar auto experts precies bijhouden welke handelingen er uitgevoerd moeten worden om de auto weer rijvaardig te krijgen. Dit kan een hoop stress wegnemen en grote onvoorziene uitgaven voorkomen. Auto rijden wordt hiermee bijna zorgeloos, zodat jij je beter op de zaak kan focussen.

Nadelen van private lease? 

Naast de voordelen van private lease, zijn er toch enkele (mogelijke) nadelen waar je rekening mee wilt houden. Zo kan het zijn dat je bij het leasen van een auto uiteindelijk duurder uit bent dan wanneer je zelf de auto zou aanschaffen en onderhouden. Zeker als je de auto eigenlijk maar weinig gebruikt, is het vaak voordeliger een auto te kopen of te huren in plaats van te leasen. 

Ook kan het erg prijzig uitpakken wanneer je vroegtijdig het leasecontract moet verbreken. Het kan natuurlijk gebeuren dat je door persoonlijke of zakelijke omstandigheden maandelijkse lease betalingen niet meer kunt voldoen, en het contract wilt verbreken. Hier zijn kosten aan verbonden. 

Het is een optie om voor een kortere contracttermijn te gaan, bijvoorbeeld een private lease van 12 maanden. Hierbij kunnen de maandbedragen wel weer minder goedkoop uitpakken dan bij een langer leasecontract. 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

1 reactie

  1. Dag Job,
    Bedankt voor een hele mooie gebalanceerde uiteenzetting over private lease. Ik overweeg toch een auto zakelijk aan te schaffen. Inmiddels zijn er ook volledig elektrische auto’s waar specifieke stimuleringssubsidies voor bestaan.

    Weet u in geval van aanschaf uit eigen middelen, of en wanneer zowel de VAMIL, als de MIA en ook de Investeringsaftrek toe te passen zijn? Zijn deze subsidies ook geldig bij financial lease?

    Bij voorbaat dank.

Schrijf een reactie