Zoek naar:

Het is een beetje een stereotype geworden: freelancers zijn dol op koffie. Recentelijk stroomden koffietentjes nog vol met freelancers; in een koffietentje in Utrecht werden laptops verbannen omdat het vol zat met freelancers. Waar komt die liefde voor koffie bij freelancers vandaan?

Werken vanuit horecagelegenheden

Hoewel werknemers in vaste dienst bij een baas graag een dag per week vanuit huis werken, zijn freelancers lieven buitenshuis. 90% van zzp’ers werkt namelijk (eens) buiten de deur. 23,5% doet dat bij een horecagelegenheid. Naast het feit dat veel freelancers graag onder andere mensen zijn terwijl zij hun werk doen, zijn koffietentjesideaal om in af te spreken. Want ook een vergaderruimte mis je als zzp’er.  

Horecagelegenheden vragen geen toegangsprijs, maar verwachten uiteraard wel een regelmatige consumptie. Wat drink je dan? Juist, koffie. 

Coworking

21% van de zzp’ers is op een flexwerklocatie te vinden en dat aantal is hard stijgende. De groep die buitenshuis werkt lijkt hun voorkeuren te verleggen van cafe’s naar coworking spaces. Dat zijn gedeelde kantoorruimtes, vaak speciaal ingericht om het contact tussen freelancers te bevorderen. Want laten we eerlijk zijn, freelancen kan soms best individualistisch zijn. 

Er zijn vergaderruimtes beschikbaar bij coworking spaces, waardoor je gemakkelijk klanten uit kunt nodigen. Daarnaast is het ook een ideale manier om privé en werk gescheiden te houden. Met name handig als je niet alleen thuis woont, maar ook nog een partner hebt of kinderen. Ongestoord werken, maar niet helemaal in je eentje.

Of freelancers de koffie van cafe’s en andere horecagelegenheden niet missen? Veel coworking spaces zetten groots in op goede koffie, en hebben professionele koffiemachines. Je komt je dag dus door met goede koffie, hebt een representatieve plek om je klanten uit te nodigen en bij de koffieautomaat ontstaat nog veel meer: contact met elkaar. Netwerken is een van de meest genoemde redenen waarom freelancers graag vanuit een coworking space werken. 

Een ander voordeel van werken in zowel cafe’s als coworking spaces is het geroezemoes op de achtergrond. Het werkt niet voor iedereen even bevorderlijk, maar veel mensen hebben er baat bij. Geroezemoes werkt namelijk een klein beetje afleidend. Daardoor moet je nadenken op een hoger, en abstracter niveau. Voor veel mensen resulteert dit in meer creativiteit. 

Gezondheidsvoordelen van koffie

De werkende stof in koffie is natuurlijk cafeïne. Koffie heeft enorm veel voordelen voor je productiviteit. Om maar een paar voordelen te noemen:

  • Je hebt een opkikker gehad en bent weer even wakker, klaar om verder te gaan;
  • Door de cafeïne ben je alerter;
  • Je reactievermogen verbeterd;
  • Je cognitieve prestaties verbeteren;
  • Je hebt ongeveer een 10% lager risico op een beroerte en hartziekte.

Let er wel op dat het hier gaat om gematigde hoeveelheden koffie, namelijk twee tot vier koppen per dag. Te veel cafeïne zorgt alleen maar voor vervelende bijwerkingen zoals hartkloppingen en hoofdpijn.

Korte afleidingen

Even een kopje koffie halen zorgt ook voor een korte werkonderbreking. Terwijl de koffie gezet wordt kun je even naar buiten turen en je lichaam strekken, of socializen met andere zzp’ers in je coworking space. 

Een bekende methode om je productiviteit te behouden en te verhogen is de Pomodoro techniek. Hierbij werk je 25 minuten om vervolgens 5 minuten pauze te houden. Na iedere 3 of 4 blokken neem je een iets grotere pauze, bijvoorbeeld van een kwartier of een half uur. In een dergelijke pauze kun je lekker een kop koffie zetten en hier even puur van genieten.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie